Έντυπη Έκδοση

Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ και αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές που έχουν μεσολαβήσει μέχρι να φθάσει στο ράφι του φαρμακείου ή του σουπερμάρκετ προϊόν πολυεθνικής εταιρείας θα ζητά η επόμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να ελέγξει τα κόστη και αφ' ετέρου να συλλάβει τα έσοδα από φοροδιαφυγή που αυξάνεται διαρκώς.

Τόσο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτό της Ν.Δ. προβλέπουν περιορισμό των δαπανών σε τομείς όπως η υγεία, όπου, όπως διαπιστώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, παρατηρείται όργιο υπερτιμολογήσεων και επομένως σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης εσόδων. Πέραν της διενέργειας ηλεκτρονικών δημοπρασιών στην οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τις προμήθειες, το βασικό εργαλείο της επόμενης κυβέρνησης για να ελέγξει κόστη και να συλλάβει χαμένα έσοδα είναι η ενεργοποίηση του νόμου για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές.

Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες και αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο σχετικής οδηγίας του ΟΟΣΑ, αλλά η εφαρμογή του ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου αποτελεί η εφαρμογή του transfer pricing, η παρακολούθηση, δηλαδή, της τιμολόγησης ενός προϊόντος στις συναλλαγές εντός ομίλων που διενεργούνται μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή.

Οι πολυεθνικές θα υποχρεούνται να καταθέτουν όλα τα τιμολόγια που συνόδευσαν την παρτίδα προϊόντος από την παραγωγή και μέχρι να φθάσει στο ράφι. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί όργιο υπερτιμολογήσεων μέχρι το προϊόν να πουληθεί στην εν Ελλάδι θυγατρική της πολυεθνικής, κυρίως στον κλάδο των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού. Το προϊόντα φτάνουν ώς και 50% ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με την αρχική τους τιμή, αφού προηγουμένως έχουν πουληθεί από τη μητρική εταιρεία σε θυγατρικές της σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Ετσι, το κέρδος «κλειδώνει» σε αυτές τις χώρες και όχι στην Ελλάδα, όπου θα φορολογηθεί περισσότερο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας Λ. Κατσέλη έχουν δηλώσει ότι ως κυβέρνηση θα βάλουν τέλος στην πλασματική εμφάνιση χαμηλών κερδών από θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν ακόμα αυστηρότερο το θεσμικό πλαίσιο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η πιστή εφαρμογή της οδηγίας του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους από τις φορολογικές υπηρεσίες και τα μέτρα διαφάνειας στις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα αυξήσουν τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων.

Το κόλπο

Σήμερα η συνήθης πρακτική είναι, για παράδειγμα, ένα φαρμακευτικό προϊόν που παράγεται από μια πολυεθνική να μην φθάνει απευθείας στην ελληνική αγορά.

Η πολυεθνική τιμολογεί το προϊόν, π.χ., στα 100 ευρώ και το πωλεί σε θυγατρική της που εδρεύει σε χώρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή (Κύπρος, Λουξεμβούργο κ.ά.). Η τελευταία το πουλά στην ελληνική θυγατρική στα 120 ώς και 140 ευρώ. Ετσι, στην Ελλάδα το προϊόν φθάνει στα 120 με 140 ευρώ και πωλείται σε λίγο υψηλότερη τιμή. Αλλωστε το κέρδος για την πολυεθνική έχει «κλειδώσει» στην Κύπρο, όπου φορολογείται με συντελεστή 10%!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία