Έντυπη Έκδοση

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια

Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, υποστηρίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, βλέποντας πελάτες του κλάδου Ζωής τής υπό εκκαθάριση Ασπίς-Πρόνοια να μεταφέρουν άρον άρον τα συνταξιοδοτικά τους συμβόλαια σε άλλες εταιρείες.

Εργαζόμενοι στην Ασπίς Πρόνοια έξω από τα γραφεία της εταιρείας, μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα. Εργαζόμενοι στην Ασπίς Πρόνοια έξω από τα γραφεία της εταιρείας, μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα. Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα αρκετοί ασφαλισμένοι έσπευσαν να συμβουλευθούν στελέχη άλλων εταιρειών. Αρκετοί βρέθηκαν, τελικά, να υπογράφουν καινούρια προγράμματα. Πώς; Εάν, για παράδειγμα, κάποιος είχε συμβόλαιο 20 ετών και σήμερα βρισκόταν στο δέκατο, κάνει ένα νέο δεκαετές με το ίδιο ασφάλιστρο που θα πλήρωνε κάθε χρόνο στην Ασπίδα. Ο ασφαλιστής τον συμβουλεύει παράλληλα να καταθέσει και αίτηση εξαγοράς του συμβολαίου του στην Ασπίδα και τα λεφτά που θα πάρει (όταν τα πάρει) να τα κάνει ακόμη ένα ασφαλιστήριο με εφάπαξ καταβολή και διάρκεια δέκα ετών.

Εκ πρώτης όψεως, η κίνηση αυτή δεν φαίνεται κακή, καθώς ο πελάτης της Ασπίδος «συνεχίζει» το συμβόλαιό του. Υπάρχει όμως και παγίδα: ιδιαίτερα στα πιο παλιά συμβόλαια, το λεγόμενο τεχνικό επιτόκιο ήταν 6%, ενώ στα νέα συμβόλαια μόλις 3,25%. Το τεχνικό επιτόκιο καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση που δικαιούται ο ασφαλισμένος.

Η άλλη επιλογή του καταναλωτή είναι να περιμένει να γίνει η «μοιρασιά» των χαρτοφυλακίων της Ασπίδος σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες (και με την εγγύηση του Δημοσίου με βάση τον πρόσφατο σχετικό νόμο), ποντάροντας στο ότι θα καταφέρει να διατηρήσει το τεχνικό επιτόκιο που αναγραφόταν στο παλιό ασφαλιστικό συμβόλαιό του.

Στο μεταξύ, το τμήμα αποζημιώσεων και εξαγορών της Ασπίς-Πρόνοια προσδοκά να λειτουργήσει πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόπτης χαρτοφυλακίων Ζωής Σπ. Γριβογιάννης. Για το λόγο αυτόν, έχει τοποθετηθεί ήδη επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος ο Γ. Πετριτσόπουλος (Αγροτική, International Life κ.ά.), ο οποίος τις επόμενες ημέρες να το στελεχώσει με πρώην υπαλλήλους του κλάδου Ζωής της Ασπίδος.

Ο επόπτης χαρτοφυλακίων έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσα μετρητά ή άμεσα ρευστοποιήσιμοι τίτλοι υπάρχουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα αποζημιώσεων. Αυτό, όπως τονίζουν παράγοντες της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, είναι στην παρούσα φάση και το πιο κρίσιμο στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων-πελατών της εταιρείας.

Εκείνο, που θα πάρει πολύ χρόνο, από έξι μήνες έως ένα έτος σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι η απογραφή των υποχρεώσεων της εταιρείας και η διαπραγμάτευση με τις άλλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα θελήσουν ν' αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια Ζωής.

Ο ανταγωνισμός, ωστόσο, για τα χαρτοφυλάκια και τους πελάτες της Ασπίδος εντοπίζεται και στα συμβόλαια Υγείας, όπου οι «προσφορές» είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό εταιρείας μεσιτών ασφαλίσεων, οι οποίοι αναφέρουν σε μπροσούρα τους ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΠΕΙΑ και επειδή γνωρίζουν άριστα τα προγράμματα Υγείας που διέθετε η Ασπίς, «έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε όσους πελάτες θέλουν να μεταφέρουν την κάλυψή τους έχοντας παρόμοιες παροχές με αυτές που είχαν και επιπλέον 100% κάλυψη τοκετού».

Οι ίδιοι προσθέτουν, μάλιστα, ότι δεν χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις για να συναφθούν τα νέα συμβόλαια και ότι έτσι καλύπτονται και οι προϋπάρχουσες ασθένειες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτική ασφάλιση
ΑΣΠΙΣ Πρόνοια
Σχετικά θέματα: Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία