Έντυπη Έκδοση

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πιο φιλάσθενο το ασθενές φύλο

Η κλασική λογοτεχνία είναι γεμάτη με παραδείγματα τραγικών ηρωίδων που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους από φυματίωση ή πνευμονία, όπως η Μαργαρίτα Γκοτιέ στην «Κυρία με τις Καμέλιες» ή η Φαντίνα στους «Αθλιους».

Τα αποτελέσματα προκαλούν ήδη ανησυχίες για  την αρνητική επίδραση  που μπορεί να έχουν θεραπείες,  οι οποίες σχετίζονται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες, στην άμυνα του γυναικείου οργανισμού απέναντι  στις μικροβιακές λοιμώξεις Τα αποτελέσματα προκαλούν ήδη ανησυχίες για την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχουν θεραπείες, οι οποίες σχετίζονται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες, στην άμυνα του γυναικείου οργανισμού απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις Είναι όμως επιστημονικά έγκυρη η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις μικροβιακές λοιμώξεις από τους άντρες, ή μήπως πρόκειται για κλισέ του συγγραφικού ρομαντισμού της εποχής και στερεότυπο της τότε (και ίσως ακόμα) ανδροκρατούμενης κοινωνίας;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα συμπτώματα των ιώσεων, όπως η γρίπη, εκδηλώνονται πιο βαριά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, γιατί αν και η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος εναντίον του ιού είναι συνήθως ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, αυτή η έντονη αντίδραση καταβάλλει τον οργανισμό. Επίσης, οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από αυτοάνοσα νοσήματα, μιας και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες έχουν υποδοχείς για τις αναπαραγωγικές τους ορμόνες.

Ευάλωτες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ακόμη πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις, μιας και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε μερική καταστολή, για να προστατευθεί το έμβρυο από τους αμυντικούς μηχανισμούς της μητέρας. Ο περιορισμένος ύπνος και η κατάθλιψη επιβαρύνουν περισσότερο το ανοσοποιητικό της εγκύου, κάνοντάς την επιπλέον ευάλωτη στις λοιμώξεις.

Φως στο ερώτημα, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, επιχείρησε να ρίξει η ερευνητική ομάδα της Sabra Klein του Πανεπιστημίου John Hopkins, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, η οποία μελέτησε τα συμπτώματα της γρίπης σε ποντίκια. Παρατηρήθηκε ότι οι διαφορές στη συμπτωματολογία της ίωσης ανάμεσα στα δύο φύλα εξαφανίστηκαν, όταν αφαιρέθηκαν οι όρχεις και οι ωοθήκες, από τα αρσενικά και τα θηλυκά ποντίκια αντίστοιχα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι διαφορές στη βαρύτητα της ίωσης οφείλονται στις αναπαραγωγικές ορμόνες και όχι σε άλλους παράγοντες.

Οι λοιμώξεις αυτές φαίνεται να διαταράσσουν τον έμμηνο κύκλο στα θηλυκά ποντίκια, επεκτείνοντας το στάδιο που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων από 4-5 ημέρες σε 8-9. Επομένως, φαίνεται ότι οι γυναικείες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, προστατεύουν από τις λοιμώξεις, αλλά πιθανότατα τις ημέρες του έμμηνου κύκλου, που τα επίπεδά τους είναι χαμηλά, οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαίσθητες και τα συμπτώματα των λοιμώξεων είναι αρκετά βαρύτερα, σε σύγκριση με τους άντρες.

Αλλες ομάδες όμως φαίνεται να διαφωνούν. Ο καθηγητής John Oxford στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου κατέληξε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, όσον αφορά τη συμπτωματολογία της γρίπης, απλώς οι γυναίκες συνηθίζουν να γκρινιάζουν περισσότερο, επηρεάζοντας την καταγραφή των περιστατικών! Επίσης, εξελικτικοί βιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ παλιότερα υποστήριζαν ότι οι άντρες είναι πιο εκτεθειμένοι στις λοιμώξεις, λόγω του τρόπου ζωής τους και ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης καθιστούν τους άντρες πιο ευαίσθητους στις ιώσεις.

Κοινωνικά στερεότυπα

Σίγουρα, περισσότερα δεδομένα είναι απαραίτητα, για να επικυρώσουν επιστημονικά τον ισχυρισμό της Sabra Klein. Παρ' όλα αυτά, τα παραπάνω αποτελέσματα προκαλούν ήδη ανησυχίες για την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχουν θεραπείες, οι οποίες σχετίζονται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες, στην άμυνα του γυναικείου οργανισμού απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις, όπως οι θεραπείες αντικατάστασης ορμονών ή η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού.

Σε γενικές γραμμές, η επιστημονική έρευνα και η ορθολογική ανάλυση των αποκτηθέντων αποτελεσμάτων βοηθούν στην αντιμετώπιση κοινωνικών στερεοτύπων και σεξιστικών νοοτροπιών τού χθες και του σήμερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βαθύτερη κατανόηση του μοριακού μηχανισμού, στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη ευαισθησία των γυναικών στις λοιμώξεις σε σχέση με τους άντρες, θα αποτρέψει τη δημιουργία αστείων φαντασιώσεων περί της γενικότερης ανωτερότητας του «ισχυρού» φύλου. Και θα δώσει στις γυναίκες το ακλόνητο επιστημονικό «πάτημα» για περισσότερες αναρρωτικές άδειες!

Τα αποτελέσματα προκαλούν ήδη ανησυχίες για την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχουν θεραπείες που σχετίζονται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες, στην άμυνα του γυναικείου οργανισμού απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις

* διδάκτορος Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Surrey και επιστημονικού συνεργάτη στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Τεχνολογία / Εφαρμογές
Ερασιτέχνες μετεωρολόγοι παραλίας
Συνεντεύξεις/Γνώμες
«Η δημοκρατία είναι ασύμβατη προς την τυραννία των μειοψηφιών»
Περιβάλλον & οικολογία
Υπό εξαφάνιση και τα κοχύλια!
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Πιο φιλάσθενο το ασθενές φύλο
Διαδίκτυο
Εργασία και χαρά!