Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 10.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Σε δημόσια θέα έσοδα και έξοδα των υποψηφίων

Στο Διαδίκτυο και στη διάθεση όλων των πολιτών θα βρίσκονται από την ερχόμενη Τρίτη όλα τα έσοδα και οι δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η γνωστοποίηση είναι διά νόμου υποχρεωτική για τις περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ το μέτρο πρόκειται να ισχύσει -όπως και η κατάργηση της ανωνυμίας των πηγών χρηματοδότησης- και για τις βουλευτικές εκλογές.

«Οποιος παραβιάσει το νόμο, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις» είπε ο Γ. Ραγκούσης «Οποιος παραβιάσει το νόμο, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις» είπε ο Γ. Ραγκούσης Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου συστήματος, είναι πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τους αυτοδιοικητικούς σε παρόμοια διάταξη για τους βουλευτές και τα κόμματα. Σε ερώτηση για την άρνηση του ΚΚΕ να εφαρμόσει τη νομοθεσία περί κατάργησης των κουπονιών και δημοσιοποίησης των πηγών εσόδων, ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε ότι όποιος αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις. «Το ΚΚΕ έχει πει ότι θέλει να παραβιάσει και το Σύνταγμα, τι θέλετε να κάνω εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το νόμο 3870 περι εκλογικών δαπανών όλοι οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί σε περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων υποχρεούνται να δηλώνουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται ακόμα και έκπτωση από τα αιρετά αξιώματα των παραβατών. Σε περιοχές με μικρότερο πληθυσμό η δημοσιοποίηση είναι προαιρετική. Οι υπόλογοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τυχόν «διευκολύνσεις» σε είδος, οι οποίες θα αποτιμώνται σε χρήμα. Σημειώνεται ότι πάροτι οι εισφορές θα είναι επώνυμες, τα στοιχεία του καταθέτη δεν θα δημοσιοποιούνται.

Το καινούργιο αυτό σύστημα, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος, ονομάζεται «Διαφάνεια» και θα βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου για τις εκλογές ekloges.ypes.gr. Εκεί κάθε υποψήφιος υποχρεούται μέσα σε εφτά ημέρες από την εισροή ή την εκροή χρημάτων να τα δηλώνει, έχοντας πάρει πρώτα συγκεκριμένο κωδικό. Θα προηγείται ηλεκτρονική αίτησή του στον ίδιο ιστότοπο και διασταύρωση των στοιχείων του διά ζώσης στην τοπική ΔΟΥ.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, έχουν ήδη συσταθεί 13 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου στις ισάριθμες περιφέρειες με στόχο να ελέγχουν τα όσα δηλώνονται καθώς και τυχόν παραβάσεις. Επικεφαλής θα είναι ανώτατος δικαστικός, ενώ θα συμμετέχουν και ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προϊστάμενος του ΣΔΟΕ της περιφέρειας κ.λπ. Θα υπάρχει και η δυνατότητα επώνυμων καταγγελιών, οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν, θα αναρτώνται και αυτές στο Διαδίκτυο. Οι επιτροπές θα μπορούν να παρεμβαίνουν και αυτεπάγγελτα.

Μέσω του συστήματος αυτού, που στοίχισε 80.000 ευρώ, οι πολίτες θα έχουν για πρώτη φορα και τη δυνατότητα να δουν πολύ πριν από τις εκλογές τις ολοκληρωμένες λίστες όλων των υποψηφίων της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Εκκίνηση με κομμένα φτερά
ΣΥΡΙΖΑ
Υστατη προσπάθεια για λύση συμβιβασμού στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπόθεση Siemens
Ανθρωπος - κλειδί για τις δουλειές Siemens - Intracom με τον ΟΤΕ
Η ΜΚΟ της Εκκλησίας
Η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα «Αλληλεγγύη»
Στο διαδίκτυο οι εκλογικές δαπάνες
Σε δημόσια θέα έσοδα και έξοδα των υποψηφίων
ΚΚΕ
Μισή διάψευση Βενιζέλου για Ισραήλ και S-300
Νέα Δημοκρατία
Υψώνει αντι-Μνημόνιο στη σημαία της Ν.Δ.
ΛΑΟΣ
«Απολογία» Κακλαμάνη στον Καρατζαφέρη για να στηρίξει την υποψηφιότητά του