Έντυπη Έκδοση

Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν

Ελληνικές εταιρείες με παράδοση στο χώρο της «πράσινης» τεχνολογίας προσπαθούν τώρα να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στο εξωτερικό με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η βιομηχανία χημικών Βιορύλ, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά επί έξι δεκαετίες. Δημιούργημα του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου, χημικού με αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη φυσικών προϊόντων, ξεκίνησε το 1945 από την παρασκευή αιθέριων ελαίων και φυτικών εκχυλισμάτων.

Από το 1976 ασχολήθηκε με τον βιοτεχνολογικό κλάδο, μέσα από τη δημιουργία ενός από τα πρώτα ερευνητικά κέντρα βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η παραγωγή της φερομόνης του δάκου (1980).

Ετσι, σε μια εποχή -αρχές της δεκαετίας του 1980- που οι έννοιες της... φιλικής προς τη φύση ανάπτυξης και της βιολογικής καλλιέργειας ήταν σχεδόν... άγνωστες στη χώρα μας, η Βιορύλ πετυχαίνει να γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία που εξασφαλίζει άδεια κυκλοφορίας για σκεύασμά της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως εξηγεί ο Νικήτας Ραγκούσης (διευθύνων σύμβουλος της Βιορύλ με παρουσία στην εταιρεία από το 1975), «μετά την απομόνωση της φερομόνης του δάκου της ελιάς, δραστηριοποιείται στην φυτοπροστασία με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά».

«Το βάρος της παραγωγικής δραστηριότητας», εξηγεί ο κ. Ραγκούσης, «στρέφεται ύστερα από πολυετείς έρευνες στην παραγωγή φυσικών πρώτων υλών αρωματοποιίας και πρώτων υλών αρωμάτων και τροφίμων για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό».

Παράλληλα, αναπτύσσεται ο κλάδος προϊόντων για τη γεωργία, ειδικότερα για τη βιολογική γεωργία (ΝΕΟ-AGRO), που έχει στραφεί σε προϊόντα βασισμένα σε φυτικά εκχυλίσματα, τα δραστικά συστατικά των οποίων σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν τα κλασικά συνθετικά εντομοκτόνα, μυοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των πρωτοπόρων επιχειρήσεων του κλάδου και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εταιρεία παραμένει προσανατολισμένη στο τρίπτυχο έρευνα-νέες επενδύσεις, έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και τον εξαγωγικό προσανατολισμό. «Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η εταιρεία επιμένει επενδυτικά», σημειώνει ο Νικήτας Ραγκούσης, «καθώς τα κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη έχουν αυξηθεί στα 1,768 (2008) από τα 1,465 (2006) και τα 1,686 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι».

Παράλληλα, προσπαθεί να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το προσωπικό της. Το 40% των ανθρώπων της Βιορύλ συνεργάζεται με αυτήν για περισσότερα από 10 χρόνια και το 20% περισσότερο από 20 χρόνια. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της κρίσης, η επιχείρηση όχι μόνο δεν ελαττώνει το προσωπικό της αλλά προβαίνει σε νέες προσλήψεις, ειδικά στα ερευνητικά τμήματα.

Εχει παρουσία σε 14 χώρες (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Απω Ανατολή, Αυστραλία και Βόρ. Αμερική) και πραγματοποιεί το 45%-50% του τζίρου της σε αγορές του εξωτερικού. Ο κύκλος εργασιών της πέρυσι έφτασε τα 15,755 από 14,421 εκατομμύρια ευρώ το 2006. Τα καθαρά κέρδη σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς το 2008 διαμορφώθηκαν στις 857 από 315 χιλιάδες ευρώ το 2006.

Η εταιρεία, μετά το θάνατο του ιδρυτή της και κύριου μετόχου τον Δεκέμβριο του 2008, βρίσκεται στη διαδικασία σύνδεσης με τον όμιλο Ευγενίδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία