Έντυπη Έκδοση

Ασπίδα προστασίας στην ΕΡΤ3

Σε νέα φάση μπήκε από το βράδυ της Τρίτης ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, μετά την ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο υπό κατάληψη κτήριο της Λεωφόρου Στρατού, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ανοιχτής συνέλευσης, 15 μήνες από την επιβολή του «μαύρου» στην ΕΡΤ, ήταν να αποδειχτεί πως μόνο η ΕΡΤ μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση, ανοιχτή προς την κοινωνία, αλλά και με την κοινωνία στο πλευρό της.

Ανοιχτή συνέλευση στο υπό κατάληψη κτήριο της Λεωφόρου Στρατού Ανοιχτή συνέλευση στο υπό κατάληψη κτήριο της Λεωφόρου Στρατού Από την πολυπληθή συνέλευση προέκυψε ένα προσωρινό συντονιστικό, αποτελούμενο από 23 άτομα, ενεργά μέλη της κοινωνίας, αλλά και εκπροσώπους κινημάτων. Σκοπός αυτού του οργάνου θα είναι να διερευνήσει τη νομική μορφή ενός σχήματος φίλων και αλληλέγγυων της ΕΡΤ3. Αυτό το σχήμα θα αποτελέσει ένα συγκροτημένο μέτωπο με συμμετοχή όλης της πόλης απέναντι σε κάθε προσπάθεια διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ3, είτε με πολιτικές αποφάσεις είτε με αστυνομικού τύπου επιχείρησης εισβολής στο χώρο, αποδεικνύοντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον ασπίδα προστασίας της ΕΡΤ3, αλλά και ολόκληρης της ΕΡΤ, και ότι είναι διατεθειμένο να την υπερασπιστεί και να την προστατέψει.

Θα δείχνει επίσης ότι έχει λόγο στο τι θέλει να παρακολουθεί η κοινωνία και θα συμμετέχει έτσι στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού προγράμματος, την κατάρτιση του οποίου θα αποφασίζει όμως η γενική συνέλευση των εργαζομένων. Στην κατάρτιση του προγράμματος, σκοπός είναι να εκφραστούν ανεμπόδιστα οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και να δοθεί έμφαση στους τομείς της γνώσης, του πολιτισμού και των κοινωνικών κινημάτων. Η αλληλέγγυα κοινωνία της πόλης θα προσφέρει επίσης υλική και ηθική στήριξη στους εργαζόμενους - απολυμένους της ΕΡΤ3, είτε με οικονομική ενίσχυση είτε με εθελοντική εργασία σε λειτουργικούς τομείς, όπως η καθαριότητα και η φύλαξη.

Σκοπός επίσης είναι αυτή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στην ΕΡΤ3 να επεκταθεί από τη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα και να συνενωθεί με παρόμοιες ενέργειες που γίνονται ανά την περιφέρεια, όπου υπάρχουν ακόμη ΕΡΑ σε λειτουργία από απολυμένους - εργαζόμενους.

Το προσωρινό συντονιστικό θα προετοιμάσει μία νέα μεγάλη ανοιχτή συνέλευση, το επόμενο 15νθήμερο, μετά τη λήξη της ΔΕΘ. Στην ανοιχτή συνέλευση αναγνωρίστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων η αναγκαιότητα μιας αληθινά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Μερικές ώρες πριν από την ανοιχτή συνέλευση στην ΕΡΤ3, η ΕΣΗΕΜΘ κάλεσε τον διευθυντή της ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη, Τραϊανό Χατζηδημητρίου, για να δώσει εξηγήσεις έπειτα από καταγγελίες ότι προσπαθεί να στήσει πρόγραμμα με δανεικούς εργαζόμενους και εξευτελιστικούς μισθούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τ. Χατζηδημητρίου παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή, στο υπό μόνιμη αστυνομική φύλαξη πρώην κτήριο διοίκησης της ΕΡΤ3, απασχολούνται 60 δημοσιογράφοι. Αριθμός που, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, δεν συνιστά κανάλι αλλά ανταποκριτικό γραφείο. Αυτό, πρόσθεσε, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός ολιγόωρου μόνο ραδιοφωνικού προγράμματος, και ζήτησε την υπογραφή συμβάσεων έργου. Κάτι όμως το οποίο δεν γίνεται γιατί περνάει από τις συμφωνίες Μητσοτάκη-τρόικας και στη συνέχεια από έγκριση υπουργικού συμβουλίου. Ο Τ. Χατζηδημητρίου φέρεται να δήλωσε ότι: «Αυτή τη στιγμή, ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη είμαι μόνο εγώ. Οι άλλοι εργαζόμενοι είναι Δ.Τ. Δεν έχω την εποπτεία τους». Και ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος πληρώνεται από κανάλι το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Η ΕΣΗΕΜΘ, σε ανακοίνωσή της για τη δημιουργία δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο, καθώς «το κυβερνητικό μόρφωμα που δημιουργήθηκε για να την αντικαταστήσει (σ.σ. την ΕΡΤ) δεν απέκτησε προδιαγραφές γνήσιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δεν προσέγγισε ούτε στο ελάχιστο τις στομφώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες κατά την ίδρυσή του». Αντίθετα, τονίζει, η κυβέρνηση αποκαλύπτει την ξεκάθαρη πρόθεσή της να εδραιώσει ένα καθεστώς εξαρτημένης από την ίδια ενημέρωσης και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να το επιτύχει. Και καλεί τον πρωθυπουργό, επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ «να θυμηθεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του κωφεύουν συστηματικά στο αίτημα που έχουν διατυπώσει από τον περασμένο Ιανουάριο θεσμοί και φορείς της Βόρειας Ελλάδας, να λειτουργήσει στα πρότυπα της ΕΡΤ3 πλήρες ραδιοτηλεοπτικό σχήμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Τηλεόραση
ΕΡΤ-3
TV & Media
Σχετικά θέματα: TV & Media
Ερώτηση του Ν. Τσούκαλη για τις προσλήψεις της ΝΕΡΙΤ
Στον ALPHA ο Α. Λουδάρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Βενετίας
Στον όμορφο (και σκληρό) κόσμο των παιδιών
Μουσική
Ο Μάριος Φραγκούλης με τη διεθνή σοπράνο Sissel στο Ηρώδειο
Σήμερα η κηδεία του Αντώνη Βαρδή
Αρχαιολογία
Η Αμφίπολη ριάλιτι σόου ή μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO;
Κριτική κινηματογράφου
Ρομάντζο και φαγητό σε μια ευχάριστη ινδική ταινία
TV & Media
Ασπίδα προστασίας στην ΕΡΤ3
Ερώτηση του Ν. Τσούκαλη για τις προσλήψεις της ΝΕΡΙΤ
Στον ALPHA ο Α. Λουδάρος
Παραστάσεις
Οι κάτοικοι της Ελευσίνας τους έραιναν με κουρέλια