Έντυπη Έκδοση

Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΟΔΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 63% ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ Χ.Α.

ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ των επενδυτών για μεγάλα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο φουσκώνουν πάλι οι αναλυτές, οι οποίοι δίνουν περιθώρια ανόδου μέχρι και 63% για ορισμένες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που αποτελεί και την ατμομηχανή της εγχώριας αγοράς.

Το φούσκωμα των τιμών αφορά κυρίως τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης εταιρείας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η πορεία της επηρεάζει άμεσα τους βασικούς δείκτες, δηλαδή τον Γενικό και τον FTSE-20.

Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι «παίζουν» την ελληνική αγορά πάνω, γιατί εάν η μετοχή της Εθνικής αυξηθεί 63%, όσο λένε ορισμένοι αναλυτές, τότε αυτό ισοδυναμεί με επίπεδα γενικού δείκτη μεταξύ 4.000 και 4.500 μονάδων.

Πράγματι, οι οίκοι JP Morgan και Natixis τοποθέτησαν τον πήχη στα 36 και 36,8 ευρώ αντίστοιχα εντός του Σεπτεμβρίου. Η μέση τιμή τοποθετείται στα 28,27 ευρώ και πάλι σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ελκυστική επιλογή με βάση την αποτίμησή της σε όρους p/e (τιμή μετοχής προς κέρδη), καθώς είναι υπό διαπραγμάτευση περίπου 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της έναντι 15,8 φορές του κλάδου στην Ευρώπη. Σε όρους Ρ/BV (τιμή προς λογιστική αξία) αποτιμάται 1,72 φορές τη λογιστική της αξία και είναι λίγο ακριβότερη έναντι 1,68 φορές του κλάδου στην Ευρώπη. Η υψηλότερη βέβαια αποτίμηση δικαιολογείται σήμερα από την μεγαλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή από το ότι καταφέρνει να κερδίζει περισσότερα χρήματα ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Αποκλίσεις

Για τις μετοχές των άλλων τραπεζών δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ομοφωνία όσο για την Εθνική. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Eurobank, η JP Morgan δίνει την υψηλότερη τιμή, ήτοι 16 ευρώ, αλλά η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα κατά 7,6% από την τιμή της μετοχής την περασμένη Πέμπτη.

Κάτι ανάλογο υφίσταται και στην περίπτωση της Alpha Bank. Η JP Morgan έχει και πάλι την υψηλότερη τιμή-στόχο, ήτοι τα 20 ευρώ που ισοδυναμούν με άνοδο 57% για τη μετοχή της Alpha Bank (τιμή 12,24 την Πέμπτη). Ομως, η μέση τιμή τοποθετείται στα 12,9 ευρώ, δηλαδή κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

Μεγάλες αποκλίσεις τιμών έχουν οι συστάσεις των αναλυτών για την Τράπεζα Πειραιώς και την Marfin Popular Bank. Για την Πειραιώς η μέγιστη τιμή 17 ευρώ (που έχει θέσει η JP Morgan) έχει απόκλιση 85% από την ελάχιστη τιμή (9,2 ευρώ) της Goldman Sachs.

Στη Marfin Popular Bank η Citi δίνει την υψηλότερη τιμή 4 ευρώ, ενώ η HSBC και η Goldman Sacks από τις χαμηλότερες, ήτοι 2,6 ευρώ και 2,5 ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο έχει υπερβεί τα 3 ευρώ μετά το ράλι που έκανε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου και ίσως οι οίκοι ή θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις τιμές στόχους ή θα αλλάξουν προς το χειρότερο τις συστάσεις τους (από αγορά δηλαδή σε διακράτηση ή πώληση).

Για την Τράπεζα Κύπρου η μέση τιμή που δίνουν οι αναλυτές είναι τα 5,3 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που έχει ήδη φθάσει η μετοχή στο χρηματιστήριο. Η HSBC έχει θέσει την υψηλότερη τιμή, ήτοι 6,3 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος ο Οκτώβριος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Το βάρος στις κρατικές τράπεζες
Αγορές
Να βγει κανείς ή να μην βγει, ιδού η απορία
Οι αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες
Πιστωτική συρρίκνωση
Ελπιδοφόρα deals «ψήθηκαν» στο Λονδίνο
Ετοιμάζουν την επόμενη φούσκα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φθινοπωρινό ράλι θέλουν οι αναλυτές
Γρίφος ο Οκτώβριος
Ο πονοκέφαλος του νέου πρωθυπουργού
Ζητείται... ζεστό χρήμα μέχρι το τέλος του χρόνου
Εκθεση της Κομισιόν
Κομισιόν: Οι κυβερνητικές επιλογές όξυναν την κρίση
Προβλέψεις ΙΟΒΕ
Μαύρο φθινόπωρο για τη βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια
Δημόσιο χρέος
Ακριβότερος ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Κουβάρι χρεών πνίγει τα ταμεία
Λουκέτο ΑΣΠΙΣ
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν συμβόλαια ζωής στην Ασπίς Πρόνοια
Ζητούνται στρατηγικοί επενδυτές στον «όμιλο»
Οφειλές 32 εκατ. ευρώ στην Aspis Holdings
Κυπριακό ενδιαφέρον για την Commercial Value
Olympic Air
Ρελάνς με Μακεδονικές Αερογραμμές
Επιχειρήσεις
Μέτωπα από το χθες
Νέο σαφάρι για τις υπερτιμολογήσεις
Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία
Παραδοσιακά πράσινο επιχειρείν
Προσωρινά σημεία πώλησης με αβάντες
Στη Βουλγαρία
Διεθνή
Το στοίχημα της κεντροαριστεράς στην Ιαπωνία
Ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα σκληρά μέτρα
Εργασία-λάστιχο η «απάντηση» στην ανεργία