Έντυπη Έκδοση

Οι δυϊστικές προκαταλήψεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Πρόσφατες ιατρικές και νευροψυχολογικές έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική σωματική άσκηση δρα ιδιαίτερα ευεργετικά όχι μόνο στο σώμα μας, αλλά και στο νου μας.

Προφανώς αυτό συμβαίνει, παρά τις διαδεδομένες δυϊστικές προκαταλήψεις που διακρίνουν το σώμα από το νου, επειδή η άσκηση του σώματος αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου, συνεπώς τα κύτταρα του εγκεφάλου εμπλουτίζονται με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία τους. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι η συστηματική άσκηση του σώματος αυξάνει τη συγκέντρωση ενός ενδογενούς νευροτροφικού παράγοντα του εγκεφάλου, του BDNF, μιας πολύτιμης ουσίας που ενισχύει την ανάπτυξη των νευρώνων και διευκολύνει την επικοινωνία, και συνεπώς την επιβίωσή τους.

Ομως, όπως όλοι γνωρίζουμε αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε, η μη εξαντλητική άσκηση, ακόμη και ένας απλός ημίωρος περίπατος, δρουν άκρως ευεργετικά και στη διάθεσή μας· ενώ συχνά λειτουργούν και ως ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό «φάρμακο».

Αυτό, όπως διαπίστωσαν, συμβαίνει επειδή η φυσική άσκηση μειώνει τη συγκέντρωση της ορμόνης κορτιζόλης, της επονομαζόμενης και «ορμόνης του άγχους», η οποία εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έντονου άγχους ή πανικού. Η φυσική άσκηση, σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή αποτελούν, συνεπώς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία όχι μόνο του σώματος αλλά και του νου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Η συνταγή της μακροζωίας: εγέρθητι και περιπάτει!
Οι δυϊστικές προκαταλήψεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Τυφλή όραση: βλέποντας τον κόσμο με «άλλα» μάτια