Έντυπη Έκδοση

Φοβού τους χαλαρούς

Την ώρα που οι εκθέσεις από Κομισιόν και ΔΝΤ μιλούν για αβεβαιότητα του ελληνικού προγράμματος και ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα, ο υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε κατάσταση πανικού από τα σημάδια κόπωσης και καλοκαιρινής χαλάρωσης των στελεχών της κυβέρνησης

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα θυμίζει κανένα άλλο, καθώς, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, «βρισκόμαστε σε πόλεμο τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε».

Πλήρες θέμα...

 • Ευρωζώνη

  • Η κατά φαντασίαν συμμαχία του Νότου
   Μπορεί να είναι το ευρωπαϊκό ζητούμενο ως αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, όμως δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιοι θα πάνε με ποιους και σε ποιες χώρες της Ευρωζώνης... φυσάει νοτιάς Ο «Ευρωνότος» ήταν η λέξη που κυριάρχησε επικοινωνιακά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα (φωτ. ΑΠΕ) Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη λεγόμενη συμμαχία των χωρών του Νότου. Ομως ποια συμμαχία, με ποιους, αντίβαρο στη νεοφιλεύθερη πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν η Γερμανία και η συντηρητική Ευρωζώνη, ή μια συμπληρωματική παραλλαγή της εντός ή εκτός της Ευρωζώνης;
  • Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα αλλά μόνο επικοινωνιακά
   Η Ιταλία ως τρίτη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. βλέπει αφ' υψηλού την Ελλάδα Αναζωπυρώθηκαν, με αφορμή την πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στην Αθήνα, οι ελπίδες για ένα κοινό μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στο δόγμα της λιτότητας που πρεσβεύουν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη.
 • Διαθεσιμότητα

  • Διαθεσιμότητα Νο2 το 2014
   Προτού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της «κινητικότητας», η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα απογραφή στο Δημόσιο και ακόμη 12.500 υποψήφιους ανέργους μετά τον Δεκέμβριο, καταργώντας θέσεις ή ολόκληρα ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και μη εισηγμένες ΔΕΚΟ «Σήμερα οι περισσότεροι δήμοι υπολειτουργούν και η περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους θα οδηγήσει σε αδυναμία προσφερόμενων υπηρεσιών σε δημότες, αρκετές από τις οποίες είναι και ανταποδοτικές», τονίζουν οι δήμαρχοι Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας, με 12.500 υπαλλήλους να εμφανίζονται σαν υπεράριθμοι, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου για άλλους 12.500 αορίστου χρόνου υπαλλήλους, που θα βγουν -κατ' απαίτηση της τρόικας- σε διαθεσιμότητα μετά τον Δεκέμβριο.
 • Συναντήσεις

  • Οι ΗΠΑ χορογραφούν, ο Σαμαράς χορεύει
   Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη θα διασφαλίσει μελλοντικώς την αμερικανική παρουσία σε κρίσιμα πεδία στον υπό διαμόρφωση παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη - όλα αυτά μέσω του σφιχτού ενεργειακού εναγκαλισμού Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ Ηπρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αναδεικνύει τον περίεργο τρόπο με τον οποίο παίζεται το παγκόσμιο διπλωματικό παιχνίδι. Επί του προκειμένου, πολλά συμβαίνουν στην πλάτη της Ελλάδας και, δυνητικά, σε βάθος χρόνου, σε βάρος των βαθύτερων συμφερόντων της χώρας.
  • Ενέργεια στην ατζέντα της 8ης Αυγούστου
   Μια αυστηρή και συγκεκριμένη ατζέντα, όπου θα κυριαρχήσουν η ενέργεια και η οικονομία, έχει συμφωνηθεί για τη συνάντηση της 8ης Αυγούστου μεταξύ Ομπάμα-Σαμαρά. Το ραντεβού στο Λευκό Οίκο ορίστηκε για τις 2.55 μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον) και μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, χωρίς όμως να επιτρέπονται δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
 • Κυβέρνηση

  • Την ενημέρωση φιλοτιμία...
   Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει στροφή 180 μοιρών και, από τις απειλές για διαγραφές και πρόωρες εκλογές, δίνει εντολή για εξαντλητικό(!) διάλογο και πλήρη ενημέρωση, τόσο των βουλευτών της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε θέματα διατάξεων και νομοσχεδίων Στροφή 180 μοιρών, για να αποφύγει το «ατύχημα» που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την κυβέρνηση, πραγματοποιεί ο Α. Σαμαράς, περνώντας, μέσα σε λίγες ημέρες μόνο, από τις απειλές για διαγραφές και πρόωρες εκλογές, σε εντολές για εξαντλητικό διάλογο και πλήρη ενημέρωση προς τους βουλευτές, όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
 • Κυβέρνηση/Συνεντεύξεις

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μόνιμη θα είναι η κινητικότητα
   Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, αλλά ο κίνδυνος «ατυχήματος» υπάρχει. Η παράδοση του λαϊκισμού στην Ελλάδα, ενώ είναι κυρίαρχη στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχει ακόμη σοβαρά ερείσματα και στα κόμματα της συγκυβέρνησης Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, λέει στην «Κ.Ε.» η αναπληρώτρια υπουργός. Τονίζει ακόμα ότι οι ποσοτικοί στόχοι για κινητικότητα και απολύσεις θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
 • ΠΑΣΟΚ

  • ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΩΧΗ Συμφώνησαν Βενιζέλος-Γιώργος
   Ο νυν βάζει στο συρτάρι το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην σταματά τις αιχμηρές ανακοινώσεις. Ωστόσο, το κίνημα των «αντιβενιζελικών» απλώνεται και οι λοξές ματιές στον ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν... Ο πρώτος δεν βγάζει στη φόρα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, και ο δεύτερος σταμάτησε τις αντιβενιζελικές ανακοινώσεις καθημερινά, όπως έκανε όλο τον Ιούνιο
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • ΣΥΡΙΖΑ Πολυτασικός μεν, κινηματικός δε
   Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους και προετοιμάζεται για δράσεις κινηματικού χαρακτήρα, σαν κι αυτές με τις οποίες έχει συνδέσει την πορεία του. Το λάβαρο του νέου κύκλου κινητοποιήσεων θα υψωθεί με αφορμή τις απολύσεις στο Δημόσιο και αναμένεται να κορυφωθεί στη ΔΕΘ, ενώ η κυβερνητική πολιτική προμηνύει ένα «μαύρο Σεπτέμβρη» για την κοινωνία.
 • ΣΥΡΙΖΑ/Συνεντεύξεις

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Οι 7 πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
   Ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και για το «κεφάλαιο Τσίπρας» Πυλώνας η αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα. Προϋπόθεση, η εγκατάλειψη των μνημονιακών δεσμεύσεων και η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για νέα, βιώσιμη δανειακή σύμβαση.
 • ΔΗΜΑΡ/Συνεντεύξεις

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ) «Δεχθήκαμε 15.000 απομακρύνσεις, δεν δεχόμαστε νέες απολύσεις»
   Οχι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η καταγγελία του Μνημονίου «θέτει σε κίνδυνο την παραμονή στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη», που για τη ΔΗΜΑΡ ήταν και παραμένει κόκκινη γραμμή... Με ένα ξεκάθαρο «όχι» απαντά στο προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα για κυβέρνηση της Αριστεράς ο Δ. Χατζησωκράτης. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί «αντιμεταρρυθμιστικές και λαϊκιστικές» θέσεις, ενώ χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία.
 • Δικαστικό ρεπορτάζ

  • Ολοι έσταξαν φαρμΑΚΗ
   Στις απολογίες τους και οι έξι συγκατηγορούμενοι του Τσοχατζόπουλου έδειξαν τον πρώην υπουργό ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο του μαύρου χρήματος. Οι διάλογοι μεταξύ της έδρας και των ευρισκόμενων στο εδώλιο, που παραθέτει σήμερα η «Κ.Ε.», μιλούν από μόνοι τους... Διάλογοι που θυμίζουν καλογραμμένο σενάριο επιθεώρησης και φανερώνουν το εύρος και την ουσία μιας ιστορίας που πολιτογραφήθηκε ως η υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος». Η «αποκαθήλωση» του πρώην κραταιού άνδρα του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου, ήρθε τελικά μέσα από τις απολογίες των συγκατηγορουμένων του.
 • Ελευθεροτυπία

  • ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΗ Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Παράταση προθεσμίας πρόσκλησης ...
   ... ενδιαφέροντος για εργαζομένους στην ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε., πρώην εργαζομένους στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., σε ηλεκτρονικά μέσα που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και μικρομετόχους της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. για αποδοχή δωρεάς μετοχών στην εταιρεία ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε.
 • Άλλες ειδήσεις