Έντυπη Έκδοση

Βιβλία και περιοδικά από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

***Alain Badiou

Μικρό φορητό πάνθεον

μτφρ.: Βαγγέλης Μπιτσιώρης

εκδόσεις Αγρα, σ. 200, ευρώ 15

Κάπου γύρω στα 1965 όσοι ήσαν μεταξύ είκοσι και τριάντα χρόνων γνώρισαν έναν εξαίρετο αριθμό δασκάλων στο πεδίο της φιλοσοφίας. Οι παλαιοί, όπως ο Σαρτρ, ο Λακάν ή ο Κανγκιλέμ, ήσαν ακόμη σε πλήρη δραστηριότητα - κάποιοι άλλοι, που ήσαν λίγο νεότεροι, όπως ο Αλτουσέρ, ανέπτυσσαν το έργο τους, ενώ μια ολόκληρη γενιά -οι Ντελέζ, Φουκό, Ντεριντά- εισέρχονταν στην αρένα.

Ολοι αυτοί οι δάσκαλοι, σήμερα, είναι νεκροί. Η φιλοσοφική σκηνή, κατειλημμένη ευρέως από απατεώνες, συγκροτείται διαφορετικά αντλώντας τη συνεκτικότητά της μόνον από εκείνους, νέους και λιγότερο νέους, οι οποίοι μπορούν να μείνουν πιστοί στα ερωτήματα που μας ενέπνεαν πριν από σαράντα χρόνια, μέσω της αναδιατύπωσης στην προσίδια γλώσσα τους αυτών των ερωτημάτων. Πιστεύω ότι είναι σωστό να συγκεντρώσω εδώ τις αναλύσεις και τις αποτίσεις φόρου τιμής που αφιέρωσα -για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάθε φορά που εξέλιπαν- σ' εκείνους που τους οφείλω τη σημασία, πάντοτε ανθρώπινη, αλλά εξίσου αρχοντική και μαχητική, της λέξης «φιλοσοφία». Οι σχέσεις που είχα με αυτούς τους κεφαλαιώδεις συγκαιρινούς μας δεν ήσαν απλές και γαλήνιες: η φιλοσοφία , όπως λέει ο Καντ, είναι πεδίο μάχης. Ωστόσο, κοιτάζοντας σήμερα τους αναρίθμητους μιντιακούς «φιλοσόφους», μπορώ να πω ότι αγαπώ όλους εκείνους για τους οποίους μιλώ σε τούτο το βιβλίο.

(Α.ΜΠ.)

***William Morris

Το πηγάδι στο τέλος του κόσμου

μτφρ.: Νίκος Βλαντής

εκδόσεις Μαγικό κουτί, σ. 432, ευρώ 12

Με τόν τίτλο Ο δρόμος προς το πηγάδι δίνεται η συνέχεια του μαγευτικού παραμυθιού(α' τόμος - 2007, β' τόμος - 2008), που προσέφερε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τη δυνατότητα να στραφεί προς τις απαρχές του είδους της φανταστικής λογοτεχνίας: ένα ιπποτικό αφήγημα της προαναγεννησιακής δυτικής παράδοσης, με καίρια μηνύματα για τις ημέρες μας για την αξία των ιδανικών· προπομπός δε των έργων του Τζ. Ρ. Ρ.Τόλκιν. Ο νεαρός ιππότης Ραλφ από το Απμεντς έχει φύγει από την πατρίδα του και αναζητά την πηγή της αιώνιας νιότης και χαράς. Οσο προχωράει η ιστορία, το φυσικό συγχέεται με το μεταφυσικό και ο ήρωάς μας, φτάνοντας στα όρια της αντίληψής του, ανταμείβεται με το αθάνατο νερό. Αξίζει να επιβραβευτεί η άριστη απόδοση του αγγλικού κειμένου από τον συγγραφέα Νίκο Βλαντή.

***Η διδακτική της μετάφρασης στον ελληνόφωνο χώρο

Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

επιμέλεια: Εφη Λάμπρου & Γιώργος Φλώρος

εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 224, ευρώ 13

Το παρόν έρχεται σαν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου «Η ορολογία της μετάφρασης», σε μετάφραση και προσαρμογή του Γ. Φλώρου, το οποίο κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Γράμματα το φθινόπωρο 2008. Είναι ένα έργο συλλογικό, που περιλαμβάνει μονογραφίες δώδεκα καθηγητών μετάφρασης. Μπορεί η θεωρία να θέσει τις βάσεις για την απόκτηση της εμπειρίας; Διδάσκεται εντέλει η μετάφραση; Εάν ναι, σε ποιο βαθμό και ποια τα μέσα τα οποία πρέπει ή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, ώστε η διδακτική να διέπεται από τις σύγχρονες τάσεις; Τι είδους προοπτικές μάς προσφέρουν για το μέλλον; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει αυτό το βιβλίο.

***Daniel Cohn - Bendit

Τι να κάνουμε;

μτφρ.: Μελίττα Γκουτσογιάννη

εκδόσεις Κέδρος, σ. 172, ευρώ 12,06

Ο Μπεντίτ είναι Γαλλογερμανός και είναι επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο σταυροδρόμι των κρίσεων -οικονομική, οικολογική και κοινωνική- οι Πράσινοι προτείνουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης. Πρόκειται για μια αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης βασιζόμενης στην έννοια της επιλεκτικής απο-ανάπτυξης. Εδώ συναντάμε τη συλλογιστική τους από τον βασικό εκπρόσωπό τους.

***Παύλος Κλιματσάκης

Συστηματική εισαγωγή στον γερμανικό ιδεαλισμό

εκδόσεις Ροές, σ. 296, ευρώ 18

Μια συστηματική εισαγωγή στον γερμανικό ιδεαλισμό, κίνημα το οποίο παραμένει ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας, αλλά είναι αντάξιο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ο συγγραφέας, διδάσκων Νεότερη Φιλοσοφία και Φιλοσοφία της Φύσεως, αποπειράται τη συνολική έκθεση αυτής της περιόδου με την ανάλυση των ιδεών των τεσσάρων ηγετικών φιλοσοφικών μορφών, των Καντ, Φίχτε, Σέλινγκ και Χέγκελ, και οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός αποτέλεσε την ολοκλήρωση της νεότερης φιλοσοφίας, ωθώντας την αρχή της βεβαιότητας στα όριά της και στη γνώση του Θεού ως του Απόλυτου.

***Νίκος Βούλγαρης

Η μοναξιά ενός μπάρμαν

εκδόσεις ΑΩ, σ. 136, ευρώ 12

Ενας μπάρμαν επί τριάντα χρόνια θέτει καίρια ερωτήματα στον εαυτό του και στους πελάτες του. Καλαίσθητος σχεδιασμός. Ευχάριστη γραφή.

***Rafael Chirbes

Σκηνές κυνηγιού

μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος

εκδόσεις Αγρα, σ. 136, ευρώ 11

Ενας άνδρας προς το τέλος της ζωής του. Το ταπεινό του ξεκίνημα. Η κοινωνική άνοδος στη Μαδρίτη της μετεμφυλιακής περιόδου. Ο προκλητικός πλουτισμός του στη δικτατορία του Φράνκο, ο αριβισμός του, οι αποτυχημένες οικογενειακές του σχέσεις. Μια απέρριτη λογοτεχνική «κριτική» της γενιάς που αποκλήθηκε «αθώα», αλλά η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε «βρόμικα» θεμέλια.

***Ιλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister

Ο Τεκτονισμός στην ελληνική κοινωνία και γραμματεία του 18ου αιώνα

εκδόσεις Περίπλους-Βίτσος, σ. 328, ευρώ 28

Η αξιόλογη νεοελληνίστρια διερευνά για πρώτη φορά στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία την ιστορία του ελληνικού τεκτονισμού την εποχή του Διαφωτισμού, βασιζόμενη σε αδημοσίευτα έγγραφα και απεικονίσεις που συγκεντρώθηκαν ύστερα από έρευνα σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες στη Γερμανία και στην Αυστρία. Εργο εκπληκτικής πνοής και ενδιαφέροντος.

Βασίλης Ζηλάκος

********

***Δρ Πωλ Χοκ

Ηρεμήστε

Πώς να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση και τον θυμό

μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ-Λαϊνά

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 210, ευρώ 10

Πώς αντιδράτε σε καταστάσεις που δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδιά σας; Πώς αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους που δεν κάνουν ό,τι θέλετε εσείς; Αφήνετε τις απογοητεύσεις της ζωής να συσσωρεύονται μέσα σας, ώσπου να εκραγείτε από θυμό και οργή; Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τον θυμό σας και να υπομείνετε τις απογοητεύσεις της ζωής, δείχνοντάς σας πώς να διερευνήσετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις. Ο δρ Χοκ προσεγγίζει το πρόβλημα του θυμού και της απογοήτευσης με τα ίδια λογικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε και στο άλλο βιβλίο του, την Κατάθλιψη.

***Λευτέρης Παπακώστας

Ο νικητής τα παίρνει όλα

εκδόσεις Λιβάνη, σ. 383, ευρώ 17,50

Δεκαετία του '50! Σε μια κοινωνία που αλλάζει δραματικά, μετά τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφύλιου Πολέμου, μια οικογένεια ξεκινά από την Αρτα, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους, για να βρει μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Από μικρό παιδί, ο Περικλής αρχίζει τον αγώνα της επιβίωσης, κυνηγώντας παράλληλα το όνειρο που θα τον έβγαζε από τη μιζέρια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Καθώς γνωρίζει για πρώτη φορά την αδικία, την αυθαιρεσία, το άδικο, η απόφαση του να αλλάξει τη μοίρα του και να μείνει άνθρωπος γιγαντώνεται. Ο ερχομός του στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη.

***Hal Hellman

Μεγάλες έριδες στην ιστορία των μαθηματικών

Δέκα από τις πιο έντονες διαμάχες όλων των εποχών

μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης

εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 287, ευρώ 23

Ντεκάρτ εναντίον Φερμά, Νεύτων εναντίον Λάιμπνιτς... Οι μαθηματικοί δεν είναι ψυχρές μηχανές αλλά άνθρωποι ευαίσθητοι και ευέξαπτοι σαν όλους τους άλλους. Ετσι οι ιστορικές διαμάχες τους τροφοδοτήθηκαν από απληστία, ζήλια, φιλοδοξία και εγωισμό, την ίδια στιγμή που πυροδότησαν πολλές από τις μεγάλες προόδους των μαθηματικών. Ο Χαλ Χέλμαν προσφέρει διεισδυτικές ενοράσεις στην ιστορία και στη λογική της κορωνίδας των επιστημών.

***Τα σύγχρονα επιτύμβια

Επιγράμματα της Ζακύνθου

συλλογή-εισαγωγή-επιμέλεια: Ζαχαρίας Στουφής

έκδοση του βιβλιοπωλείου «Θεωρία», σ. 160

Ολα είναι και μπορούν να γίνουν ποίηση. Βρίσκεται παντού. Ο θάνατος είναι οικείος στους επιγόνους του Απόλλωνα κι έχουν γραφτεί σπουδαία ποιήματα για το οριστικό τέλος. Ο Ζαχαρίας Στουφής βρίσκει τους λαϊκούς ποιητές εκεί όπου ησυχάζει ο θάνατος. Στα νεκροταφεία. Εκεί αναπτύσσεται ένα μοναδικό είδος ποίησης, με τη μορφή επιτύμβιων επιγραμμάτων.

***Kevin J. Tracey

Η μοιραία αλληλουχία. Ο έσω δολοφόνος.

Σήψη: Ο λοιμός του 21ου αιώνα

μτφρ.: Βασιλική Διονυσοπούλου, Αντώνης Μαυρομμάτης, Φανή Μαυρομμάτη

εκδόσεις γράμμα, σ. 250, ευρώ 20,90

Οι ιατρικές ιστορίες ποτέ δεν είναι ευχάριστες. Αυτή που αφηγείται ο Kevin J. Tracey δεν αποτελεί εξαίρεση. Σήψη, ο έσω δολοφόνος, και δεν μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχος χαρακτηρισμός. Ο επιστήμονας εξιστορεί τη μάχη που έδωσε για να σώσει ένα παιδί. Με απλή γλώσσα, συγκινεί και σημειώνει την ανάγκη νέων ερευνών για την αντιμετώπιση της σήψης.

Περιοδικά

***Νέα Εστία, μηνιαίο περιοδικό, Ιούλιος-Αύγουστος 2010, τ. 1.835, έτος 84ο, διεύθυνση: Ευριπίδου 84, Αθήνα, τηλ.: 210-3213030. Τα ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα βρίσκουν φιλόξενη εστία. Οπως η σύντομη επινίκια ωδή του Πινδάρου με τίτλο «Ολυμπιόνικος 14». Στα «μικρά φιλολογικά» ξεχωρίζει «Ο ηδονοβλεψίας συγγραφέας». Σταθερή αξία, το μηνολόγιο.

***Εντευκτήριο, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό, Απρίλιος-Ιούνιος 2010, τ. 89, διεύθυνση: Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-283223. Συνεπές στην τέχνη του λόγου και στην προσφορά του και αυτό το τεύχος. Πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, μελέτη. Βιβλιοκριτικές, παρουσιάσεις και σελίδες για τον πεζογράφο Τάσο Χατζητάτση.

***Περιωδικό της πόλης, μηνιαία έκδοση, Μάιος 2010, τ. 143. Διεύθυνση: Βενιζέλου 79, Καβάλα, τηλ.: 25210-220120. Η εικόνα κυριαρχεί σε αυτές τις σελίδες. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis Καβάλα 2000-2008. Φωτογραφίες από τον φακό του Θόδωρου Παπαδόπουλου.

***(δε)κατα, τριμηνιαίο περιοδικό, καλοκαίρι 2010, τ.22, διεύθυνση: Σόλωνος 94, Αθήνα, τηλ.: 210-3623792. «Βιβλία για την πισίνα», ο τίτλος των (δε)κάτων. Η δροσιά, όμως, του περιοδικού δεν έχει εποχή. Διαβάζεται με βουλιμία, μια και οτιδήποτε υπάρχει στις σελίδες του είναι προσεγμένο και σοφά επιλεγμένο.

***Cogito, νέο περιοδικό για τη φιλοσοφία, Ιούλιος 2010, τ. 10, εκδόσεις Νεφέλη, Ασκληπιού 6-8, τηλ.: 210-3623093. Το δέκατο τεύχος περιέχει αφιέρωμα στις σχέσεις φιλοσοφίας και θρησκείας. Ειδικότερα στις σχέσεις Λόγου και θρησκευτικής πίστης. Επίσης, άρθρα για τη σύνδεση φιλοσοφίας και καθημερινής ζωής, για την αναπαράσταση του μύχιου στον Bergmann, κ.ά.

***Θέματα λογοτεχνίας, τετραμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής, Ιανουάριος-Απρίλιος 2010, τ. 43, διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 73, Αθήνα, τηλ.: 210-3815433. Τα «θέματα λογοτεχνίας» τιμούν τον Αντώνη Δεκαβάλλα. Ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, εκδότης και κριτικός λογοτεχνίας. Η ύλη όμως δεν περιορίζεται. Ενδιαφέροντα δοκίμια, παρουσίαση βιβλίων.

