Έντυπη Έκδοση

Το βάρος στις κρατικές τράπεζες

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΥΛΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟ του δούρειου ίππου θα παίξουν υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στόχος να πειστούν συνολικά οι τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις προκειμένου να υπάρξει τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για έναν δύσκολο γρίφο, καθώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχείρησε να τονώσει τη ρευστότητα της οικονομίας και να στηρίξει τις τράπεζες στη δίνη της διεθνούς κρίσης μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Ομως, κάπου 15 δισ. ευρώ, κυρίως κρατικές εγγυήσεις, δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Επιπλέον, πρόκρινε τη λύση της εγγύησης των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Ομως ένα αδιευκρίνιστο μέρος του αρχικού ΤΕΜΠΜΕ (ΤΕΜΠΜΕ-Ι), που ήταν άτοκα δάνεια, κατέληξε σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ η δομή των δανείων, π.χ. χρονική διάρκεια, δεν δίνει επαρκείς ανάσες στις επιχειρήσεις.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρός του έχει τονίσει ότι οι τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης έστω κι αν αυτό σημαίνει μικρότερα κέρδη για τους μετόχους τους και χαμηλότερα μπόνους για τα στελέχη τους.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα χρηματοδότησης. Στελέχη του Κινήματος τον έχουν προσδιορίσει στον άξονα Αγροτικής Τράπεζας, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής, αν και το 42% της τελευταίας ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί). Αμεσος στόχος, να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά.

Προκύπτει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την καλύτερη υλοποίηση του δημόσιου πυλώνα. Η μια τάση, που εμφανίζεται κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, ευνοεί την εξειδίκευση των υφιστάμενων τραπεζών που ελέγχονται από το Δημόσιο, π.χ. τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η άλλη τάση θεωρεί ότι η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων κρατικού ενδιαφέροντος μέσω συγχωνεύσεων, π.χ. της Αγροτικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα έδινε μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης του Δημοσίου στην τραπεζική αγορά.

Ο κ. Παπανδρέου έχει επίσης ανακοινώσει την ίδρυση ενός κρατικού πιστωτικού φορέα αναχρηματοδότησης της οικονομίας, που παρομοιάζεται από πολλούς με μια σύγχρονη ΕΤΒΑ.

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει επίσης να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά μέσω ΤΕΜΠΜΕ, αξιοποιώντας τις παγωμένες κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες. Το κράτος είχε δώσει εγγυήσεις, ώστε να μπορούν να εκδίδουν οι τράπεζες ομόλογα συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Ομως, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν μόλις το 1 δισ., αφού στην αρχή οι εγγυήσεις είχαν ακριβό κόστος και εν συνεχεία, όταν ανέκαμψαν οι αγορές, δεν τις χρειάζονταν.

Αυτή τη φορά, οι εγγυήσεις θα δοθούν απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, γεγονός που θυμίζει σε πολλούς παλαιότερη ανάλογη πρόταση του προέδρου της Πειραιώς κ. Σάλλα. Ο κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση είναι να κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, δηλαδή τις εγγυήσεις που θα καταπέσουν, οι φορολογούμενοι. Κρίσιμο είναι το ποια θα είναι τα κριτήρια. Πάντως, έχουν κατατεθεί προτάσεις ακόμα και για δανειοδότηση των επιχειρήσεων με εγγύηση επιταγές που θα έχουν στην κατοχή τους οι εν λόγω επιχειρήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία