Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα

ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011 - ΥΠΕΡ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΣΕ ΔΥΟ στρατόπεδα χωρίζονται πλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφορμή, το έγγραφο που κατέθεσε η Κομισιόν για άμεση υποβολή σχεδίου εξόδου από την κρίση και εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμιστικών μέτρων από το 2011 και μετά.

Το έγγραφο, που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» της περασμένης Κυριακής, κατατέθηκε στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν είχε ήδη αποσπάσει τη συγκατάθεση της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, των σκανδιναβικών χωρών αλλά και της ΕΚΤ πριν καταθέσει την πρόταση. Μάλιστα η Γερμανία εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι τελικά το έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 3,7% από 3,9% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι το χρέος θα κινηθεί στο 74,2% από το 80%.

Η εξέλιξη αυτή ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν η Κομισιόν ώστε να αυξήσει τις πιέσεις προς τα κράτη-μέλη να κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων και των δημόσιων χρεών ήδη από το 2010, με προοπτική το 2011 να υπάρχουν απτά δείγματα προσαρμογής. Οπως είναι φυσικό, χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Λετονία διαφωνούν, καθώς πρέπει ήδη από την επόμενη χρονιά να ετοιμάσουν βαριά φορολογικά πακέτα τα οποία θα απειλήσουν την εύθραυστη πορεία προς την ανάκαμψη.

Συμβιβασμός

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, «το γκρουπ των χωρών αυτών, με ηγέτιδα τη Γαλλία, προέβαλε σθεναρή αντίσταση» και πέτυχε τον συμβιβασμό να μετατεθεί η συζήτηση για εφαρμογή των στρατηγικών εξόδου από την κρίση (πρόκειται ουσιαστικά για την απόσυρση των πακέτων στήριξης της οικονομίας και της ρευστότητας που ελήφθησαν προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών και δεν σχετίζεται άμεσα με την παράταση για τη δημοσιονομική εξυγίανση), στα Ecofin του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Το περιβάλλον της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, «διέρρευσε» μάλιστα ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν θα διστάσει να θέσει το θέμα και στο συμβούλιο κορυφής των αρχηγών της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί εντός Οκτωβρίου. Η Γαλλία έχει κάθε λόγο να επιμένει στα χαλαρά χρονοδιαγράμματα, καθώς οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι το έλλειμμά της το 2010 θα εκτοξευθεί στο 8,5% και δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% πριν από το 2014! Το Παρίσι αναμένει έκρηξη του δημόσιου χρέους στο 91% μέχρι το 2013. Η σοβαρή απόκλιση μεγάλων χωρών όπως η Γαλλία και η Βρετανία από το Σύμφωνο Σταθερότητας ευνοεί τις μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, που αναμένεται να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες τους δύο επόμενους μήνες για να αποκτήσει παράταση προσαρμογής πάνω από έναν χρόνο.

Γνωρίζοντας την προοπτική αυτή, η Κομισιόν προχώρησε σε μια κίνηση- ματ: Ανακοίνωσε ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική εικόνα των χωρών-μελών της Ε.Ε. και για το 2011.

Παράγοντας της Κομισιόν δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ ότι «με αυτό τον τρόπο ο Χ. Αλμούνια θέλει να δείξει τη σοβαρότητα της δημοσιογραφικής κατάστασης σχεδόν όλων των χωρών και να τις δεσμεύσει στα Ecofin του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου για σκληρά μέτρα από το 2011».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

*Στις 19 και 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Ecofin για τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση και τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών.

Θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή του νέου υπουργού Οικονομίας με την Κομισιόν.

*Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση πρέπει να στείλει (έστω και σε γενικό περίγραμμα) τα σχέδια της για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010 που δεν έχει συνταχθεί ακόμα.

*Την 1η Νοεμβρίου πρέπει να σταλεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες για επιθεώρηση.

*Στις 2 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προβλέψεις που θα συμπεριλαμβάνουν -πρώτη φορά- εκτιμήσεις και για το 2011.

*Λίγες μέρες μετά τα συμβούλια του Eurogroup/Ecofin θα εξετάσουν τη δημοσιονομική πορεία της Γερμανίας και της Γαλλίας. Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί και η διαπραγμάτευση της Ελλάδας για την παράταση στη μείωση του ελλείμματος. Πολλά θα εξαρτηθούν και από πιθανές συμμαχίες που πιθανόν να σχηματιστούν εάν η Γαλλία και η Βρετανία δεν πάρουν αυτά που θέλουν από την Κομισιόν.

*Στο Ecofin του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση της χώρας μας απο το Eurogroup/Ecofin και αναμένεται να αποφασιστεί η διάρκεια της παράτασης βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν, αλλά και του προϋπολογισμού που θα συντάξει η νέα κυβέρνηση.

*Στο τέλος Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2010 από τη Βουλή και αποστέλλεται στην Κομισιόν το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας που θα εξεταστεί από τους εταίρους στα Ecofin των Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία