Έντυπη Έκδοση

Χουρμούζης χωρίς αίσθημα και θερμότητα

***«Ο Τυχοδιώκτης...» Θέατρο Εποχή - Φεστιβάλ Αθηνών

Παραφράζοντας για τις ανάγκες μας την παρότρυνση του Ιερού Αυγουστίνου, δεν υπάρχει λόγος να διατηρούμε τις ελπίδες μας σε αυτή τη χώρα: θα υπάρχει πάντα κάτι που θα κάνει τον «Τυχοδιώκτη» του Χουρμούζη επίκαιρο. Και δεν υπάρχει, από την άλλη, λόγος για να απελπιζόμαστε ολωσδιόλου: θα υπάρχει πάντα ένας Χουρμούζης να αντιδρά με τον «Τυχοδιώκτη» του.

Καλά διδαγμένη η ομάδα των ηθοποιών με κορυφαίο τον Βασίλη Χαλακατεβάκη Καλά διδαγμένη η ομάδα των ηθοποιών με κορυφαίο τον Βασίλη Χαλακατεβάκη Την ώρα που το κοινωνικό θα βυθίζεται στο πολιτικό και τα δύο μαζί στο τίποτα, ο λόγιος, κυνηγημένος από τις διαψεύσεις του, θυμωμένος με τα όνειρά του, διαπλεκόμενος και αυτός και ωστόσο μυστηριωδώς ανώτερος των συνθηκών που τον διέφθειραν και καθήλωσαν, θα διατηρεί το δικό του παράδειγμα σαν δείγμα μιας φυλής που καθαγιάζεται αποδομούμενη.

Το έργο του πολεμιστή και διανοούμενου (με τις δύο ιδιότητες σε αδιαίρετο, ομοούσιο ενότητα) με το δυσεπίλυτο μικρό όνομα, τίθεται στα θεμέλια του «κράτους», σαν κόκορας αντιφρονών και παραλογισμένος, για να μνημονεύουμε έκτοτε εξαιτίας του τον συγγραφέα του κάθε που μας βρίσκει το κακό. Το όμορφο σε αυτό το «μετα-επαναστατικό», όπως λέγεται θέατρο, είναι που καθαρίζει το βλέμμα, όπως οι πίνακες του Θεόφιλου, για πράγματα που φόρτωσαν την όρασή μας στη διάρκεια 190 χρόνων αφηρημένης επανάστασης.

Προφανώς ο Βασίλης Παπαβασιλείου θεωρεί το έργο του Χουρμούζη έργο «εντός του μέλλοντός μας». Προφητεία και σάτιρα φαντασίας ο «Τυχοδιώκτης...», ανήκει στον αγαπημένο χρόνο του καλλιτέχνη. Στον κυκλικό, τον διαρκώς παρόντα χρόνο, που κάνει τα πράγματα να τρέχουν παράλληλα με τις αιτίες και τις συνέπειές τους. Ο Χουρμούζης γράφει το θεατρικό του λίβελο το 1835, όταν διαψεύδονται ήδη ψέματα που στήριξαν την εθνική ουτοπία. Βαυαροί εντολοδόχοι, απεσταλμένοι και δάνεια, η αναγκαία έξωθεν καλή μαρτυρία για τη θεσμική κατοχύρωση του έθνους, έκαναν τότε τις πρώτες εμφανίσεις τους.

Κυρίως τον θυμό του αποζητάμε

Το να καταλαβαίνει όμως κανείς τον Χουρμούζη είναι απόκτημα μιας άλλης εποχής. Χρειάστηκε πρώτα το κενό της μεταπολίτευσης για να διαφανεί μέσα από τις ρωγμές της ο μισάνθρωπος και μισέλληνας σατιρογράφος. Και χρειάζεται τώρα το βίαιο ξύπνημα, με τον πονοκέφαλο από το μεθύσι της δανεισμένης ευμάρειας, για να θυμηθούμε τον θυμό του. Ως συγγραφέας θεατρικών έργων είναι άγαρμπος, συχνά πρωτεϊκός. Δεν νομίζω όμως ότι διαβάζει κανείς Χουρμούζη για να βρει σε αυτόν δραματουργικές αρετές. Είναι κυρίως ο θυμός του που αποζητούμε.

Η κεντρική ιδέα της μεταφοράς του Βασίλη Παπαβασιλείου: το έτος 2021, στην επέτειο 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, οι νέοι αποσταλμένοι του παλιού αυτοκράτορα έχουν πλέον ολοκληρώσει το έργο τους, την ανόρθωση του έθνους. Στη γιορτή αναχώρησής τους από τη χώρα (πρόσκαιρη ασφαλώς, μέχρι να ξανάρθει η ανάγκη τους) αποτίνουν φόρο τιμής στον πρώτο εκείνο διδάξαντα, στον Τυχοδιώκτη του Χουρμούζη. Ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει τον ιστό του κράτους αρραγή, αλλοιώνοντας τους όρους του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους: την παραγωγή ενός νέου τρόπου διαβίωσης, ενός βιοκλωβού made in Greece, με τον οποίον κινούνται πια οι συνταξιούχοι όλης της Ευρώπης.

Κατ' αυτό τον τρόπο ο Παπαβασιλείου προσεγγίζει για ακόμη μία φορά το αντικείμενο της έρευνας του: ένα θέατρο που παρουσιάζει τον εαυτό του με τη μορφή του σκηνικού προσχήματος. Μαζί, ένα θέατρο πολιτικής συνέπειας που μπορεί να λειτουργεί μετατρέποντας τη σκηνική ουσία σε σχόλιο για το σύστημα. Τώρα, ο «Τυχοδιώκτης...» του Χουρμούζη ενώ διατηρεί τη γλωσσική του αγκύρωση στο ιστορικό περιβάλλον, ανεβαίνει από μια ομάδα πειθαρχημένων ηθοποιών, που κινούνται σε καθορισμένες πορείες, συγκεκριμένες θέσεις, μέσα στα βιονικά κλιματιστικά τους. Εχουμε έτσι ένα διπλό αποτέλεσμα. Καθώς το έργο του Χουρμούζη χάνει το πρόσχημα της μεταφοράς στα καθ' ημάς, είναι αυτά τα καθ' ημάς που γίνονται το αντικείμενο της παράστασης.

Μια καθαρά πολιτική πρόταση

Με άλλα λόγια, δεν «βλέπει» η παράσταση τον Χουρμούζη, αλλά ο Χουρμούζης την παράσταση. Αυτός είναι που τελικά κρίνει, σατιρίζει και αναιρεί το μέλλον. Και εμείς, στο μέσον του 2010, μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος (χωρίς να ξέρει κανείς ποιο από τα δύο προηγείται), πρέπει να αποδεχθούμε την πιο απαισιόδοξη πλευρά της εξέλιξης. Στο μέλλον θα υπάρχει λοιπόν μόνο «Τυχοδιώκτης...», χωρίς τον Χουρμούζη; Τόσο θα έχει διαβρώσει το σύστημα πολίτες και θέατρο, ώστε να παρουσιάζει την παλιά εναντίον του πολεμική στη γιορτή της αυταρέσκειας και παντοδυναμίας του;

Πάντως, σε αυτή την παράσταση τον ρόλο του τυχοδιώκτη δεν αναλαμβάνει ένας αλλά πολλοί. Τυχοδιώκτης είναι ο Χορός από τους Ελληνες που ανέχθηκαν, έθρεψαν, συμφιλιώθηκαν, καλλιέργησαν και δίδαξαν στα παιδιά τους το σύστημα της αντικρατικής, κρατικοδίαιτης ευημερίας, με το οποίο φτάσαμε ώς τις μέρες μας.

Απαιτητική παράσταση και εγκεφαλική, ενταγμένη στο κλίμα του μελλοντικού εφιάλτη, χωρίς αίσθημα και θερμότητα. Είναι ζήτημα αν μπόρεσε να μείνει σε κάθε στιγμή μακριά από τη ρητορεία του διαγγέλματος, την κοινοτοπία του αναμενόμενου, την παγίδα του διανοουμενισμού. Παραμένει όμως ακόμη κι έτσι μια καθαρά πολιτική πρόταση, που στη χώρα μας κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως συνίσταται στον βίαιο κλονισμό βεβαιοτήτων, στην τραυματική αποκάλυψη της πραγματικότητας.

Καλά διδαγμένη η ομάδα των ηθοποιών. Οι Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Παπαβασιλείου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρόνης Παυλίδης, Βασίλης Χαλακατεβάκης -ειδικά ο τελευταίος στο ρόλο του Τυχοδιώκτη- φέρνουν στο προσκήνιο την επική τεχνική της παράστασης. Λιτά και ουσιώδη τα σκηνικά της Μαρί-Νοέλ Σεμέ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική θεάτρου
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Λάκης Παπαστάθης
Η μνήμη και η αγάπη κάνουν τους ανθρώπους αθάνατους
Βιβλίο
Απεχθής συγγραφέας σκοτώνει τον εαυτό του
Η ανάδυση του ψηφιακού βιβλίου
Ark Festival
Ο «άλλος» ελληνικός ήχος ενωμένος, δυνατός
Κριτική θεάτρου
Χουρμούζης χωρίς αίσθημα και θερμότητα
Συνέντευξη: Μιχάλης Χατζηγιάννης
Δεν είμαι ο καστροφύλακας της ποπ
Φεστιβάλ της Βιέννης
Υψηλή τέχνη και trash αβανγκάρντ
Κομικ(s)οδρόμιο
Μια αλλιώτικη μαύρη ήπειρος