Έντυπη Έκδοση

Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΟΨΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΙΔΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΠΕΡΙΤΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ που από τις στάχτες του πυρηνικού ολοκαυτώματος αναδείχτηκε δεύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, πρώτη φορά στα χρονικά η κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας, κυβερνά όχι απλώς αυτοδύναμη, αλλά με μια πανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, 327 επί συνόλου 480 εδρών.

Σημαντικές δυσκολίες καλείται να ξεπεράσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γιόκιο Χατογιάμα. Σημαντικές δυσκολίες καλείται να ξεπεράσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γιόκιο Χατογιάμα. Στο οικονομικό πεδίο, όμως, η κυβέρνηση του Γιόκιο Χατογιάμα και της παράταξης που με το σύνθημα της «αλλαγής» θριάμβευσε στις εκλογές του Αυγούστου θα περάσει τη δοκιμασία του πυρός. Παίρνουν την εξουσία τη στιγμή που το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται στην Ασία. Ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι πλέον η Κίνα και η ζώνη Ασίας -Ειρηνικού η μόνη αγορά που εξακολουθεί να αναπτύσσεται και μπορεί να σώσει τον «κινητήρα της ιαπωνικής οικονομίας»: τις εξαγωγές.

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων έχουν επαγγελθεί «μια Ιαπωνία περισσότερο ασιατική με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και λιγότερο αμερικανική», αλλά φυσικά ρήξη με τη χειμαζόμενη υπερδύναμη αποκλείεται. Αλλωστε η ανέλκυση της ιαπωνικής οικονομίας από το τέλμα της ύφεσης, απ' όπου με κόπο ανασύρεται από την άνοιξη, εξαρτάται πάντα σε μεγάλο βαθμό και από την ανάκαμψη της αμερικανικής καθώς και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Και η οικονομία είναι όντως το κεντρικό πρόβλημα της κεντροαριστεράς, γιατί οφείλει τη νίκη της βασικά στις υποσχέσεις που έδωσε και η εκπλήρωσή τους κοστίζει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεκήρυσσε ότι η αναθέρμανση της οικονομίας θα επιτευχθεί αν οι Γιαπωνέζοι ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Οτι πρέπει να επεκταθεί το κράτος πρόνοιας και να καταπολεμηθούν οι ανισότητες. Η Ιαπωνία να επενδύσει στο κεφάλαιο παιδί-οικογένεια, γιατί η γήρανση του πληθυσμού ξεπερνά τα όρια.

Δεν έχασε καιρό. Μόλις ορκίστηκε η κυβέρνηση προχώρησε στο πρώτο ριζοσπαστικό εγχείρημα. Εξήγγειλε περικοπή κονδυλίων από το 15 τρισεκατομμυρίων γεν (105 δισ. ευρώ, 260 δισ. δολαρίων), διετές (2009-2010) «πακέτο» της προηγούμενης κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Κόβονται οι περιττές δημόσιες δαπάνες», το «πακέτο» δεν καταργείται, αλλάζει το περιεχόμενό του. «Αρχίζει το κυνήγι της σπατάλης», σχολίασαν ξένοι σχολιαστές.

Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να βρεθούν 7 τρισ. γεν (52 δισ. ευρώ ) ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Η Ιαπωνία έχει 37.670 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά το 33% των μισθωτών εργάζονται με «ελαστικό καθεστώς εργασιακών σχέσεων» και εισπράττουν το 40% του κανονικού μισθού. Οι άνεργοι είναι σήμερα το 5,7% του ενεργού πληθυσμού. Ο υπουργός Οικονομικών Χιροΐσα Φούτζι σχεδιάζει να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό, να θεσπίσει κατώτατη αποζημίωση για τους ανέργους, να βελτιώσει οικογενειακά επιδόματα και βοηθήματα σε ηλικιωμένους.

Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν με 3-4 ετών πάγωμα χρεών.

Το αντίστοιχο Τ.Τ.

Μια μεγάλη τομή που μελετά η κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι η ματαίωση της ήδη δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του ιαπωνικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που διαχειρίζεται το ισοδύναμο 2,7 τρισ. ευρώ.

Δεν πρόκειται μόνο για την τράπεζα με το μεγαλύτερο στον κόσμο όγκο καταθέσεων, αλλά και για έναν πανίσχυρο οργανισμό που συνδέεται με τα λόμπι της περιφέρειας, τα οποία ασκούν μεγάλη επιρροή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία