Έντυπη Έκδοση

Μέτωπα από το χθες

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ κάρβουνα κάθονται πολλοί επιχειρηματίες, περιμένοντας την κάλπη, με δεδομένο ότι αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ μια σειρά από δρομολογημένες κινήσεις θα επανεκτιμηθούν.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Από τη διακηρυγμένη, προεκλογικά, πρόθεση να επαναδιαπραγματευθεί με την Deutsche Telekom τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, το ενδεχόμενο εισόδου στη νέα Olympic Air που από την Πέμπτη πετά με τα... φτερά της Marfin Investment Group, μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση δύο αδειών Ξυστό, πολλά μέτωπα βρίσκονται ανοιχτά.

Επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η «προεκλογική πίττα» των έξι δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η Ν.Δ. με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

*Το θέμα του διαγωνισμού για τη χορήγηση δύο αδειών Ξυστό ενδέχεται, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, να είναι από τα πρώτα που θα επιχειρήσει να (ξανα)ανοίξει η νέα κυβέρνηση. Η άμεση ανάγκη για ρευστό περίπου 450-550 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο) καθιστά πολύ πιθανή την επανεκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.

*Επί μηδενικής βάσεως πιθανότατα θα εξεταστεί το θέμα των μεγάλων οδικών αξόνων (συγχρηματοδοτούμενα), προϋπολογισμού 2,8-3,2 δισ. ευρώ.

*Για τον ΟΤΕ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom. «Τηρούμε τις συμφωνίες μας και περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο», ήταν το σχόλιο του Γκουίντο Κέρκχοφ (μέλος του δ.σ. της Deutsche Telekom- υπεύθυνος ΝΑ Ευρώπης) σχετικά με την επαναγορά ενός 5% από το Δημόσιο. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να ανοίγει ένα... παραθυράκι, καθώς ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα τηλεπικοινωνιών Μακ Κρίβι θεωρεί «ασύμβατο με τους κανόνες της Ε.Ε. το δικαίωμα αρνησικυρίας που διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο για θέματα που σχετίζονται με τον ΟΤΕ», γεγονός που δημιουργεί κατά ορισμένους προϋποθέσεις για αλλαγές σε επιμέρους όρους της συμφωνίας.

*Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εισόδου του ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία Olympic Air. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του ομίλου MIG έχουν εκφρασθεί θετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το θέμα αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα. Στην επίσημη πρώτη της νέας Ολυμπιακής ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε πως «βάση υπολογισμού της αποτίμησης της νέας εταιρείας δεν αποτελεί κατ' ανάγκη το 1,1 δισ. δολαρίων που ανέρχεται συνολικά η αξία του επενδυτικού σχεδίου».

*Υπό συζήτηση ίσως βρεθεί και η διαδικασία πώλησης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Από τον τομέα Ανάπτυξης και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζεται πως «όσον αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου -μέσω της ΔΕΠΑ- θα εξεταστεί κατά πόσον διασφαλίζονται τα συμφέροντά του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία