Έντυπη Έκδοση

Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο

Η εκλογική μάχη διεύρυνε τις τελευταίες ημέρες τα spreads με τα οποία δανείζεται η χώρα. Το spread (η διαφορά που χωρίζει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό) αναρριχήθηκε στις 138 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης στις 23 Σεπτεμβρίου και υπάρχει ενδεχόμενο να αναρριχηθεί ακόμη υψηλότερα τις επόμενες μέρες.

Μια ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης. Ετσι, η Ελλάδα δανειζόταν για 10 χρόνια με επιτόκιο 4,52% την Πέμπτη.

Παράλληλα αυξήθηκε και το «ρίσκο» της Ελλάδας, όπως φαίνεται από τα CDS (Credit Default Swaps), και πλέον πλησιάζει εκείνο της Ιρλανδίας, χώρας που αναγκάσθηκε να παρέμβει για να σώσει τις μεγάλες τράπεζες της χώρας από την κατάρρευση. Οι επενδυτές αγοράζουν CDS μιας χώρας για να προστατευθούν σε περίπτωση που υπάρξει κάποια στάση πληρωμών.

Το 5ετές spread των CDS της Ελλάδας ανέβηκε στις 109 μονάδες βάσης, ενώ είχε πέσει κάτω από τις 100 μονάδες πριν. Το αντίστοιχο της Ιρλανδίας έχει υποχωρήσει στις 118 μονάδες βάσης, κλείνοντας το χάσμα που μας χώριζε με τη συγκεκριμένη χώρα.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος το spread στα 10ετή ομόλογα να ανέβει σε περίπτωση ακυβερνησίας. Οι ίδιοι επισήμαναν, όμως, ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές αυτή τη στιγμή, που η χώρα εύκολα θα μπορούσε να πουλήσει ομόλογα αξίας αρκετών δισ. ευρώ για να κλείσει τρύπες, έστω κι αν πλήρωνε υψηλότερο spread.

Η χώρα έχει δανεισθεί γύρω στα 52 δισ. ευρώ, πουλώντας ομόλογα και έντοκα γραμμάτια μέχρι στιγμής. Σ' αυτά θα προστεθεί το ποσό που θα δανεισθεί μέσω εντόκων προσεχώς, με τις εκτιμήσεις να το ανεβάζουν μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 54 με 56 δισ. ευρώ αν αυτές επιβεβαιωθούν.

Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί επιπλέον δανεισμός μερικών δισ. ευρώ για να καλυφθούν τυχόν έκτακτες δανειακές ανάγκες, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί να αποπληρώσει εκείνους, π.χ. φαρμακευτικές και κατασκευαστικές εταιρείες κ.λπ., στους οποίους χρωστά το Δημόσιο.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό μεταξύ 8 και 12 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν χονδρικά προστεθούν 10 δισ. ευρώ, ο συνολικός δανεισμός θα ανέβει τελικά στα 64 με 67 δισ. ευρώ.

Ομως, πιθανόν να μην σταματήσει το κοντέρ εκεί. Αυτό θα συμβεί αν η χώρα δανεισθεί μερικά δισ. ευρώ επιπλέον για να μην υπάρχει ή τουλάχιστον να μειωθεί αισθητά το υπόλοιπο από την έκδοση των ECPs (Euro Commercial Paper) στο τέλος του 2009. Με δεδομένο ότι η χώρα έχει δανεισθεί κάπου 4 δισ. ευρώ μέσω ECPs, αυτή την στιγμή θα έπρεπε να δανεισθεί από 2 έως 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ετσι, ο συνολικός ετήσιος δανεισμός με βάση τις ανωτέρω υποθέσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 66 και 70 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία