Έντυπη Έκδοση

Αθρόες συνταξιοδοτήσεις εξαντλούν τα Ταμεία του Δημοσίου

Εφάπαξ; Περάστε μετά από 5 χρόνια

Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Τα αποθεματικά των Ταμείων εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς, ενώ στο Ταμείο Πρόνοιας η ουρά για εφάπαξ αναμένεται να φτάσει τους 37.000 δικαιούχους στο τέλος του χρόνου, από 25.500 φέτος τον Αύγουστο. Αλλά, το Ταμείο μπορεί να ικανοποιήσει μόλις 7.000 συνταξιούχους τον χρόνο και έτσι όσοι υποβάλουν αιτήσεις τώρα, θα λάβουν το εφάπαξ τα Χριστούγεννα του 2015! Το συνολικό ποσό που απαιτείται για την πληρωμή των εφάπαξ ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Πρώτοι στην ουρά εξόδου από το Δημόσιο είναι οι εκπαιδευτικοί και οι πιο μορφωμένοι. Δεδομένου ότι όσοι θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θίγονται, ενώ ανατρέπονται τα δεδομένα όσων θα εξέλθουν κατά τα επόμενα χρόνια, η τάση φυγής με απώλειες για τους ίδιους και το σύστημα αποδίδεται στην απογοήτευση από την κατάργηση των Δώρων, την περικοπή των επιδομάτων, το «πάγωμα» των μισθών καθώς και, τελευταία, τη λοιδορία γύρω από την απασχόληση στο Δημόσιο.

Πλήρες θέμα...

 • Φορολογία

  • ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Εξετάζουν νέα ευνοϊκή ρύθμιση ΦΠΑ
   Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών από μη καταβολή του ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση. Αφορά 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση του φόρου, ενώ ήταν υπόχρεες. Θα ασκηθούν πιέσεις ένταξης στη ρύθμιση με την απειλή των επιδρομών συνεργείων του ΣΔΟΕ.
  • Πώς θα διορθώσετε τα λάθη του ΕΤΑΚ
   Να διορθώσουν τυχόν λάθη στις δηλώσεις του ΕΤΑΚ καλεί τους φορολογουμένους με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.
 • Εργασία

  • Μερικής απασχόλησης 2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη
   Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνουν η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία.
  • Σε θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι στη «Φιλκεράμ»
   Ενα μήνα απλήρωτοι είναι οι 240 εργαζόμενοι στην επιχείρηση πλακιδίων «Φιλκεράμ Τζόνσον» στη Θεσσαλονίκη και άρχισαν να τους «ζώνουν τα φίδια», καθώς φοβούνται ότι έρχονται και απολύσεις.
  • Ανεργία και λουκέτα ανησυχούν τη Μαγνησία
   Εφιαλτικές διαστάσεις προβλέπει το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) ότι θα προσλάβει η ανεργία στις αρχές φθινοπώρου στη Μαγνησία, καθώς αναμένεται με τη λήξη της θερινής περιόδου να αυξηθεί η λίστα των ανέργων στον ΟΑΕΔ κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, αφού δεκάδες εποχικοί υπάλληλοι θα σπεύδουν να εγγραφούν στα μητρώα ανεργίας.
 • Επιτροπή Ανταγωνισμού

  • ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΠΙΤΡ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ Οσμή καρτέλ και στα πουλερικά
   Εντονη οσμή καρτέλ στα πουλερικά έφερε στο φως η για πρώτη φορά συντονισμένη επιδρομή της Γ.Γ. Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έγινε χθες σε εταιρείες του κλάδου. Οι έξι μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συνεννοούνταν για τις τιμές και το μοίρασμα της πίτας στην αγορά εδώ και μία 10ετία. Φαίνεται να είχαν προχωρήσει σε συντονισμένες αυξήσεις 10% με αφορμή και την υπόθεση στα άλευρα.
  • Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι αλευροβιομηχανίες
   Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την κατηγορία της δημιουργίας καρτέλ και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, παραπέμπονται οι δύο σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων της χώρας, μετά τις πρόσφατες συστάσεις τους προς τις εταιρείες του κλάδου για συντονισμένες αυξήσεις στις τιμές.
 • Ιδιωτικοποίηση προκρίνει η Τρόικα

  • ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ, ΑΛΛΑ... Τραπεζικά ντιλ, αντίδοτο στο νέο Ταμείο
   Τραπεζικοί γάμοι στη σκιά του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο προικοδοτείται από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. με 10 εκατ. ευρώ, φούντωσαν στην αγορά τα σενάρια για επικείμενους τραπεζικούς αρραβώνες και γάμους. Το νέο Ταμείο θα είναι το ύστατο καταφύγιο για τις τράπεζες εκείνες που θα διαπιστωθεί ότι τα ίδια κεφάλαιά τους δεν είναι επαρκή.
 • Στα ύψη οι τιμές

 • Μεγάλα εμπορικά κέντρα

  • ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Η κρίση αγγίζει πλέον και τα μεγάλα εμπορικά
   Η τάση στην αγορά είναι λιγότερα σημεία πώλησης με μεγαλύτερους τζίρους Μετά τα εμπορικά καταστήματα, η οικονομική κρίση χτυπά πλέον τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που βλέπουν τις πωλήσεις τους είτε να μειώνονται είτε να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να αποσπούν μερίδιο αγοράς από τα καταστήματα στις άλλες εμπορικές πιάτσες.
 • Τουρισμός

  • Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΑΡΙΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ Εμφύλια διαμάχη 5 αστέρων
   Μην ενοχλείτε τους έχοντες Σε εκκλήσεις και προσευχές του τύπου «δος ημίν σήμερον τας επιδοτήσεις ημών» έχουν επιδοθεί και πάλι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς η δεξαμενή των κονδυλίων και των εσόδων στερεύει επικίνδυνα και η... βίβλος του αναπτυξιακού νόμου ξαναγράφεται με τη σφιχτή συνταγή της τρόικας...
  • «Θαλασσοδάνεια» με πιστοποιητικά μαϊμού
   Η πρώτη σκέψη για «αρπαχτές» και «θαλασσοδάνεια», που σφηνώθηκε στο μυαλό αρκετών ξενοδόχων, της Αθήνας κυρίως, ήταν μόλις άκουσαν τον μακαρίτη Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ να εκστομίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πάνε... Αθήνα!
 • Τεχνο-οικονομία

  • ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Υπερβολικός ο «θάνατος» του Web
   Οι εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα είναι, άραγε, ικανές να «σκοτώσουν» το Web; Προσγειώθηκε λοιπόν στο γραφείο το τελευταίο τεύχος του «Wired», με μία φράση στο εξώφυλλο που τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες έχει συζητηθεί ίσως περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη φράση φέτος: «Το Web πέθανε» διαβάζουμε και, όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, το ίδιο το Web πήρε... φωτιά στο άκουσμα της αναγγελίας.
  • Η τρίτη γενιά του USB υπόσχεται ταχύτητα 5 Gbps
   Οπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις μια εφαρμογή του USB - φυσιολογικό είναι λοιπόν η τεχνολογία αυτή να εξελίσσεται Μια φορά κι έναν καιρό, όταν κάποιος ήθελε να συνδέσει μια συσκευή στον υπολογιστή του μπορούσε να το κάνει είτε μέσω της παράλληλης θύρας είτε μέσω της σειριακής.
 • Άλλες ειδήσεις

  • * ΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ Βουτιά 31% στις πωλήσεις αυτοκινήτων
   Ελεύθερη πτώση κατά 31% στις πωλήσεις αυτοκινήτων και 14% σε αυτές των μοτοσικλετών καταγράφει το πρώτο οκτάμηνο του 2010 η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποτυπώνοντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά λόγω της κρίσης.
  • 16-22 Σεπτεμβρίου η εβδομάδα χαμηλών τιμών
   «Εβδομάδα ειδικών χαμηλών τιμών» προτείνει και φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου» που, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου.
  • Γκάζια στο Χρηματιστήριο (+2,69%)
   Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έφεραν το γενικό δείκτη (+2,69%) πάνω από τις 1.650 μονάδες με τζίρο μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ.