Έντυπη Έκδοση

Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου

ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΓΩΣΕ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ της 5ης Οκτωβρίου, ο νέος πρωθυπουργός θα ξυπνήσει με έναν μεγάλο πονοκέφαλο: να βρει τρόπο ώστε να ενισχύσει με «ζεστό χρήμα» την ελληνική οικονομία και να μην χαθεί το κρισιμότερο τρίμηνο της χρονιάς. Ολη η αγορά περιμένει να ακούσει ποια θα είναι τα μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Ο λόγος προφανής: να μη βρεθούν οι επιχειρήσεις με άδεια ταμεία ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου των Χριστουγέννων, εποχή κατά την οποία σε κλάδους όπως η ένδυση-υπόδηση, τα είδη δώρων, τα καλλυντικά και τα παιχνίδια γίνεται έως και το 40% του ετήσιου τζίρου.

Ο φόβος για πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» στην αγορά αλλά και για ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναθέρμανση, είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος. Ηδη, οι συναλλαγές ουσιαστικά παραμένουν παγωμένες εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, καθώς η προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου πάγωσε κάθε δραστηριότητα.

Αιτήματα

Ο νέος πρωθυπουργός γνωρίζει από τώρα ότι θα βρεθεί από την πρώτη μέρα αντιμέτωπος με σειρά αιτημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων θα έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος:

*Οι τράπεζες διατηρούν κλειστές τις κάνουλες του τραπεζικού δανεισμού, με αποτέλεσμα η αύξηση των δανείων (πιστωτική επέκταση) στον ιδιωτικό τομέα να έχει ήδη περιοριστεί στο 6%, σε ετήσια βάση.

*Οι ακάλυπτες επιταγές θα ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

*Τα «κανόνια» έχουν πολλαπλασιαστεί και θα γίνουν ακόμη περισσότερα αν δεν αντιστραφεί η σημερινή πτωτική πορεία.

*Στο λιανεμπόριο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων έχει φτάσει στο 9,8% ήδη από τον Ιούλιο και η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει να κατρακυλά με ετήσιο ρυθμό άνω του 25%.

*Στελέχη της κτηματαγοράς από τώρα εγείρουν αιτήματα για άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να τονωθούν οι συναλλαγές. Τα αιτήματα αφορούν από την άσκηση πίεσης στις τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν περισσότερα στεγαστικά μέχρι τη μείωση των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.

Ελλείμματα

Πρωτοφανείς είναι όμως οι ελλείψεις ρευστότητας και στον δημόσιο τομέα παρά το συνεχή δανεισμό:

*Τα δύο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, ζήτησαν από το κράτος 532 εκατ. ευρώ παραδεχόμενα ότι αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων (άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 5).

*Τα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα υπολογίζονται από 12 δισ. ευρώ έως 16 δισ. ευρώ (δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία) και αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό.

*Η κρατική πενία χρημάτων έχει «παγώσει» και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αφού βάσει κοινοτικών κανόνων, πρώτα πληρώνονται τα λεφτά από το κράτος και μετά βάσει τιμολογίων γίνεται αίτηση για να έρθουν από την Ε.Ε. Τελευταίο «κρούσμα» υπήρξε την προηγούμενη Πέμπτη. Το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων με 1,05 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας πήρε παράταση για τις 18 Δεκεμβρίου. Πρακτικά δηλαδή οι μικρομεσαίοι δεν θα δουν μετρητό πριν από το 2010.

Πηγές ρευστότητας

Το «στοίχημα» για τον νέο πρωθυπουργό θα είναι η άμεση αξιοποίηση πηγών ρευστότητας, που αν και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, παρ' όλα αυτά παρέμειναν αναξιοποίητες από τη σημερινή κυβέρνηση:

*Μόνο από κοινοτικά κονδύλια θα μπορούσαν να γίνουν έργα αξίας 11,15 δισ. ευρώ: εννέα δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ μένουν στο... ράφι (η απορρόφηση είναι 300 εκατ. ευρώ περίπου), απομένει ακόμη 1 δισ. ευρώ από έργα του ΚΠΣ που παρατάθηκαν έως τον Δεκέμβριο ως «πυρόπληκτα» και 1,15 δισ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής που πήραν παράταση για παρόμοιους λόγους έως το 2010.

*Επιπλέον, δεν συμφωνήθηκε καν (όπως έχουν κάνει άλλα κράτη) η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να καλυφθεί η κρατική συνδρομή στα έργα και να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα. Απλά τα έργα αναβλήθηκαν για αργότερα.

*Στα χαρτιά παραμένει ακόμη το πρόγραμμα εγγυοδοσίας με 2 δισ. ευρώ επιχειρήσεων, ενώ η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου που έδωσε η Ε.Ε. δεν θεσμοθετήθηκε καν.

Διαφορετικές πολιτικές

Τι μέτρα προτείνει κάθε κόμμα;

*Το ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της ρευστότητας θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, τη μεταφορά των 15 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το πακέτο των τραπεζών στις επιχειρήσεις και τη διάθεσή του μέσω του ΤΕΜΠΜΤΕ, την αναστολή της καταβολής της εισφοράς του 0,6% για έναν χρόνο και το πάγωμα όλων των δανείων.

*Η Ν.Δ. δίνει έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και σε στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας (π.χ. κλάδων όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές). Θέσπισε εγγυήσεις αξίας 2 δισ. ευρώ για δάνεια, και προκήρυξε προγράμματα επιδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία