Έντυπη Έκδοση

Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η ΕΚΦΡΑΣΗ «αφήνουν άδεια ταμεία» δεν μοιάζει ικανή να περιγράψει την ταμειακή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα. Σε κάθε οργανισμό εκτός από την έλλειψη ρευστότητας για την πληρωμή των συντάξεων υπάρχουν και πολλές ανεκτέλεστες εντολές.

Τα «βερεσέδια» προς τα νοσοκομεία, τις φαρμακευτικές εταιρείες και, κυρίως, οι συντάξεις σε καθυστέρηση, τα εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους με καθυστέρηση 20 μηνών ξεπερνούν τα 17,4 δισ. ευρώ. Ποσό που, αναγόμενο σε ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνά το 7%.

Επιστολές

Η πλήρης κατάρρευση των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης πιστοποιήθηκε με τις επιστολές -κραυγή αγωνίας των διοικητών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι ζητούν έκτακτη-κατεπείγουσα οικονομική ενίσχυση 532 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσουν τις συντάξεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων. Μάλιστα το ΙΚΑ είχε ζητήσει, και έλαβε προ 10ημέρου, άλλα 300 εκατ. για την κανονική πληρωμή των συντάξεων του Οκτωβρίου (μόνο έτσι μπορούσαν να πιστωθούν στις 25/9 στους λογαριασμούς των 950.000 συνταξιούχων του ιδρύματος).

Βεβαίως, το ποσό που αφορά την τακτική καταβολή των συντάξεων μέχρι τα τέλη του χρόνου είναι σταγόνα στον ωκεανό των 60 και πλέον δισ. ευρώ που έχει δανειστεί φέτος το ελληνικό Δημόσιο. Χωρίς να υπολογίζεται και το κρυφό χρέος των νοσοκομείων, των δήμων, των νομικών προσώπων και οργανισμών, του ΕΛΓΑ κ.ά. λόγω των αλόγιστων δαπανών και της πρωτοφανούς κατάρρευσης των εσόδων από κάθε πηγή.

Η δραματική έκκληση των εν λόγω διοικητών (Θ. Αμπατζόγλου για το ΙΚΑ και Κ. Παπαθανασίου για τον ΟΑΕΕ) οι οποίοι έχουν διοριστεί από τη Ν.Δ., επαναφέρει τους ασφαλισμένους -ανήμερα των εκλογών- στην σκληρή πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει τόσο κοινωνικοασφαλιστικά όσο και οικονομικά. Δηλαδή, όχι μόνο δεν έχουν αβγατίσει τα αποθεματικά του, όπως ισχυρίζεται η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ανεβάζοντας το περιεχόμενο του «κουμπαρά» στα 36 δισ. ευρώ, επικαλούμενη ακόμη και τα ομόλογα που... θα δοθούν κατά τα επόμενα χρόνια -και μέχρι το 2013- στο ΙΚΑ αλλά, αντιθέτως, τα ταμεία δεν έχουν τα αναγκαία κονδύλια ακόμη και για τις συντάξεις των 470 ευρώ το μήνα.

Ως αιτίες της οικονομικής κακοδαιμονίας των ασφαλιστικών ταμείων περιγράφονται από τον διοικητή του ΟΑΕΕ στην επιστολή-έκκληση για έκτακτη χρηματοδότηση: «α) Δεν καταβλήθηκε ποσό 130 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους. β) Η μείωση των προϋπολογισθέντων εσόδων η οποία αναμένεται να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ γ) Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30 εκατ. ευρώ».

Και αν ο κ. Παπαθανασίου περιγράφει, γλαφυρότατα, «γιατί κατέρρευσε το ασφαλιστικό», ο κ. Αμπατζόγλου του ΙΚΑ αποκαλύπτει ποιο ήταν το σχέδιο για την (υπόλοιπη) περιουσία των ταμείων. Προφανώς στην περίπτωση που θα είχαν στη διάθεσή τους ακόμη (λίγο) χρόνο. Γράφει, λοιπόν, στην επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ για να δικαιολογήσει τη νέα (έκτακτη) επιχορήγηση που ζητεί από τον προϋπολογισμό: «Το αίτημα υποβάλλεται διότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης ομολόγων ύψους 4.562 εκατ. ευρώ.

Χαρτοφυλάκιο

Αφετέρου δεν έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της αξιοποίησης του ομολογιακού χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ προς αντιμετώπιση της ρευστότητας του ιδρύματος».

Κοντολογίς, ο κ. Αμπατζόγλου ομολογεί ότι δεν πρόλαβαν να εκποιήσουν κρατικά ομόλογα προκειμένου να πληρώσουν πάγιες υποχρεώσεις (συντάξεις). Ολα αυτά σε μια στιγμή που τα έσοδα (εισφορές) έχουν «παγώσει» στα περσινά επίπεδα, έναντι προϋπολογισθείσας αύξησης 8%, ενώ και οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Φέσια 17,4 δισ. ευρώ

Το μείγμα των χρεών συνθέτουν οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος προς άλλους οργανισμούς, προμηθευτές, αλλά και οι συνταξιούχοι σε... αναστολή.

Ο πρόεδρος των εργαζομενων στα ασφαλιστικά ταμεία και υποψήφιος, πλέον, με το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας, Γ. Κουτρουμάνης, αποκάλυψε ότι πέραν όλων των άλλων «το ΙΚΑ έφτασε στο σημείο να χρωστάει 12 δισεκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Κατοικία και την Εργατική Εστία, ενώ άλλα 3,4 δισ. είναι οι οφειλές στα νοσοκομεία».

Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν τα 700 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το Ταμείο Πρόνοιας για τα εφάπαξ 17.000 συνταξιούχων του Δημοσίου που αναμένουν έως και 20 μήνες να λάβουν την παροχή, το 1,3 δισ. των οφειλών του ΟΠΑΔ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία