Έντυπη Έκδοση

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΚΟΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΦΟΒΕΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΞΟΥΕΛ ΣΙΜ»

Ταξίδι με πανιά για απελπισμένους, μοναχικούς Ευρωπαίους

Ο Τζόναθαν Κόου δεν μπήκε από την πίσω πόρτα της βρετανικής συγγραφής ως «παρίας». Μπήκε από την αυτοκρατορική πύλη της σοβαρής λογοτεχνίας, έχοντας την πλήρη αποδοχή αλλά και οπλισμένος με το καλύτερο φάρμακο για την εκτόνωση του κουρασμένου αναγνώστη των καιρών μας: το χιούμορ.

Ο Τζόναθαν Κόου αυτή τη φορά δεν γράφει για τη σκληρή δεκαετία του Θατσερισμού. Ψυχογραφεί έναν άντρα παρατημένο από το οικογενειακό του περιβάλλον και τους φίλους του Ο Τζόναθαν Κόου αυτή τη φορά δεν γράφει για τη σκληρή δεκαετία του Θατσερισμού. Ψυχογραφεί έναν άντρα παρατημένο από το οικογενειακό του περιβάλλον και τους φίλους του Ο 49χρονος συγγραφέας έγινε η συνείδηση αυτών που θέλει να απωθήσει ο βρετανικός λαός, ιδιαίτερα μετά τη διακυβέρνηση του μεγάλου νησιού από τη συντηρητική Μάργκαρετ Θάτσερ. Γιατί τι άλλο είναι το απολαυστικό «Τι ωραίο πλιάτσικο!» του 1994, παρά η ρήξη με όλα τα στερεότυπα της συμπεριφοράς της μεταπολεμικής Βρετανίας, που εξακολουθούν να αποτελούν πρότυπα κι ας έχουν τα περισσότερα ενταφιαστεί στον τάφο του γελοίου;

Ενώ, όμως, στο «Πλιάτσικο» ακουγόταν ευδιάκριτα το γλυκόπικρο σχόλιό του για τη δεκαετία του '80, που ήταν η έξοδος χωρίς επιστροφή της Ευρώπης από τα κεκτημένα του κράτους πρόνοιας, στη «Λέσχη των τιποτένιων» ο Κόου επέστρεφε, δίκην hommage, στη δεκαετία του '70, στην οποία η αμφισβήτηση του '60 έχει δώσει τη θέση της στην ελαφρότητα της αφέλειας. Και σ' αυτό το μυθιστόρημά του η κωμωδία άγγιζε τα όρια της κεφάτης ανατροπής, με ήρωες πιτσιρικάδες, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους μεγάλους, περνούν ζωή χαρισάμενη. Δεν έλειπαν, πάντως, τα ασφυκτικά συμφραζόμενα της ανεργίας και του ρατσισμού, τα οποία διαχέονται σαν αέρια ασφυξίας σ' ολόκληρη την κοινωνική βάση.

Σκοτεινό, εσωστρεφές και αυτοαναλυτικό είναι το ένατο και τελευταίο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου, «Ο φοβερός εσωτερικός κόσμος του Μάξουελ Σιμ» («The terrible privacy of Maxwell Sim»), το οποίο κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάιο και ετοιμάζεται να εκδοθεί στα ελληνικά, σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου, από τις εκδόσεις «Πόλις» του Νίκου Γκιώνη.

Αυτό το μυθιστόρημα δεν είναι, όπως τα άλλα του, έργο «για μία δεκαετία». Είναι ένα έργο καταστάσεων, γι' αυτό συγγενεύει περισσότερο με τον «Κλειστό κύκλο». Ανεπιφύλακτα μπορεί να διαβαστεί ως ένας «περίπλους» πραγματικός και φανταστικός σε μια κατακερματισμένη Αγγλία. Γιατί πάνω από τις σελίδες του αιωρείται ανησυχητικά το φάντασμα του χωλού ερασιτέχνη ιστιοπλόου Ντόναλντ Κράουχερστ, ο οποίος ξεκίνησε το 1968 από το Τέινμαουθ, με σκοπό να περιπλεύσει όλο τον κόσμο για να εναντιωθεί στην αναπηρία του και να ρισκάρει με την τύχη του. Το εγχείρημά του, αποτυχημένο και αυτοκτονικό, αμφισβητήθηκε έντονα από τους γνώστες της ναυτικής τέχνης...

Οπωσδήποτε, η πραγματική ιστορία στάθηκε μόνον η αφορμή, γιατί έχουμε να κάνουμε μ' ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα και όχι με μία βιογραφία. Ο Τζόναθαν Κόου, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, φαντάζεται ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό, σε νησιά εντός της αγγλικής επικράτειας, συγκεκριμένα στα Σέτλαντ Αϊλαντς. Το σχόλιο του γεννημένου στο Μπέρμπιγχαμ συγγραφέα δεν αναφέρεται στην έννοια του πλου, δεν είναι επομένως ένα σύγχρονο «Κον Τίκι», σαν κι αυτό που έγραψε ο Νορβηγός θαλασσοπόρος Τορ Χάιερνταλ.

Το μεγαλύτερο βάρος του μυθιστορήματος πέφτει στην έλλειψη επικοινωνίας και εγγύτητας, αφού ο ήρωας, ο Μάξουελ Σιμ, έχει πιάσει πάτο. Ο πατέρας του -ο οποίος ζει στην Αυστραλία- έχει μεταμορφωθεί σ' έναν άγνωστο άνθρωπο. Εχει μόλις χωρίσει με τη γυναίκα του και αναζητεί γέφυρες με την κόρη του. Δεν τον σώζουν ούτε οι εβδομήντα τέσσερις φίλοι, που ανακαλύπτει στο facebook και «παίζει» μαζί τους. Εχει απολυθεί εδώ και έξι μήνες από τη δουλειά του και η ψυχολογία του έχει φτάσει στο ναδίρ. Η μοναξιά του θα «σπάσει» και η ανία του θα «εξαφανιστεί», όταν θα αποφασίσει να παίξει τον ρόλο του πωλητή με σύμβαση ορισμένου χρόνου για μια εταιρεία, η οποία πλασάρει μια νέα σειρά από οδοντόβουρτσες - έτσι θα βρεθεί με ιστιοπλοϊκό στα νησιά Σέτλαντ.

Η κριτική μόνο θετικά σχόλια είχε για το μυθιστόρημα «Ο φοβερός εσωτερικός κόσμος του Μάξουελ Σιμ». Ο Ρόμπερτ Επστάιν του «The Independent» στάθηκε «στον υπέροχο ρυθμό του και στους ρεαλιστικούς του διαλόγους, με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες να γίνονται πιστευτοί». Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Πάξμαν του «The Guardian» σημείωσε ότι «είναι ενδιαφέρον για τη σύγχρονη βρετανική πραγματικότητα, γιατί κατορθώνει να υφάνει μία παραβολή γι' αυτήν».

info:Ολα τα βιβλία του Τζόναθαν Κόου κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πόλις»: «Σαν τη βροχή πριν πέσει», «Ο κλειστός κύκλος», «Οι νάνοι του θανάτου», «Η λέσχη των τιποτένιων», «Τι ωραίο πλιάτσικο!», «Το σπίτι του ύπνου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
Αυτόχειρ στα κύματα του Ατλαντικού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Τα αθηναϊκά γενέθλια του Σόνι Ρόλινς
Κινηματογράφος
«Μετά το ΔΝΤ το σινεμά δεν μπορεί να μείνει ίδιο»
Πρεμιέρα Παπαστάθη σε λιοτρίβι της Λέσβου
Κριτική μουσικής
Το σάουντρακ της ύφεσης
Πολιτικοποιημένο πανκ με ορχήστρα
Αρχαιολογία
Θρίλερ με τους δολοφονημένους της Βεργίνας
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Η Σύρος σκύβει πάνω σ' ένα ναυάγιο
Λογοτεχνία
Ταξίδι με πανιά για απελπισμένους, μοναχικούς Ευρωπαίους
Αυτόχειρ στα κύματα του Ατλαντικού
Τηλεόραση
«Καταιγίδα» προστίμων εν μέσω θέρους
Τροποποιήσεις κανονισμών, διαφάνεια και θεσμική θωράκιση στην ΕΡΤ
Περί συμβασιούχων