Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «WEENDY», ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΡ

Ερασιτέχνες μετεωρολόγοι παραλίας

Στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας της, η εφαρμογή, με 25.000 downloads και 17.000 χρήστες να τη χρησιμοποιούν τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, έχει καταφέρει να μετατρέψει μερικά χόμπι, όπως των θαλάσσιων ή των extreme sports, σε συνδετικό κρίκο ενός ευρύτερου κοινού, που τείνει να αναπτυχθεί ως οργανωμένο κοινωνικό δίκτυο

Κατάφεραν να συνδυάσουν τις μετεωρολογικές προγνώσεις με τις μικροκλιματικές συνθήκες, όπως τις αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, δημιουργώντας μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία ήδη κατακτά κοινό και επενδυτές στην απαιτητική Σίλικον Βάλεϊ.

Η μηχανικός παραγωγής  και διοίκησης, Κατερίνα Στροπωνιάτη, και ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός, Γιάννης Βαρελάς, είναι οι εμπνευστές του «Weendy», της εφαρμογής που για την ώρα εξυπηρετεί τους φανατικούς  των θαλάσσιων σπορ και πολύ σύντομα κάθε ενδιαφερόμενο, αθλούμενο ή μη Η μηχανικός παραγωγής και διοίκησης, Κατερίνα Στροπωνιάτη, και ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός, Γιάννης Βαρελάς, είναι οι εμπνευστές του «Weendy», της εφαρμογής που για την ώρα εξυπηρετεί τους φανατικούς των θαλάσσιων σπορ και πολύ σύντομα κάθε ενδιαφερόμενο, αθλούμενο ή μη Η μηχανικός παραγωγής και διοίκησης, Κατερίνα Στροπωνιάτη, και ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός, Γιάννης Βαρελάς, είναι οι εμπνευστές του «Weendy», της εφαρμογής που για την ώρα εξυπηρετεί τους φανατικούς των θαλάσσιων σπορ και πολύ σύντομα κάθε ενδιαφερόμενο, αθλούμενο ή μη.

Πώς λειτουργεί

«Η εφαρμογή ξεκίνησε καθαρά χρηστικά, καθώς είμαστε λάτρεις του windsurf από τα φοιτητικά μας χρόνια στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα αναζητούν διαρκώς τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, τα μετεωρολογικά δεδομένα δεν μπορούν να προβλέψουν τα μικροφαινόμενα, με αποτέλεσμα συχνά να πηγαίνεις σε κάποιο σημείο και ο καιρός να μην είναι όπως υπολόγιζες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Στροπωνιάτη.

Πού φυσάει περισσότερο ο άνεμος, για να πάω για windsurf; Σε ποια παραλία έχει λιγότερο κόσμο, για να παίξουμε beach volley; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίνουν οι ίδιοι οι χρήστες της εφαρμογής «Weendy», η οποία προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στα κινητά iphone. Τα σχόλια, οι φωτογραφίες και τα βίντεο, σε συνδυασμό με τις επίσημες μετεωρολογικές προβλέψεις, δημιουργούν ένα χάρτη με τις συνθήκες που επικρατούν σε πραγματικό χρόνο σε διάφορους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Η εφαρμογή, που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες, απευθύνεται στην πρώτη της έκδοση στους αθλητές της θάλασσας και των extreme sports. Οι χρήστες συμπληρώνουν το προφίλ τους με τα αγαπημένα τους σπορ και τους προορισμούς που επιλέγουν να πηγαίνουν και στη συνέχεια ενημερώνονται για τα σχόλια των άλλων χρηστών σχετικά με τις κλιματικές, και όχι μόνο, συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Φαεινή ιδέα

Λίγο πριν κλείσουν τα 30, οι δύο δημιουργοί της εφαρμογής κυνήγησαν και κατάφεραν να γευτούν το ξεθωριασμένο, αλλά υπαρκτό για πολλούς ακόμα, αμερικανικό όνειρο. Η αρχή έγινε όταν η Κατερίνα Στροπωνιάτη πήγε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Μπέρκλεϊ. «Βλέποντας παιδιά 20-25 χρόνων να κάνουν καινοτόμα πράγματα, σκέφτηκα ότι κάτι γίνεται εδώ». Τότε αποφάσισαν ότι η ιδέα που προέκυψε από τη δική τους ανάγκη θα έπρεπε να γίνει πράξη.

Λίγο αργότερα η Κατερίνα και ο Γιάννης μετακόμισαν στο Σαν Φρανσίσκο, εκεί όπου δραστηριοποιούνται όλες οι νέες επιχειρήσεις και οι επενδυτές. Ηδη από τα πρώτα βήματά τους ήρθαν σε επαφή με μερικούς από τους «γκουρού» της τεχνολογίας και κατάφεραν να συγκεντρώσουν έως σήμερα 300.000 δολάρια από μεμονωμένους επιχειρηματίες και ομάδες επενδυτών (μεταξύ των οποίων και οι πολύ γνωστοί «Archimedes Labs») για τη λειτουργία της εφαρμογής τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα του «Weendy» χρησιμοποιούν και μεγάλοι πάροχοι μετεωρολογικών προβλέψεων, προκειμένου να βελτιώσουν τα δικά τους μοντέλα. «Το "Weendy", στην ουσία, δημιουργεί ένα δίκτυο από ανθρώπινους μετεωρολογικούς σταθμούς. Εξάλλου, η λειτουργία ενός μετεωρολογικού σταθμού έχει υψηλό κόστος. Γιατί, λοιπόν, να έχεις 5.000 μετεωρολογικούς σταθμούς, ενώ μπορείς να έχεις εκατομμύρια με μηδενικό κόστος;», εξηγεί η Κατερίνα...

Κοινωνικό μέσο

Στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας της, η εφαρμογή, με 25.000 downloads και 17.000 χρήστες να τη χρησιμοποιούν τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, έχει καταφέρει να μετατρέψει μερικά χόμπι, όπως των θαλάσσιων ή των extreme sports, σε συνδετικό κρίκο ενός ευρύτερου κοινού, που τείνει να αναπτυχθεί ως οργανωμένο κοινωνικό δίκτυο. Πλέον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο κοινότητα, με βάση το Διαδίκτυο και αντικείμενο ή αφορμή τις καιρικές συνθήκες.

Μέσω του «Weendy», πολλοί αναζητούν την καταλληλότερη τοποθεσία, ημέρα και ώρα για την προπόνηση, την εξάσκηση ή απλώς τη διασκέδασή τους, ανακαλύπτουν πού βρίσκονται και τι κάνουν φίλοι και γνωστοί τους, διερευνούν νέους τόπους ανά τον κόσμο σε άμεση σύνδεση με τους ντόπιους και λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με τις συνθήκες σημείων που έχουν προεπιλέξει ότι τους ενδιαφέρουν (ακόμα και την «κοσμικότητά» τους), ενημέρωση για ειδικές εκδηλώσεις, πληροφορίες για πιθανούς κινδύνους κ.λπ. Από τους χρήστες, οι πιο δραστήριοι είναι Αμερικανοί από το Σαν Φρανσίσκο και το Ορεγκον, αλλά και περίπου 1.200 Ελληνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή καθημερινά, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και... καλή διάθεση.

Στη νέα βελτιωμένη έκδοση, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, η εφαρμογή θα απευθύνεται και σε χρήστες λειτουργικού android. Επίσης, θα αφορά και χειμερινές δραστηριότητες, αλλά και τους απλούς επισκέπτες παραλιών, πάρκων ή άλλων τοποθεσιών, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για να κολυμπήσουν, να διαβάσουν στην ύπαιθρο, να κάνουν πικνίκ ή απλώς να περπατήσουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.weendy.com/

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Τεχνολογία / Εφαρμογές
Ερασιτέχνες μετεωρολόγοι παραλίας
Συνεντεύξεις/Γνώμες
«Η δημοκρατία είναι ασύμβατη προς την τυραννία των μειοψηφιών»
Περιβάλλον & οικολογία
Υπό εξαφάνιση και τα κοχύλια!
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Πιο φιλάσθενο το ασθενές φύλο
Διαδίκτυο
Εργασία και χαρά!