Έντυπη Έκδοση

Λουκέτα χωρίς κανένα σχέδιο

Κυνηγοί της νέας γρίπης έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δάσκαλοι και καθηγητές, αναγκασμένοι να «παραμονεύουν» στην πόρτα της τάξης για να εντοπίσουν τους... ύποπτους μαθητές. Ευτυχώς, όμως, αν ένα σχολείο βάλει λουκέτο, δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσει.

Η εμπειρία των άλλων χωρών από τις οποίες πέρασε το κύμα της πανδημίας δείχνει πως τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο δεν θα εκδηλωθούν μαζικά κρούσματα στο ίδιο συγκρότημα.

**Από τις πρώτες αποφάσεις για διακοπή των μαθημάτων έγινε εμφανές ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε πρέπει να κλείνει ένα σχολείο αφού οι αρχικές τοποθετήσεις καταστρατηγήθηκαν και το «πρωτόκολλο του λουκέτου» παραμένει ασαφές.

Από τις 19 Ιουνίου ο καθηγητής επιδημιολογίας Αγγ. Χατζάκης με επιστολή του προς τον Δ. Αβραμόπουλο είχε επισημάνει ότι πρέπει να γίνει σωστό κλείσιμο των σχολείων ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και βασική προϋπόθεση έπρεπε να είναι η ενημέρωση των εμπλεκομένων. «Ολα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, με πανικό σε γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και με τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων, είναι αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού και διαφάνειας, κακής εκτίμησης και κακού προγραμματισμού. Διότι, αν όλοι ήταν προετοιμασμένοι, δεν θα επικρατούσε το σημερινό κλίμα. Σε άλλες χώρες κλείνουν τα σχολεία ακόμη και για την κοινή γρίπη και δεν επικρατεί αυτή η ανησυχία» δηλώνει ο καθηγητής.

Ασφαλιστική κάλυψη στους γονείς

Μιλάει ακόμη για την κοινωνική αναστάτωση που προκλήθηκε: «Προϋπόθεση για να κλείσεις ένα σχολείο είναι να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη του ενός γονέα ώστε να παραμείνει σπίτι και να κρατήσει μέσα το παιδί, διαφορετικά το μέτρο θα είναι αναποτελεσματικό. Εξάλλου μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ποιο μοντέλο ακολουθείται για να σφραγιστεί ένα σχολείο».

**Με ένα ειρωνικό μειδίαμα απαντά ο καθηγητής και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Γ. Χρούσος, σε όσους αποφασίζουν να κλείσουν με τον τρόπο αυτόν τα σχολεία. Οπως λέει: «Είναι αρκετά ήπιο νόσημα και δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς να κλείσει τα σχολεία. Αλίμονο αν έκλειναν πάντα για τέτοιες ασθένειες. Αλλωστε είναι πολύ δύσκολο να περιορίσει κανείς τον ιό με τέτοια μέτρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Δικαστικό θρίλερ για ένα εμβόλιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κατεβασμένα ρολά και λουκέτα
Ψάχνουν τον νοικάρη με το ντουφέκι
Νέα γρίπη
Λουκέτα χωρίς κανένα σχέδιο
Δικαστικό θρίλερ για ένα εμβόλιο
Εκκλησία
Δος ημίν υπεραξίες
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Die Polykatikien