Έντυπη Έκδοση

Με έμπνευση τους μύθους

Οι άνθρωποι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τους μύθους για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Δεν είναι όμως μόνο η προφορική παράδοση που τους διασώζει στο πέρασμα των αιώνων. Είναι και η απεικόνισή τους από μεγάλους ζωγράφους, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη μυθολογία προσδίδοντάς τους κάτι από την προσωπική τους εικαστική γλώσσα.

Μια μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να αποκαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες «αναγνώσεις» της μυθολογίας. Τιτλοφορείται «The Modern Myth» και περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών: από τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Πάμπλο Πικάσο μέχρι τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Αντι Γουόρχολ και τον Μάθιου Μπάρνεϊ.

Τα έργα καλύπτουν την περίοδο από το 1797 έως το 2008, ξεκινώντας από τον Γκόγια και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονούς μας καλλιτέχνες. Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε τρία κεφάλαια: τις μοντέρνες απεικονίσεις της κλασικής μυθολογίας, τις φαντασιακές συλλήψεις των ίδιων των καλλιτεχνών με αφετηρία κοσμολογίες και αρχαϊκές παραστάσεις, αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης που απεικονίζουν νέες μυθολογίες γύρω από φανταστικούς ουτοπικούς κόσμους.

Κεντρική θέση έχει η Αρκαδία της ελληνικής μυθολογίας: μια Εδέμ όπου κατοικούν νύμφες, δρυάδες και φαύνοι. Τα ειδυλλιακά αρκαδικά τοπία είναι πολύ διαδεδομένα στους καλλιτέχνες του πρώιμου μοντερνισμού, αλλά αποτελούν κομμάτι μιας μακράς παράδοσης στην τέχνη. Στις αρχές του 20ού αιώνα το θέμα αυτό συνέπεσε με τη ριζική αμφισβήτηση των κλασικών απεικονίσεων. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά τέτοια έργα στα οποία πρωταγωνιστούν ο Νάρκισσος και η Αφροδίτη.

Ο σουρεαλισμός και άλλα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στα μέσα του 20ού αιώνα αποθέωσαν την υποκειμενικότητα και την απόλυτη ελευθερία της φαντασίας. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν τις δικές τους, προσωπικές μυθικές εικόνες θεωρώντας πως η αντίληψη της πραγματικότητας επιτυγχάνεται καλύτερα μακριά από το πεδίο της λογικής. Στα έργα τους συναντά κανείς μια εντυπωσιακή ποικιλία φαντασιακών τοπίων, αλλά και μύθους γύρω από τη δημιουργία του σύμπαντος.

Τον τελευταίο μισόν αιώνα, οι μυθολογίες έχουν παίξει σημαντικό αν και παραγνωρισμένο ρόλο στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει: ο μυθικός σουπερ-ήρωας αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της σύγχρονης κουλτούρας και ψυχαγωγίας. Οι σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν πια τα δικά τους μυθικά υβρίδια. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μάθιου Μπάρνι, ο οποίος σε έργο του του 1999 απεικονίζει τον εαυτό του ως ερμαφρόδιτο Μινώταυρο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Παράσταση
«Φάγαμε χοντρή λοβοτομή»
Μουσική
Κύμα ροκ στο Terra Vibe
«Χρειάζεστε ένα ξέφρενο πάρτι»
Ενα Σκαθάρι στο Πάρκο
Κινηματογράφος
Ο απίθανος κύριος Ράσελ
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Dancing queens
Χορός
Χορεύοντας για δύο τόπους
Καλλιτέχνες
Καλλιτέχνες σε εγρήγορση
Μουσεία
Πικνίκ στο μουσείο
Θέατρο
Αναμέτρηση με το άγνωστο
Ο Προμηθέας της διπλανής πόρτας
«Μην υποτιμάτε τους πληβείους»
Εκθεση
Με έμπνευση τους μύθους
Αρχιτεκτονική
Τα αρχοντικά των Πατησίων
Βιβλίο
Αστυνομικό δελτίο
Η μεγάλη επιστροφή
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Street Art