***Πόρφυρας, τριμηνιαίο περιοδικό, τόμος Μ' (135-138), Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010, φυλλάδιο 136, Κέρκυρα, διεύθυνση: Κ. Παλαμά 13, Αθήνα, τηλ.: 210-2312317, παραγωγή, εκδότης-διευθυντής Δημήτρης Κονιδάρης, Σπ. Βασιλείου 48α, τηλ.: 26610-31923. Ο «Πόρφυρας» συμπληρώνει τριάντα χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας και όπως αναφέρεται στις πρώτες σελίδες, «χωρίς να παύει ούτε μια στιγμή ν' αναζητεί τη θέση του μες στο μέγα πανελλήνιον». Σ' αυτό το επετειακό τεύχος, ένα ανέκδοτο γράμμα του Οδυσσέα Ελύτη. Αλέξανδρος Ασωνίτης. Επίσης «Προς τη διαμόρφωση μιας ποιητικής κοινής: Η συμβολή του Ανδρέα Κάλβου και του Διονύσιου Σολωμού». Ποιήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις.

***Η Κινστέρνα, περιοδικό λόγου και τέχνης, τ.17, Ιούνιος 2010, κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, ταχ. θυρίδα 77289, 175 10, Π. Φάληρο. Το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού. Οπως πάντα, πλούσιο σε ύλη και καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Θεατρικά όπως το «Θου Κύριε φυλακήν ή, η νέα Καμπάλ» του Πάρι Τακόπουλου, διηγήματα, φωτογραφίες. Πλούτος.

***Νέα σκέψη, διμηνιαίο περιοδικό λόγου και τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2010, τ. 509, διεύθυνση: Απόλλωνος 3, Λαγονήσι, τηλ.: 210-8954474. Εξώφυλλο το εργαστήριο του καταλανού ζωγράφου Joan Miro και αναφορά στα εικαστικά της «Νέας Σκέψης». Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου και στη γνωριμία με εκλεκτούς Ελληνες λογοτέχνες, ο Παναγιώτης Καραφωτιάς.

***Ιστορία Εικονογραφημένη, Ιούλιος 2010, τ. 505, διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 5, Αθήνα, τηλ.: 210-3623993. Κεντρικό βιβλιοπωλείο: Πανεπιστημίου 46, τηλ: 210-3611880. Αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια το τεύχος. Ποτέ μονοθεματικό το περιοδικό. «Αθήνα-Σπάρτη», «Η ιστορία του κυπριακού κυβερνητικού σιδηρόδρομου (1905-1951)» και οι μόνιμες στήλες (τέχνη και πολιτισμός, βιβλία και ιστορία κ.ά.).

***Εν Χανίοις, ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων, τόμος 3ος, περίοδος 3η. Το «Εν Χανίοις» προσφέρει γνώση για το παρελθόν αλλά και το παρόν των Χανίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Φλας μπακ στην 3η Σεπτεμβρίου
Ο μυθοπλάστης Εντμουντ Κίλι
Ιαπώνων σύνδρομα και ινδάλματα
Η διαπλανητική ρευστότητα μέσα από μια πολιτική αλληγορία
Το βιβλίο, όπως πρέπει να είναι
Εικαστικά
Σκηνοθετημένα γλυπτά
Σημειώσεις για τις φωτογραφίες του Νιζίνσκι
Ο Αγγελος Δεληβορριάς στην Κρήτη:
Με συγκρατημένη οργή
Γράμμα από την Θεσσαλονίκη
Ινστιτούτο ομορφιάς
Γράμμα από την Κω
Ντοματοπόλεμος
Από τις 4:00 στις 6:00
Παράδεισος ή Κόλαση
Ο «παράνομος» της μουσικής κάντρι
Άλλες ειδήσεις
Υπόθεση «εξώφυλλο»