Έντυπη Έκδοση

Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση

Σε πολυετές τούνελ, αρχικά ύφεσης και εν συνεχεία ασθενικής ανάπτυξης η οποία μετά βίας θα προσεγγίσει το 1,7%, οδεύει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που αποτέλεσε το επίκεντρο των συζητήσεων στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Εκτιμάται ότι δέχθηκε πολλαπλάσιο σε ένταση πλήγμα απ' ό,τι τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. από την κρίση και αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης θα πρέπει να ξεχάσει για πολλά χρόνια τις επιδόσεις του παρελθόντος

Αιτία για τη... χαμηλή πτήση είναι η κυβερνητική επιλογή, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, να μη στηρίξει την αγορά, και επιπλέον να περικόψει επενδύσεις. Το πρόβλημα επέτεινε η αδυναμία επίλυσης μακροχρόνιων προβλημάτων (εξωτερικό έλλειμμα, απώλεια ανταγωνιστικότητας, τεράστιο εμπορικό έλλειμμα κ.λπ.). Το κοινοτικό όργανο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι μακροχρόνιες, αν φυσικά δεν αλλάξει η ασκούμενη πολιτική, δηλαδή αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας και αύξησης της λεγόμενης «δυνητικής ανάπτυξης».

Πρακτικά εκτιμάται ότι ακόμα και αν παρέλθει η κρίση η οικονομία θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια (έως το 2013 τουλάχιστον) με ρυθμό που σταδιακά θα φτάσει στο 1,7%, έναντι ανάπτυξης 3,7% κατά μέσο όρο την προηγούμενη δεκαετία. Στο σύνολο της Ε.Ε. η «δυνητική ανάπτυξη», όπως ονομάζεται επισήμως ο συγκεκριμένος δείκτης, περιορίζεται στο 1,5% από 2% πριν από την κρίση.

Οπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά και η Επιτροπή, ο συγκεκριμένος δείκτης θα γίνει το «βαρόμετρο» για να αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσει και πόσο απότομη θα είναι η «στρατηγική εξόδου», δηλαδή η εκκίνηση της μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους με την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχουν λάβει τα πιο πολλά κράτη.

Για την Ελλάδα, που δεν έχει λάβει μέτρα στήριξης, το «στοίχημα» θα είναι, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, να βρεθεί το δημοσιονομικό περιθώριο ενδυνάμωσης της οικονομίας και της ανάπτυξης, χωρίς να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός ακόμη περισσότερο.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης» δείχνουν ότι το μόνο κράτος που μπορεί να βγει ακόμη και κερδισμένο σε όρους ΑΕΠ από την κρίση είναι η Γερμανία, καθώς υπολογίζεται ότι στο μέλλον θα αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ό,τι μέχρι τώρα. Στον αντίποδα, το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε η ιρλανδική οικονομία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία