Έντυπη Έκδοση

Συνέδριο νανοτεχνολογίας στη Νύμφη του Θερμαϊκού

ΗΘεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο υπερυψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης. Η πόλη πρόκειται να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο νανοτεχνολογίας, από τις 6 ώς τις 13 Ιουλίου. Μάλιστα, σ' ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη δύο πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, μοναδικές στον κόσμο.

Νανοεφημερίδα, ένα γιγάντιο άλμα στον Τύπο Νανοεφημερίδα, ένα γιγάντιο άλμα στον Τύπο Ωστόσο, ενώ όλα τα επιστημονικά βλέμματα διεθνώς είναι στραμμένα στο συνέδριο νανοτεχνολογίας, η μόνη που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τις προοπτικές που ανοίγονται είναι η ελληνική πολιτεία.

«Ενώ συναντάμε έντονο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, από πανεπιστήμια, ενώ συμμετέχουμε σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να κατανοήσει τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη», λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων - Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας (LTFN) του ΑΠΘ, καθηγητής Νανοτεχνολογίας, Στέργιος Λογοθετίδης. «Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία τείνουν να αναδειχτούν σε κέντρο υπερυψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, κέντρο παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και παροχής γνώσης, αλλά δυστυχώς οι κυβερνώντες μένουν απαθείς. Η ευκαιρία μένει ανεκμετάλλευτη και στο τέλος θα χαθεί», προσθέτει.

Ηδη, σημειώνει, όλο και περισσότερες νέες επιχειρήσεις μπαίνουν σ' αυτό το κομμάτι της αγοράς διεθνώς. «Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες. Αν καθυστερήσουμε κι άλλο, τότε το μερίδιο της διεθνούς αγοράς που θα απομείνει, για να διεκδικήσουμε, θα είναι πάρα πολύ μικρό», λέει.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ο παραγωγικός κόσμος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς αγοράς, με τις εταιρείες νανοτεχνολογιών να είναι περίπου 70-80 πανελλαδικά, όταν παγκόσμια αριθμούν περίπου 120.000! Μέσα στο 2013, εξηγεί, υπολογίζεται ότι θα ιδρυθούν περί τις 40.000 νέες εταιρείες. Ο παγκόσμιος τζίρος στην αγορά προϊόντων νανοτεχνολογίας υπολογίζεται στα 600-700 δισ. ευρώ. Το 2015 αναμένεται να φθάσει στο 1 τρισ. και το 2020 στα 4 τρισ., μέγεθος αντίστοιχο με την αγορά της ενέργειας παγκοσμίως.

Στο φετινό 10ο διεθνές συνέδριο «Nanotexnology 2013» αναμένεται να συμμετάσχουν 2.000 επιστήμονες από 53 χώρες, ενώ θα γίνουν 750 ανακοινώσεις. Συμμετέχουν επίσης 250 πανεπιστήμια, 50 ερευνητικά κέντρα, ενώ θα παρουσιαστούν 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και 8 ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα νανοτεχνολογίας. Θα παρουσιαστούν αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας και τις εξελίξεις της τεχνολογίας γύρω από θέματα ενέργειας, νανοϊατρικής, εμβιομηχανικής και οργανικών ηλεκτρονικών.

Θα λειτουργήσουν τέσσερα εργαστήρια γύρω από τη Νανοϊατρική, τα Βιοηλεκτρονικά Υλικά, τα Νανοϋλικά για την Κλωστοϋφαντουργία και τις Κατασκευές-Δομικά Υλικά, τη Νανοηλεκτρονική και την Καθαρή Ενέργεια.

Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο θα αναφερθούν στους τρόπους ανάπτυξης της καινοτομίας στην Ελλάδα και στις διεθνείς συνεργασίες, που ξεκινούν με σκοπό την ανάσχεση διαρροής του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. «Φεύγουν συνεχώς οι ικανότεροι και πιο δυναμικοί νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό κι από την άλλη, αναζητούμε εξειδικευμένους ερευνητές για συγκεκριμένα projects και δεν μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα, γι' αυτό φέρνουμε ξένους», υποστηρίζει ο Στ. Λογοθετίδης.

Μερικά από τα ερευνητικά προγράμματα αφορούν τη χρήση νανοσωματιδίων χρυσού για την αντιμετώπιση όγκων στον εγκέφαλο, ή νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η Αλτσχάιμερ. Ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ ασχολείται με την τοποθέτηση υλικών στον οργανισμό, που επιφέρουν την αναγέννηση ιστών, όπως για παράδειγμα του χόνδρου στις αρθρώσεις. Ενα άλλο πρόγραμμα εξετάζει το συνδυασμό της κλωστοϋφαντουργίας με τη νανοτεχνολογία, για τη παραγωγή «έξυπνων» υφασμάτων, από τα οποία θα κατασκευάζονται ρούχα-συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, που θα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα για φόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νανοτεχνολογία
Συνέδρια
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κρατούνται 3 από τους 5 για την απόπειρα ανθρωποκτονίας
Και νέα απορριπτική εισήγηση για τον Κώστα Σακκά
Φυσικό αέριο/Πετρέλαιο
Οσμή πετρελαίου ανοίγει την όρεξη σε κολοσσούς
ΚΚΕ/Παρεμβάσεις
Κουτσούμπας: Επικίνδυνη η συμφωνία για ΤΑΡ
ΥΠΕΚΑ
Μαστίγιο και καρότο για αυθαίρετα
ΣΥΡΙΖΑ κατά ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των οικοδομικών συνεταιρισμών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Φωτιές» στην Αντιτρομοκρατική από την ανάφλεξη του φακέλου
Χτενίζουν την ορεινή Ναυπακτία
Αγορές-Πωλήσεις
Πωλείται η «Χριστίνα», που έγραψε «κοσμική ιστορία»
Νανοτεχνολογία
Συνέδριο νανοτεχνολογίας στη Νύμφη του Θερμαϊκού
Φωτογραφίες
Ζην επικινδύνως
Αναλύσεις/Γνώμες
Ο Μιχαλολιάκος παρομοίασε με χιμπαντζή τον Αντετοκούμπο
ΔΣΑ
Ο ΔΣΑ καταγγέλλει το ακαταδίωκτο των νομικών συμβούλων του κράτους
Σεισμοί
Ρίχτερ χορεύουν την Κοζάνη