Έντυπη Έκδοση

ΤΡΟΪΚΑ-ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η έκθεσή της βρίθει σχεδιαστικών σφαλμάτων και λανθασμένων προτάσεων

10 λάθη της τρόικας καταστρέφουν τη χώρα

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Μανουέλ Μπαρόζο
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολύ περισσότερο αυτή του ΔΝΤ περιέχουν αρκετά σημεία κριτικής και αυτοκριτικής σχετικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με βασικότερο όλων τις καθυστερήσεις και αντιστάσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, που έτσι στέρησαν την αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική στην οικονομία.Αφορούν, δηλαδή, κυρίως την εφαρμογή του προγράμματος για την οποία ουσιαστικά ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις που ολιγώρησαν. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Πόσο αμέτοχη ευθυνών είναι η τρόικα ως ιθύνων νους του προγράμματος; Με το πλεονέκτημα του παρατηρητή εντοπίσαμε 10 λάθη στην κατάρτιση του ελληνικού προγράμματος, λάθη στρατηγικής σημασίας που αφορούν άμεσα την ίδια την τρόικα, και 3+1 αντιφάσεις στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μιλάει για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και για λαμπρές προοπτικές...

Πλήρες θέμα...

 • Τρόικα

  • Ο ιθύνων νους των λαθών Λάθη στρατηγικής σημασίας
   Υπολόγισε αρχικά δύο χρόνια ύφεσης, ενώ τώρα βρισκόμαστε στον πέμπτο Ανακυκλώνει την κρίση υπερβολικού δανεισμού με νέο δανεισμό, προϋπόθεση του οποίου είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας με μέτρα λιτότητας * Ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες χωρίς να τις υποχρεώνει σε παράλληλη εξυγίανση των ισολογισμών τους από πλασματικά υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία και «κόκκινα δάνεια» * Υπερτιμά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με βάση τη μεγάλη μείωση του κόστους εργασίας, παραβλέποντας πως αυτό που μετρά στη διεθνή ανταγωνιστικότητα μιας χώρας είναι οι τελικές τιμές
 • Ακίνητα

  • ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αρχίζει η καταγραφή των ακινήτων
   Η ηλεκτρονική καταγραφή θα γίνεται σταδιακά όταν οι ιδιοκτήτες θα κάνουν συναλλαγές (αγορά, πώληση, κληρονομιά) επί των ακινήτων Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της συλλογής και εικόνων το κράτος θα αποκτήσει σταδιακά έλεγχο της εξωτερικής όψης των ακινήτων, προετοιμάζοντας πρόστιμα και ποινές στις αυθαιρεσίες.
  • Τι είναι η «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου»
   ΣΤΟΝ ηλεκτρονικό φάκελο της ταυτότητας του κτηρίου, που θα συμπληρώνεται από μηχανικό, θα καταχωρίζονται τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου (συμβόλαια, οικοδομική άδεια, αρχιτεκτονικά, στατικά σχέδια κ.λπ.).
  • Το χρονοδιάγραμμα ένταξης των ακινήτων στην ηλεκτρονική βάση
   ΑΜΕΣΑ οι νέες οικοδομές και τα αυθαίρετα προς νομιμοποίηση και σταδιακά μέχρι το 2023 όλα τα ακίνητα θα ενταχθούν στην «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου», η οποία θα είναι υποχρεωτική ως εξής:
 • ΤΑΙΠΕΔ-ΔΕΚΟ

 • ΟΠΑΠ

  • ΣΚΟΠΕΛΟΣ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΑ DELTA, ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΠΑΠ, το επόμενο μεγάλο αγκάθι
   ΥΣΤΕΡΑ από ένα εξάμηνο δυσεπίλυτων προβλημάτων και σχεδόν μηδενικής προόδου στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, γέλασε το χειλάκι τους εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της άδειας εκμετάλλευσης των Εθνικών Λαχείων στον ΟΠΑΠ και την αποδοχή της προσφοράς της εταιρείας από το Αζερμπαϊτζάν, Socar, για τον ΔΕΣΦΑ.
 • Taxis

  • ΕΦΟΡΙΑ Φορολογικές δηλώσεις με 6,5 εκατ. εκκρεμότητες
   Θύματα της ταλαιπωρίας όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και όσοι πιάνονται στα δίχτυα των αστοχιών του Taxis Πού οφείλονται τα λάθη και πόσα πρόστιμα θα πληρώσουν οι πολίτες που τις υποβάλλουν εκπρόθεσμα.
  • Τα τσουχτερά πρόστιμα θα πέφτουν σαν βροχή
   Θα πληρώσουμε και τα λάθη του συστήματος; Ναι, μέχρι νεωτέρας... ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ πρόστιμα επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δεν κατέθεσαν ή δεν θα καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί.
 • Συνεντεύξεις/Αναλύσεις

  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ Προς μείωση συντάξεων και ατομικές μερίδες
   Παναγιώτης Κοκκόρης Με δεδομένη «την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση ατόμων που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης», ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων.
 • Πρόσωπα

  • ΧΟΙΡΟΠΑΛ ΕΠΕ Χοιροπαραγωγός με μεταπτυχιακό
   Η Χοιροτροφική Παλαμά διαθέτει 500 χοιρομητέρες που παράγουν ετησίως 10.000-12.000 γουρουνάκια Οι χοιρομητέρες έχουν ελληνοποιηθεί, αφού ταΐζονται με ελληνικούς καρπούς, επισημαίνει ο Γιώργος Διδάγγελος «Ολοι μάς κυνηγούν» παραπονιέται ο κτηνοτρόφος και πρώην δήμαρχος, Γιώργος Διδάγγελος, ο οποίος διαθέτει πρότυπη μονάδα παραγωγής 12.000 χοίρων.
 • Επιχειρήσεις