Έντυπη Έκδοση

Η Αμφίπολη ριάλιτι σόου ή μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO;

Την ώρα που έχει στηθεί ένα «ριάλιτι σόου» στον τάφο της Αμφίπολης από την κυβέρνηση με προφανή στόχο την πολιτική εκμετάλλευση του ευρήματος, όπως καταγγέλλουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, τοπικοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Και συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης δήλωσε χτες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO». Ο ίδιος, όπως επισημαίνει, έχει έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες Κατερίνα Εμμανουηλίδου, ενώ επιστημονική επιτροπή θα ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο της πρότασης, προκειμένου να υποβληθεί για έγκριση στην UNESCO.

Βεβαίως, η πρόταση δεν θα αφορά μόνο τον υπό διερεύνηση τάφο του λόφου Καστά, αλλά όλα τα μνημεία της Αμφίπολης που είναι σημαντικά γιατί η αρχαία Αμφίπολη ιδρύθηκε την εποχή του Περικλή το 438/437 π.Χ., από τον Αθηναίο στρατηγό Αγνωνα, με στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου της πλούσιας ενδοχώρας του Στρυμόνα και των μεταλλείων του Παγγαίου. Η αθηναϊκή κυριαρχία όμως υπήρξε βραχύβια, αφού στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του Πελοποννησιακού Πολέμου (422 π.Χ.) η Αμφίπολη αποσκίρτησε από την μητρόπολη Αθήνα και παρέμεινε αυτόνομη πόλη ώς την ένταξή της στο Βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β' (357 π.Χ.). Ηταν πόλη οχυρωμένη. Εχει ανασκαφεί από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη στο βόρειο σκέλος του τείχους η πύλη της πόλης (πύλη Γ), στην οποίαν κατέληγε γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα που ήταν κατασκευασμένη από ξύλινους πασσάλους. Μέσα στην πόλη υπήρχαν ιερά αφιερωμένα σε τοπικές θεότητες και δαίμονες.

Ευρήματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη λατρεία των Ολύμπιων Θεών, όπως του Πυθίου Απόλλωνα, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης, καθώς και του Ηρακλή, των Διοσκούρων, του Ασκληπιού. Επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής της πόλης αποτελούσε η λατρεία της Αρτέμιδος Ταυροπόλου, ενώ στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής η λατρεία των Αιγυπτίων θεών και των ανατολικών θεοτήτων Κυβέλης και Αττιος. Τα πολυάριθμα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Πέραν του μουσείου στην Αμφίπολη υπάρχει οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος εντός του οποίου βρίσκεται και η χριστιανική πόλη με τέσσερις βασιλικές του 5ου και 6ου αιώνα αλλά και επιγραφές, ανάγλυφα επιτύμβιες στήλες, αγγεία και άλλα.

Ωστόσο, όσο σημαντικά κι αν είναι τα διαχρονικά μνημεία της Αμφίπολης που ξεκινούν από τη νεολιθική εποχή, η ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς δεν είναι μια υπόθεση αυτόματη και τόσο εύκολη όσο νομίζουν εκείνοι που προφανώς αγνοούν αυτές τις διαδικασίες. Η ένταξη για παράδειγμα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας έγινε έπειτα από μια δεκαετία.

Οι μόνιμοι και έκτακτοι αρχαιολόγοι με χτεσινές ανακοινώσεις των σωματείων τους (ΣΕΑ και ΣΕΚΑ) επικρίνουν τον επικοινωνιακό χειρισμό της ανασκαφής του τάφου Καστά καθώς «είναι η πρώτη φορά που μια ανασκαφή διεξάγεται με όρους -και χρόνους- τηλεοπτικούς», σύμφωνα με το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Ο πρωτόγνωρος δε επικοινωνιακός χειρισμός του ευρήματος, με έναυσμα την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού στην ανασκαφή, που την ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις, πρέπει να συνδεθεί μάλλον με σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά».

Γιατί δεν φαίνεται να θέλει κανείς να δώσει λύση «στα σοβαρά ζητήματα της ακραίας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ταλανίζουν τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία που δεν έχουν την τύχη να συνδέονται με λαμπρές ιστορικές προσωπικότητες ή περιόδους αλλά που εξακολουθούν να χρειάζονται συντήρηση, αναστήλωση, προστασία, φύλαξη και ανάδειξη» όπως σημειώνουν. Και καλούν «τους πολιτικούς όλου του φάσματος και δημοσιογράφους, να αφήσουν την αρχαιολογική έρευνα στην Αμφίπολη να διεξαχθεί σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία», και την πολιτική ηγεσία να αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό του υπουργείου και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να απολαύσουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την επικράτεια την αντιμετώπιση που -σωστά- έχει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης».

Κι επειδή έχει γίνει πολύ λόγος για την επιχορήγηση που δόθηκε γι' αυτή την ανασκαφή, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι «στην πραγματικότητα, οι 100 χιλιάδες ευρώ δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών για το τρέχον έτος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Βενετίας
Στον όμορφο (και σκληρό) κόσμο των παιδιών
Μουσική
Ο Μάριος Φραγκούλης με τη διεθνή σοπράνο Sissel στο Ηρώδειο
Σήμερα η κηδεία του Αντώνη Βαρδή
Αρχαιολογία
Η Αμφίπολη ριάλιτι σόου ή μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO;
Κριτική κινηματογράφου
Ρομάντζο και φαγητό σε μια ευχάριστη ινδική ταινία
TV & Media
Ασπίδα προστασίας στην ΕΡΤ3
Ερώτηση του Ν. Τσούκαλη για τις προσλήψεις της ΝΕΡΙΤ
Στον ALPHA ο Α. Λουδάρος
Παραστάσεις
Οι κάτοικοι της Ελευσίνας τους έραιναν με κουρέλια