Έντυπη Έκδοση

ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΑ

Στρατός ένας και φτηνός...

Οι αμυντικές περικοπές στις οποίες προβαίνουν τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη θα εξαναγκάσουν τα μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε στενότερη στρατιωτική συνεργασία, υλοποιώντας μέρος της περιβόητης κοινής αμυντικής πολιτικής.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία θεωρούν πως η συνεργασία τους σε θέματα άμυνας θα έχει μεγάλα -κυρίως οικονομικά- πλεονεκτήματα. Οσο για το σήμα-σλόγκαν του Γερμανού στρατιώτη, εκεί θα τα χαλάσουν; (Reuters) Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία θεωρούν πως η συνεργασία τους σε θέματα άμυνας θα έχει μεγάλα -κυρίως οικονομικά- πλεονεκτήματα. Οσο για το σήμα-σλόγκαν του Γερμανού στρατιώτη, εκεί θα τα χαλάσουν; (Reuters) Βέβαια, αυτή η τάση προέρχεται πολύ λιγότερο από τη διάθεση για πιο «πολιτική» Ευρώπη και πολύ περισσότερο από τη δημοσιονομική λιτότητα, με την οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία θεωρούν ότι η συνεργασία τους σε θέματα άμυνας θα βοηθήσει στον επιμερισμό των πόρων και κυρίως στην εξάλειψη κοστοβόρων και περιττών πολλαπλοτήτων: δηλαδή πανομοιότυπων όπλων και εγκαταστάσεων με αλληλεπικάλυψη λειτουργίας και δράσης.

Πρώτη πρώτη η Γερμανία έχει εξαγγείλει πρόγραμμα περικοπής των στρατιωτικών δαπανών κατά 40%. Αλλά και οι δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, η Βρετανία και η Γαλλία, προγραμματίζουν με τη σειρά τους αμυντικές περικοπές.

Η Γερμανία για πρώτη φορά από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έστειλε στρατό στο εξωτερικό το 1989, μετά την πτώση του Τείχους. Εκτοτε, επί 20 χρόνια, διατηρούσε σημαντική διεθνή στρατιωτική παρουσία, στο Κόσοβο, στη Σομαλία, στο Κονγκό κ.α. Στο Αφγανιστάν, ο γερμανικός στρατός αποτελεί την τρίτη ισχυρότερη δύναμη μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων και υπολογίζεται ότι συνολικά 7.000 Γερμανοί στρατιώτες επιχειρούν εκτός συνόρων. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Γερμανίας στο εξωτερικό δεν είναι και πολύ δημοφιλείς. Κατά τον Ντέιβ Γκράχαμ του Ασ. Πρες, η δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα από τη διεθνή στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας προκάλεσε την πτώση του προέδρου Χορστ Κέλερ από το αξίωμά του τον περασμένο Μάιο.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ένα βουνό δημοσιονομικών περικοπών: 80 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να εξοικονομήσει στα 4 προσεχή έτη. Οι ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν στο σχέδιο λιτότητας με περικοπές ύψους 13 δισ. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των στρατιωτών από 250.000, που είναι σήμερα, σε 150.000. Προβλέπεται ακόμη μείωση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 6 μήνες. Ο Ελκε Χοφ, μάλιστα, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα άμυνας του κόμματος των Φιλελευθέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση της θητείας προκειμένου ο στρατός να απασχολήσει στο εξωτερικό στελέχη που τώρα είναι επιφορτισμένα με την εκπαίδευση των κληρωτών. «Ζητήματα προϋπολογισμού, αλλά και ασφαλείας θα αυξήσουν την πίεση για κοινή πολιτική αμύνης και ασφαλείας», συμπλήρωσε. Ο Ρόμπερτ Χόχμπαουμ των Χριστιανοδημοκρατών, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα άμυνας, δήλωσε ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να διερευνήσουν τις δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας και συνέργειας. «Είναι η πιο πρόσφορη στιγμή. Δεν μιλάμε για δημιουργία νέων δομών, αλλά για αλληλοσυμπλήρωση», τόνισε.

Διμερείς επαφές

Οι απόπειρες διμερούς συνεργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν τη σύσταση ανεπίσημης ομάδας εργασίας, που θα αναζητήσει τι πόρους θα μπορούσαν να μοιραστούν ή να επιμερίσουν ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η οικονομία κλίμακας.

Ακόμη, η Βρετανία, διά στόματος του υπουργού Αμυνας Λίαμ Φοξ κάλεσε για επίσπευση διμερών συνεργασιών, ειδικά με χώρες με τις οποίες υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων και προθέσεων, όπως η Γαλλία.

Τέλος, ο Νικ Γουίτνεϊ, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας, συνοψίζει: «Θα μας απομείνει ελάχιστη αμυντική ικανότητα (εννοεί ευρωπαϊκή) αν, ελλείψει καταμερισμού, συνεχίσουμε να ντουμπλάρουμε τα στρατιωτικά συστήματα σε εθνική βάση». Δηλαδή, αν τα ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθήσουν να αναπτύσσουν παράλληλα και το καθένα ξεχωριστά παρόμοια οπλικά συστήματα.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Στη λήθη οι Αλλιανοί του 2ου αιώνα π.Χ.
Βρετανία
«Ταξίδι» χωρίς επιστροφή
Ε.Ε.
Στρατός ένας και φτηνός...
Ιταλία
«Δολοφόνησαν τον Μουσολίνι για να μη μιλήσει»