Έντυπη Έκδοση

Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο

ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ROAD SHOW, ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΙΣ 750, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΡΕΚΟΡ

ΠΕΡΥΣΙ δεν γνώριζαν εάν θα έχουν δουλειά το επόμενο πρωινό. Εφέτος, όσοι έμειναν, κυνηγούν με θράσος το κέρδος και προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα.

Ο λόγος για τον κόσμο του χρήματος και κυρίως τους επενδυτές που ανεβοκατεβάζουν τα χρηματιστήρια με τα 2 τρισ. δολ. και μαζεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν το 4ο κατά σειρά road show του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις παρουσιάσεις των εισηγμένων. Εφέτος δεν έβλεπες όπως πέρυσι, πρόσωπα σκυθρωπά, γεμάτα ανασφάλεια, αλλά πλατειά χαμόγελα υπεραισιοδοξίας.

Ακόμα και η εκκένωση του κτιρίου του Bloomberg, όπου διεξαγόταν το 4ο road show την Πέμπτη το πρωί, υπό τον φόβο πιθανής απειλής (η εκκένωση του κτιρίου ίσως να οφείλεται σε κάποιο τσιγάρο, που πιθανώς άναψε έλληνας θεριακλής) που ξύπνησε πρόσφατες μνήμες στους Ελληνες από τη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντιμετωπίστηκε τελικά με περισσή ψυχραιμία.

Ετσι, σχεδόν όλοι ήταν εκεί, με το ενδιαφέρον να είναι εντονότερο από ποτέ.

*Παρ' ότι ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών ήταν εφέτος μικρότερος, 28 από 35 πέρυσι, συμμετείχαν περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων, 195 από 150 πέρυσι, και ο αριθμός των συναντήσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φθάνοντας τις 750, από 600 πέρυσι.

Πρόπερσι συμμετείχαν εκπρόσωποι 38 εισηγμένων εταιρειών, που μίλησαν σε 140 θεσμικούς σε 700 συναντήσεις. Ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Coca Cola, η ΔΕΗ και η Φουρλής, είχαν ρεκόρ συναντήσεων, 55 σε δύο ημέρες.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Τάκης Αράπογλου. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Τάκης Αράπογλου. *Υπήρξε εκπροσώπηση σε υψηλό διοικητικό βαθμό από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ κάθε μία επιχείρηση είχε δύο μέχρι τέσσερις εκπροσώπους. Παρευρεύθησαν 11 διευθύνοντες σύμβουλοι ή αναπληρωτές, ανάμεσα στους οποίους ο Τάκης Αράπογλου, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, της Εθνικής Τράπεζας, ο Δώρος Κωνσταντίνου (Coca Cola-3Ε), ο Γιάννης Κωστόπουλος (Ελληνικά Πετρέλαια), ο Κων. Αντωνόπουλος (Intralot), ο Σαρ. Μήλιος (ΣΙΔΕΝΟΡ), ο Απόστολος Πεταλάς (Φουρλής), ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ-Τέρνα) και άλλοι.

*Εμφανίστηκε πρώτη φορά εκπρόσωπος της Deutsche Telecom ως στέλεχος του ΟΤΕ.

*Ηταν οι περισσότεροι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Fidelity και η Black Rock.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3Ε, Δώρος Κωνσταντίνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3Ε, Δώρος Κωνσταντίνου. *Επέστρεψαν παίκτες που είχαν μικρή παρουσία πέρυσι, όπως η UBS και η Nomura. Η Nomura μάλιστα ήταν αυτή που αγόρασε τις δραστηριότητες της Lehman στο Λονδίνο, έχοντας σημειώσει ιδιαίτερη δυναμική και κερδίσει μερίδιο αγοράς και στις ελληνικές μετοχές.

*Υπήρξε η μεγαλύτερη συμμετοχή, από ποτέ, έξι στον αριθμό, ελληνικών και ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών που υποστήριξαν το συνέδριο, εκπονώντας κάθε μία ξεχωριστές εκθέσεις για το οικονομικό περιβάλλον και τις ελληνικές επιχειρήσεις (Eurobank Securities, Εθνική-Ρ&Κ, Επενδυτική Τράπεζα, Alpha Finance, Cheuvreux, Citi).

Κράτησαν επαφές

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος. *Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, επεσήμανε πόσο σημαντικό ήταν το περσινό road show, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν εξαφανίστηκαν μεσούσης της κρίσης αλλά κράτησαν σταθερή επικοινωνία με τους επενδυτές. Επιπλέον μίλησε για την προσπάθεια που κάνει το χρηματιστήριο της Αθήνας να προσφέρει νέες υπηρεσίες στους επενδυτές και να διασυνδεθεί με γειτονικές αγορές όπως της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Σερβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

*Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη, αλλά αντίθετα προκάλεσε το ενδιαφέρον η παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Α. Γαβριηλίδη. Στην ερώτηση της «Κ.Ε.» για τον λόγο της συμμετοχής ο ίδιος μας είπε: «Είμαστε εδώ πρώτον για να δείξουμε ότι όλοι μας υποστηρίζουμε συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο και δεύτερον για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των επενδυτών».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αν. Γαβριηλίδης. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αν. Γαβριηλίδης. *Από τη συνάντηση όμως δεν έλειψαν τα παράπονα. Δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τη Merrill Lynch-Bank of America για την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα της φορολόγησης των κερδών από μετοχές. Οπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να φορολογήσει το κέρδος από μετοχές, αλλά η εφαρμογή κόλλησε δύο φορές και αναβλήθηκε. Τώρα, με πιθανή αλλαγή κυβέρνησης, το μέτρο θα εφαρμοστεί, αλλά με διαφορετικό τρόπο, τις λεπτομέρειες του οποίου θα μάθουμε στην πορεία.

*Για τις εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα σήμερα και μονοπωλούν την εγχώρια πραγματικότητα, υπήρξαν επενδυτές που δεν ρώτησαν τίποτα σχετικό (μάλιστα ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε παρουσιάσες της ΕΧΑΕ) και άλλοι που ζήτησαν μέχρι και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

*Οι μεγάλοι fund managers έδειξαν ότι παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις και θέλουν να γνωρίζουν τις εξελίξεις. Εδειξαν να τους απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το αυξανόμενο έλλειμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία