Έντυπη Έκδοση

Δύσκολη απόφαση

ΙΡΛΑΝΔΙΑ. Η οικονομική κρίση ίσως να εκβίασε τους ψηφοφόρους για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, στην Ε.Ε. ένα «ναι» ή ένα «όχι» των ολίγων μπορεί να καθορίζει το μέλλον των πολλών. Η Ιρλανδία των τεσσεράμισι εκατομμυρίων κατοίκων είναι η μόνη ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη που το σύνταγμά της απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συνθήκης.

Πλήρες θέμα...

 • Γερμανία

  • Αυτός, εκείνη και η εξουσία
   Οι εκλογές στη Γερμανία δεν έφεραν την έκπληξη, σηματοδότησαν, όμως, μια καίρια πολιτική αλλαγή: Η αποκαλούμενη «δεξιά στροφή», με τη νίκη μιας συμμαχίας των Χριστιανοδημοκρατών της CDU/CSU και των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν αποτελεί τη μόνη τομή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
  • Ο κατήφορος των Σοσιαλδημοκρατών
   Η επομένη των εκλογών ήταν «μια πικρή μέρα για τους Σοσιαλδημοκράτες», ομολόγησε ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
 • Πορτογαλία

  • Πρωθυπουργός, αλλά επί πιστώσει
   Η Γερμανία και η Πορτογαλία δεν φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, να έχουν πολλά κοινά, πέραν του ότι και οι δύο είχαν συμπτωματικά βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της κάλπης και στις δύο χώρες μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
 • Ιράν

  • Πυρηνικός ρεαλισμός
   «Μερικές φορες μια στρατηγική οδηγείται σε αδιέξοδο και το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην αναγνωρίσεις ότι έχεις οδηγηθεί σε αδιέξοδο», υποστηρίζει ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής του συντηρητικού American Enterprise Insti-tute, με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών των «Εξι» με το Ιράν στη Γενεύη για το πυρηνικό του πρόγραμμα: «Δεν λέω ότι οι συνομιλίες θα αποτύχουν απαραίτητα, αλλά αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι οι συνομιλίες είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με πειθαναγκασμό».
 • Ινδονησία

  • Αδιαφορία πολλών Ρίχτερ
   Καθώς τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν και περιθάλπουν τα θύματα των δύο φυσικών καταστροφών που έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα το ανατολικό ημισφαίριο του πλανήτη, η αριθμητική των τραγωδιών αναλαμβάνει το επώδυνο καθήκον του απολογισμού: πάνω από 1.100 οι νεκροί από τον σεισμό στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και περισσότεροι από 150 οι νεκροί από το τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των Σαμόα στον Ν. Ειρηνικό.
 • Le Monde diplomatique

  • Δέκα μέρες στη θάλασσα με τρεις αστέρες της γαλλικής σκέψης Αντίθετα στο ρεύμα με ...ένα κρουαζιερόπλοιο
   Μαθήματα φιλοσοφίας «εν πλω» Πολυτέλεια, ηρεμία και διανοητική άσκηση. Θα μπορούσε να είναι η επικεφαλίδα για τις κρουαζιέρες που οργανώνουν ορισμένες εφημερίδες για αναγνώστες που επιθυμούν να συνδυάσουν τον διανοητικό προβληματισμό με τη χαλάρωση. Και να γευτούν τα ταξίδια αναψυχής που έκαναν θραύση στην Μπελ Επόκ.