Έντυπη Έκδοση

Ιατρικό... ανεμολόγιο Αυγούστου

Των μελτεμιών ή Ετησίων, της θαλάσσιας αύρας, των τοπικών καταιγίδων.

Οι αυγουστιάτικοι άνεμοι, αυτοί που κάθε τέτοια εποχή δημιουργούνται πάνω από την ξηρά λόγω αστάθειας στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του εδάφους κατά την ημέρα.

Τα παραπάνω καιρικά δεν αποδίδονται σε κάποιο μετεωρολόγο ή φυσικό της ατμόσφαιρας, αλλά στον καρδιοχειρουργό Χρήστο Λόλα, συγγραφέα του βιβλίου «Ανεμοι», εκδόσεις Libro. Ενας πολυγραφότατος επιστήμονας, που ξεκίνησε τη συγγραφή το 1991 με την «Καρδιοχειρουργική» και από τότε -όταν δεν ασχολείται με το golf- μας έδωσε έξι βιβλία.

Το τελευταίο πέρυσι «The Olympics», για τις ολυμπιακές υγειονομικές παροχές και την ιατρική φροντίδα. Στους ανέμους του ο κ. Λόλας επιχειρεί κατάδυση στα θαύματα της φύσης, ανατρέχει στη μυθολογία και στην κοινωνία των ανθρώπων, πώς αναφέρονται στη λαϊκή παράδοση, πώς δρουν μέσα στο περιβάλλον, πώς έχουν εμπνεύσει την καλλιτεχνική έκφραση (φωτογρ. «Ανεμολόγιο» Γ. Τσαρούχη).

Γιατί όμως ένας καρδιοχειρουργός γράφει ένα βιβλίο για τους ανέμους; «Ο συγγραφέας μεγάλωσε σε χωριό, αφουγκράστηκε νωρίς τον παλμό της φύσης, σπούδασε Θετικές Επιστήμες, λειτούργησε επαγγελματικά φροντίζοντας από πολύ κοντά την ανθρώπινη ζωή, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την Αστρονομία και τη Μετεωρολογία, ένιωσε στα χέρια του τη δύναμη και τα καπρίτσια των ανέμων κάνοντας ιστιοσανίδα σε νεαρότερη ηλικία και διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Κάποτε φαντασμαγορικές εικόνες αναδεύτηκαν στο μυαλό του συγγραφέα πλήθος βιώματα και του ενέπνευσαν τη σύνθεση αυτού του βιβλίου. Μεγάλη προσδοκία του: να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες στην προοπτική της συνειδητής προστασίας και διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος».

Στο Κάστρο της Σίφνου

Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου και μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Νέα αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης 1992-2010, Μέρος δεύτερο: Αφαίρεση-Νέες Τάσεις».

Οσοι βρεθείτε εκεί μπορείτε να δείτε έργα που προέρχονται από κληροδοτήματα, δωρεές και αγορές. Ανάμεσά τους δημιουργίες των: Τέτση, Νικολάου, Μυταρά, Φασιανού, Δασκαλάκη, Δεκουλάκου και αντιπροσωπευτικά έργα από τέσσερις μεγάλες δωρεές γλυπτικών έργων των Ι. Αβραμίδη, Φρ. Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, Μπ. Ραφτοπούλου και Χρ. Καπράλου. Εργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά και ανάγλυφα, διάφορες εκδοχές της αφαίρεσης και των νέων αναζητήσεων, παλαιότερων αλλά κυρίως καλλιτεχνών της γενιάς από το '60 μέχρι το '80. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Λίνα Τσίκουτα.

*

Τον αείμνηστο, καθηγητή Ιατρικής Κωνσταντίνο Γαρδίκα, καθώς και τον ιατρό Δ. Βαλτή, επίσης Λαγκαδινό, τίμησαν τα ιστορικά Λαγκάδια Αρκαδίας.

Η επιτυχημένη ημερίδα περιελάμβανε δύο συνεδρίες. Εισηγητές ήταν μαθητές και συνεργάτες των αείμνηστων ιατρών και δασκάλων, οι οποίοι σήμερα είναι είτε ενεργοί, είτε συνταξιούχοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, καθώς και άνθρωποι που είχαν την τύχη να τους γνωρίζουν από κοντά. Μίλησαν οι πανεπιστημικοί: Δ. Καραμήτος, Αθ. Κοντόπουλος, Χάρης Μπαντούλας, Διον. Κόκκινος και Θέμης Οικονομόπουλος, καθώς και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν ο δήμαρχος Λαγκαδίων Ευστ. Κούλης, ο καθηγητής Ιατρικής Χάρης Μπαντούλας και ο Ι. Τσιακούσης, χειρουργός.

Εκπαιδευτικά στην Ανδρο

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 29 Αυγούστου στην Ανδρο τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 χρόνων στο πλαίσιο της έκθεσης Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, που παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Οσοι γονείς ενδιαφέρονται τα παιδιά τους να τα παρακολουθήσουν θα πρέπει να τηλεφωνήσουν προηγουμένως στο μουσείο για να δηλώσουν συμμετοχή, στο τηλ. 22820-22444. Σκοπός των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και φέτος είναι να φέρουν τα παιδιά σε δημιουργική επαφή με τα έργα του Αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη. Οι εκδηλώσεις διαρκούν δύο ώρες και περιλαμβάνουν μία ώρα ειδικής ξενάγησης με παιχνίδια και ερωταποκρίσεις, καθώς και μία ώρα δημιουργικής απασχόλησης, γλυπτικής, origami ή κατασκευών.

Αντιθέσεις

Β. Παπαγεωργόπουλος απερχόμενος
«Συμπολίτες μου Θεσσαλονικείς, δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου»
«Ε»
Κώστας Γκιουλέκας υποψήφιος δήμαρχος
«Να υψώσουμε  τη σημαία  της Θεσσαλονίκης»
«Ε»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρκαγιές
«Αν δεν υπήρχαν οι 1.000 εθελοντές Σαμιώτες το νησί μας θα χανόταν»
«Μυρίζει... εμπρησμό»
Εσβησαν οι φλόγες και οι τουρίστες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Χρυσή Αμμο
Απολογούνται 3 μελισσοκόμοι
Περιβάλλον
Σωτηρία τα δίκτυα καταφυγίων
Διάστημα
Ηλιακό μπουρίνι...
Πλατεία Πλυτά
Πάρκινγκ και δρόμος «τρώνε» σχολείο
Δήμος Αθηναίων
Τσιμεντολογίες
Φυλακές
Απέβαλε μέσα στο κελί...
Υπουργείο Εργασίας
Υποδοχή... αποδοκιμασιών για τον υπουργό Εργασίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φονικό μεροκάματο
Τουρισμός
Χαμόγελα για τις αφίξεις στη Ρόδο
Περίσκεψη στη Σαμοθράκη
Εκπαίδευση
2.500 διορισμοί εκπαιδευτικών φέτος
Οδύσσεια για τους φοιτητές η παραλαβή των συγγραμμάτων
Άλλες ειδήσεις
«Στοπ στην καθυστέρηση με το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ»
Ο διευθυντής δεν ήθελε όνομα Γρηγόρης Λαμπράκης
Μελισσοκόμοι: 50% κάτω η παραγωγή λόγω παράνομων ραντισμάτων
Ο Ομιλος Αρμάνι επενδύει στη Λευκάδα
«Πυρ» στον Αβραμόπουλο για το ΕΚΑΒ
Frontex και ΕΛ.ΑΣ. έρχονται πιο... κοντά