Έντυπη Έκδοση

Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία

Σε τρεις βασικούς τομείς εστιάζεται η πίεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ προς τα κράτη-μέλη. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει μαζί με τις στρατηγικές εξόδου να υποβάλουν «αναλυτικό και πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που θα κινείται στους εξής άξονες:

1 Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών συνθηκών με την πρόφαση ότι αναμένεται ρεκόρ ανεργίας στην Ε.Ε. και για τα επόμενα 2 χρόνια. Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, όλες οι χώρες με πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού πρέπει να μεταρρυθμίσουν άμεσα το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων. Ζητούνται και περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.

2 Νέους κανόνες για την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ηδη η ΕΚΤ έχει αρχίσει την καμπάνια για ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ «σπρώχνει» την ιδέα η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας να έχει ενεργό ρόλο στον έλεγχο της πορείας των δημοσιονομικών των χωρών- μελών.

3 Αλλαγές στον τομέα της παραγωγικότητας και ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης.

Το αλφάβητο

Είναι κοινό μυστικό στην Ε.Ε. ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της ανάκαμψης, καθώς ακόμα δεν μπορούν να βγουν καθαρά συμπεράσματα. Στέλεχος της ΕΚΤ εξηγεί: «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι τύπου V (απότομη πτώση, απότομη ανάκαμψη) ή τύπου L (απότομη πτώση και πολύ αργή ανάκαμψη). Η Ευρώπη ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Τα αντιφατικά στοιχεία όμως που εξακολουθούμε να λαμβάνουμε, αυξάνουν τις ανησυχίες μας ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη -όταν έρθει- ενδέχεται να έχει πορεία τύπου W (πτώση-ανάκαμψη-πτώση-ανάκαμψη). Για να αποφευχθεί αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Δηλαδή, στέρεα εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις κυβερνήσεις».

Επιπλέον, πληροφορίες από την Κομισιόν αναφέρουν ότι οι υπουργοί έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία για αύξηση του ετήσιου στόχου προσαρμογής των ελλειμμάτων (σε περιόδους σταθερότητας) από 0,5% του ΑΕΠ που προϋποθέτει το σύμφωνο σταθερότητας σε 1%. Δηλαδή, όταν οι χώρες θα καταφέρουν να ρίξουν το έλλειμμα στο 3%, μετά θα είναι υποχρεωμένες να το μειώνουν κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο αντί για 0,5%, ώστε να φθάσουν σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς συντομότερα. Αυτό συνεπάγεται, βέβαια, αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική ακόμα και σε περιόδους που οι χώρες δεν θα βρίσκονται υπό την δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης. ΑΓΓ. ΠΑΠ.

Δύσκολη δεκαετία

Ο Χ. Αλμούνια (δεξιά), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ (αριστερά) και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (κέντρο) δήλωσαν ότι εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη θα είναι δέσμια χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών χρεών για τα επόμενα δέκα χρόνια. «Εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, η αναπτυξιακή προοπτική της Ε.Ε. θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ για όλη την επόμενη δεκαετία. Και αυτό θα φέρει αυξημένη ανεργία», δήλωσε ο Χ. Αλμούνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Σχετικά θέματα: Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία