Έντυπη Έκδοση

Ψάχνουν τον νοικάρη με το ντουφέκι

Οι δρόμοι γράφουν τη δική τους ιστορία. Γεμάτοι λουκέτα και ξενοίκιαστα μαγαζιά στις περισσότερες γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Η αγορά δέχεται πλήγματα από την οικονομική κρίση και οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούν με αγωνία την πτώση του τζίρου τους.

Χτυποκάρδια και για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, που αναρωτιούνται αν θα τη βγάλουν «καθαρή» και το φετινό χειμώνα χωρίς να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας.

**Τα «κανόνια» -που δεν καταλαβαίνουν από εκλογές- καιρό τώρα χτύπησαν εμπορικούς δρόμους που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Κατεβασμένα ρολά, αλυσίδες στις πόρτες, ξηλωμένες επιγραφές και άδεια ράφια είναι ό,τι έχει απομείνει σε μαγαζιά-φαντάσματα.

Διαθεσιμότητα στο 40%

Μαγαζιά-φαντάσματα με κατεβασμένα τα ρολά βλέπεις πια σε δρόμους που άλλοτε ήταν γεμάτοι από καταναλωτές. Μαγαζιά-φαντάσματα με κατεβασμένα τα ρολά βλέπεις πια σε δρόμους που άλλοτε ήταν γεμάτοι από καταναλωτές. Με μεταχρονολογημένες επιταγές δεν πληρώνονται πλέον μόνο οι πιστωτές αλλά και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αφού οι ενοικιαστές δηλώνουν αδυναμία. Πολλοί έχουν ήδη ζητήσει να επαναδιαπραγματευτούν το μίσθωμα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

**«Είναι γεγονός ότι η διαθεσιμότητα στα εμπορικά ακίνητα έχει φτάσει το 40%», δήλωνει ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Τώρα βιώνουμε το κραχ της εμπορικής στέγης», προσθέτει. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει στην Αθήνα τουλάχιστον 5.000 επιχειρήσεις. Σχεδόν το 20% των ισόγειων καταστημάτων είναι κλειστά και πάνω από το 40% στους ορόφους κτιρίων.

- Μια βόλτα στην καρδιά τη Αθήνας αποκαλύπτει ότι η κρίση δεν κάνει διακρίσεις: Από βιβλιοπωλεία, μπουτίκ, ρουχάδικα μέχρι σουβλατζίδικα και κρεπερί. Ακόμη και στη χρυσοφόρο Ερμού πολλά είναι τα ξενοίκιαστα καταστήματατα.

-Παράδειγμα το πρόσφατο κλείσιμο του υποκαταστήματος της «Anna Riska» στην Ερμού. Μεγάλα εμπορικά ονόματα αναγκάζονται να κλείσουν υποκαταστήματά τους για να μειώσουν τα έξοδα.

- Στη γωνία Ευριπίδου και Πολυκλείτου στο κέντρο, γνωστό χαρτοπωλείο έβαλε λουκέτο. Ιδια εικόνα σε Αιόλου, Καπνικαρέα και Μητροπόλεως και στους κάθετους δρόμους.

**Για την οδύσσεια ενός μαγαζιού στο κέντρο της Αθήνας μάς μίλησε με βάση την προσωπική του εμπειρία ο Κ. Σωτηρίου, ιδιοκτήτης ακινήτου:

Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις: Από βιβλιοπωλεία, μπουτίκ μέχρι και σουβλατζίδικα έχουν βάλει λουκέτο στην Αθήνα. Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις: Από βιβλιοπωλεία, μπουτίκ μέχρι και σουβλατζίδικα έχουν βάλει λουκέτο στην Αθήνα. «Διαθέτω ένα χώρο 23 τ.μ. με άλλα τόσα τετραγωνικά υπόγειο και πατάρι στη Σοφοκλέους. Πριν από τρία χρόνια το είχα νοικιάσει ως τυροπιτάδικο με 2.400 ευρώ το μήνα, ο επιχειρηματίας όμως δεν τα κατάφερε και το ξενοίκιασε. Εμεινε δέκα μήνες κλειστό και μου το ζήτησαν για να λειτουργήσει ως βιβλιοπωλείο αλλά με χαμηλότερο ενοίκιο, 2.200 ευρώ. Και αυτή η επιχείρηση τελικά έκλεισε. Επί έξι μήνες αναζητώ νέο ενοικιαστή. Εχω κατεβάσει το μίσθιο στα 1.900 και υπολογίζω ότι για να καταφέρω να το νοικιάσω πρέπει να πέσω στα 1.500 το μήνα».

- Η κρίση πλήττει και το Κολωνάκι. Στην οδό Π. Ιωακείμ αλλά και στις Τσακάλωφ και Μηλιώνη η ζήτηση είναι υποτονική, ενώ η προσφορά μεγαλώνει. Κάποτε τα ενοίκια εκεί ήταν απλησίαστα. Τώρα έχουν υποχωρήσει, αλλά επιχειρηματίες που να θέλουν να νοικιάσουν δεν βρίσκει κανείς.

- Ιδια εικόνα με ξενοίκιαστα μαγαζιά και στην ιστορική εμπορική περιοχή της οδού Πατησίων. Εκεί που κάποτε ανθούσαν γνωστά καταστήματα με κουστούμια και ακριβά γυναικεία ρούχα, τώρα το ένα μετά το άλλο αναρτούν πινακίδες για «εκποίηση».

- Ανεβήκαμε μέχρι τους Αμπελόκηπους και το Χαλάνδρι, στις θεωρούμενες «καλές» εμπορικές περιοχές της Αττικής. Συναντήσαμε κλειστά καταστήματα στην Κηφισίας, κυρίως ένδυσης και δερμάτινων. Στο Χαλάνδρι, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών συστημάτων, δομικών υλικών, μέχρι και σουβλατζίδικα.

- Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά. Σύμφωνα με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο έχουν κλείσει πάνω από 2.600 επιχειρήσεις.

**«Ο τζίρος των καταστημάτων έχει πέσει 20%, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα εμπόρους δηλώνουν μείωση των πωλήσεών τους σε ποσοστά άνω του 25%», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Β. Κορκίδης.

- Κατεβασμένα ρολά, με ενοικιαστήρια και πωλητήρια να παραμένουν κολλημένα στους τοίχους και στις τζαμαρίες κλειστών μαγαζιών βλέπει κανείς ανεβαίνοντας την κεντρική οδό της Καλλιθέας, αλλά και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

- Στην Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 192 στην Καλλιθέα λειτουργούσε ένα επώνυμο κατάστημα με είδη σπιτιού και έκλεισε. Μήνες τώρα ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να το νοικιάσει, κι όσοι ενδιαφέρονται προσφέρουν χαμηλό ενοίκιο.

- Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον αριθμό 34 της Βουλιαγμένης, εκεί που κάποτε λειτουργούσε συνεργείο επισκευής μηχανών. Δεν έχει βρεθεί ακόμη ενδιαφερόμενος, εδώ και 12 μήνες. «Ζητάω μόνο 500 ευρώ για το χώρο και δεν μπορώ να βρω ενοικιαστή», μας είπε η ιδιοκτήτρια με την οποία μιλήσαμε. «Προτιμώ να το βλέπω κλειστό παρά να μην κερδίζω τίποτα».

Αριθμοί που λένε αλήθεια

Στη γλώσσα των αριθμών η οικονομική κρίση των εμπορικών καταστημάτων παρουσιάζεται με δυσοίωνα νούμερα.

* Αυξήθηκαν κατά 24% τα λουκέτα σε επιχειρήσεις στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πέρυσι την ίδια μέρα έκλεισαν 2.183, ενώ φέτος έφτασαν τα 2.703 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

*Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι οι εγγραφές επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 σημείωσαν μείωση κατά 8,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

*Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν πλημμυρίσει την αγορά και οι εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου αναφέρουν ότι τελικά θα ξεπεράσουν το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.

*8.500 χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κινδυνεύουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

*Στο 19% έφθασαν τα άδεια καταστήματα στην καρδιά της Αθήνας και στις κεντρικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου.

*Εκλεισαν 2.656 επιχειρήσεις στον Πειραιά.

*Κατέβασαν «ρολά» 12.050 επιχειρήσεις σ' όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τοπικά επιμελητήρια.

*Χάθηκαν 85 χιλιάδες θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

*Φόβους για 100.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους εκφράζουν οι εμπορικοί σύλλογοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κατεβασμένα ρολά και λουκέτα
Ψάχνουν τον νοικάρη με το ντουφέκι
Νέα γρίπη
Λουκέτα χωρίς κανένα σχέδιο
Δικαστικό θρίλερ για ένα εμβόλιο
Εκκλησία
Δος ημίν υπεραξίες
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Die Polykatikien