Έντυπη Έκδοση

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η περίπτωση του Πλάτωνα

Πλάτωνος τα αποδιδόμενα επιγράμματα. Η καλαίσθητη αυτή έκδοση του Ηριδανού, που μας χάρισε ο Γιάννης Δάλλας, αποτελεί μία πράγματι πολύ σημαντική προσφορά, καθώς παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό, για πρώτη φορά, τα αποδιδόμενα στον Πλάτωνα επιγράμματα.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Δήθεν αστυνομικό
   Ο Τρύφων Διαλισμάς, ο ήρωας του νέου μυθιστορήματος της Νίκης Αναστασέα, είναι ένας συγγραφέας που επαινέθηκε για τα πρώτα του βιβλία, αλλά τα ύστερα δέχτηκαν «το κατάκριμα του φιλολογικού κόσμου». Δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, ό,τι περίπου συνέβη και στην ίδια τη συγγραφέα.
  • Το τερατώδες με ποικίλες μορφές
   Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, δυστυχώς, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι έρμαιο των φαντασιώσεων, των νευρώσεων, των ψυχώσεων και των διανοητικών υστεριών του.
  • Η φωνή μιας γυναίκας
   «Ο θάνατος αποβραδίς μάς έφραζε τον δρόμο», γράφει η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου στην αρχή του ποιήματος «Οροφος μείον ένα», που δίνει τον τίτλο στη νέα ποιητική συλλογή της. Ο δεκαπεντασύλλαβος και η θεματική του θανάτου μάς παραπέμπουν, από τον πρώτο στίχο, στη δημοτική μας ποίηση.
  • Τα παιδιά θέλουν γονείς
   Ο Νίκος Σιδέρης είναι ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, που έχει γράψει και δημοσιεύσει ποιήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια και μελέτες. Από το 2003 διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Στο καινούριο βιβλίο του «απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, οι οποίοι, μέσα σε συνήθεις οικογένειες, ανατρέφουν συνήθη παιδιά» (σελ. 13).
  • Βιβλία σαν τον καθρέφτη του κόσμου
   Ο ίδιος ο συγγραφέας στις ευχαριστίες του οριοθετεί το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτό το βιβλίο ως «ο φιλοπερίεργος, μέσος αναγνώστης». Εκ τούτου εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκού ύφους μελέτη που στοχεύει στην απόδειξη επιστημονικών ευρημάτων ή προϊόν εκτεταμένης ιστορικής έρευνας.
  • Ενας αυτόπτης μάρτυρας του μεγάλου πολέμου
   Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια (1968). Γεννήθηκε το 1894 και από το Σώμα Εκπαίδευσης Αξιωματικών του Κέμπριτζ στάλθηκε απ' ευθείας στο Σύνταγμα του δυτικού Γιορκσάιρ, που συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Τα δημιουργικά πάθη
   Ο Πορτογάλος Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935), ιδιαίτερα προσφιλής στο ελληνικό κοινό ύστερα από μια σειρά διεξοδικών μεταφράσεων τού συνειδητά αταξινόμητου έργου του, δοκιμάζει με τη σειρά του σε μια ξένη, υποτίθεται, γι' αυτόν γλώσσα, στ' αγγλικά, και μάλιστα στην ελισαβετιανή εκδοχή τους, να αποδώσει τον αυτοκρατορικό κοπετό, όπως θα άρμοζε για έναν ιδιαίτερα καλλιεργημένο μέγα ταγό, ο οποίος συνδύαζε τη διορατικότητα του ευφυώς φιλοσοφούντος πολίτη με το ρηξικέλευθο, πρακτικό πνεύμα του ηγέτη μαζών.
  • ΦΑΡΕΝάΙΤ 451 Εκστρατείες και Ηφαίστεια
   Σελίδες και Σιγαρέτα, Ι Ανήκω σ' εκείνους που αντιπάθησαν από την πρώτη στιγμή την κατά του σιγαρέτου εκστρατεία. Μάλιστα, αντέδρασα με τον τρόπο μου, γράφοντας και δημοσιεύοντας κείμενα, κάνοντας εκπομπές, συζητώντας το θέμα με φίλους και γνωστούς.
  • Πάντα στην πόλη αυτή θα φτάνεις
   Ο κομψός τόμος «Φερνάντο Πεσσόα - Κ.Π.Καβάφης, Τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου», της σειράς Αντικριστοί καθρέφτες των εκδόσεων Μεταίχμιο, μας ξεναγεί με ενάργεια στο έργο τους και μας προσφέρει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε αυτό που υπήρξαν, σε αυτό που ονειρεύτηκαν να υπάρξουν και σε αυτό που ολόθερμα εύχονταν να υπήρχε, οι δύο αυτοί μεγάλοι άνδρες μέσω της Τέχνης τους.
  • Ιστορίες φτιαγμένες από χαρμολύπη
   Η Λουκία Ρικάκη παρουσιάζει ένα βιβλίο φτιαγμένο με τα υλικά των παραμυθιών. Λέξεις, αιώνιοι έρωτες, φύση, χρόνος και χώρος που υφίστανται όπως στις ουτοπίες. Χωρίς να αντιμάχονται τη ζωή και την ομορφιά, αλλά μαζί τους σύμμαχοι στο μακρινό ταξίδι των ονείρων. Στη ρήξη των δεσμών και στην απελευθέρωση.
  • Καλωσόρισμα φθινοπώρου
   Ποια αιτία ώθησε τον Λόρενς να γράψει αυτό το βιβλίο με τον εγκυκλοπαιδικό όσο και προκλητικό για την εποχή τίτλο;
 • Συνέντευξη Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

 • Το βλέμμα του χρόνου

  • Αδύνατος, με σκούρη γραβάτα
   Δέκα συγγραφείς (ποιητές και πεζογράφοι) ανασύρουν από το αρχείο τους μια νεανική ή παιδική τους φωτογραφία και καθρεφτίζονται μπροστά της. Παιδική ηλικία της μνήμης ή της γραφής; Εξομολόγηση ή ανασύσταση μιας εποχής; Αναπαράσταση των πραγμάτων ή των λέξεων;
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ενας μουσικός μήνας
   Οσοι έχουν γεννηθεί τον μήνα Σεπτέμβριο, εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως έχουν, σίγουρα μπορούν να ισχυριστούν ότι ο μήνας που γεννήθηκαν, έχει εμπνεύσει τους μουσικοσυνθέτες να γράψουν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους, με συνέπεια οι συνθέσεις που γράφτηκαν γι' αυτόν τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα, να συγκρίνονται σε επιτυχία μόνο με αυτές που γράφτηκαν για τον Απρίλιο.
  • LINDA RONSTADT Θηλυκός ροκ χαμαιλέοντας
   Οι γυναικείες παρουσίες στο σύγχρονο τραγούδι, που καλύπτουν τη σημερινή ποπ και το ροκ όπως έχει διαμορφωθεί στην εποχή μας, είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά σε σύγκριση με το παρελθόν.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ο Malcolm Lowry κάτω από το ηφαίστειο
   Εκατό χρόνια από τη γέννησή του Και μόνο με εκείνο το απρόσμενο ποίημα, που έχει τίτλο «Ο διάολος ήταν τζέντλεμαν», τα καταλαβαίνει κανείς όλα. Αν θέλει να καταλάβει βέβαια, και όχι να προσαρτήσει τις σταματημένες μηχανές της ψυχής του σ' ένα δημιουργικό, μα εξίσου αόριστο και παθογόνο πλαίσιο, όπως ο αποκαλούμενος «μοντερνισμός».