Έντυπη Έκδοση

Δικαστικό θρίλερ για ένα εμβόλιο

Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής αποσύρθηκε, εν τέλει, ο όρος της έγγραφης συναίνεσης όποιου επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1. Ετσι κι αλλιώς δεν είχε νόημα, αφού δεν κάλυπτε νομικά ούτε τις φαρμακοβιομηχανίες ούτε την ίδια την πολιτεία σε περίπτωση θανατηφόρων παρενεργειών!

Το Λύκειο Μελισσίων είναι ένα από τα πρώτα σχολεία της χώρας, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα της νέας γρίπης. Το Λύκειο Μελισσίων είναι ένα από τα πρώτα σχολεία της χώρας, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα της νέας γρίπης. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά μια δικαστική απόφαση στο Ιλινόις των ΗΠΑ, με βάση την οποία επιδικάστηκαν εκατομμύρια δολάρια σε βάρος φαρμακοβιομηχανίας που έβλαψε με εμβόλιο εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι είχαν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση!

**Την ώρα που η ελληνική πολιτεία με ολίγον «ερασιτεχνικό» και ολίγον «επικοινωνιακό» τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, σε ευρωπαϊκές χώρες, και στον Καναδά εξελίσσεται μία από τις πλέον εντυπωσιακές δικαστικές υποθέσεις με πρωταγωνίστρια τη φαρμακοβιομηχανία Baxter.

Αν και αυτήν τη φορά η χώρα μας δεν παρήγγειλε εμβόλια από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ο διεθνής ιατρικός και νομικός τύπος βοά από το σκάνδαλο με το εμβόλιο Heparin (για την κοινή γρίπη) που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και ταλαιπώρησε με σοβαρές αλλεργίες και άλλες ασθένειες εκατοντάδες άλλους. Γιατί πολύ απλά η Baxter είχε «ξεχάσει» ζωντανό ιό Η5Ν1 στις παρτίδες των εμβολίων που έστειλε σε 19 χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας!

**Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται σ' ένα εργαστήριο στην Πράγα, όπου αποκαλύφθηκε πως η παρτίδα εμβολίων της Baxter περιείχε τον ιό Η5Ν1 (ιός των πτηνών), με αποτέλεσμα αντί να προστατευθούν, να μολυνθούν όσοι το έκαναν!

**Στη συνέχεια άρχισαν να προστίθενται και άλλες χώρες που κατήγγειλαν ότι η Baxter τους είχε στείλει μολυσμένα εμβόλια! Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε Καναδά, Γερμανία, Σλοβενία, Αυστρία.

**Κι ενώ η πρώτη καταδίκη εναντίον της Baxter έχει ήδη απαγγελθεί από αμερικανικό δικαστήριο, συνεχίζεται η ενδιαφέρουσα έρευνα και σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία καταδικάστηκε, γιατί όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο «αλλοίωσε τα εμβόλια ώστε να πετύχει χαμηλότερο κόστος».

**Τι συνέβη; Η ιστορική φαρμακοβιομηχανία Baxter κατασκευάζει την ηπαρίνη από ένζυμα που βρίσκονται στα έντερα των χοίρων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι απαιτούνται 3.500 χοίροι για να παράγουν 2,2 λίβρες της ακατέργαστης ηπαρίνης.

Αυτό κανονικά στοιχίζει στην εταιρεία 900 δολάρια. Ετσι, σκέφτηκαν να μολύνουν τον ιό ρίχνοντας το κόστος στα 9 δολάρια (!!!), σύμφωνα με το δικαστήριο του Ιλινόι. Μεγάλες νομικές φίρμες στην Αμερική ήδη έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις των πελατών τους.

Η ίδια εταιρεία είχε προχωρήσει στην αίτηση κατοχύρωσης της πατέντας του εμβολίου Η1Ν1 το 2008 (πριν ξεσπάσει η πανδημία) και είναι η ίδια που το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι έχει ξεπουλήσει σε εμβόλια κατά του ιού των χοίρων.

**Και όπως φαίνεται, δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει ξεπουλήσει. Σύμφωνα με έρευνα του Market Research Media, τα τελευταία πέντε χρόνια υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης πανδημίας οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο τριπλασίασαν από 2,2 δισ. δολάρια το 2004 σε 7 δισ. δολάρια το 2009 τις δαπάνες τους σε αγορά φαρμάκων και κυρίως εμβολίων. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2015 οι δαπάνες αυτές θα ανέλθουν στα 10 δισ. δολάρια!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Λουκέτα χωρίς κανένα σχέδιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κατεβασμένα ρολά και λουκέτα
Ψάχνουν τον νοικάρη με το ντουφέκι
Νέα γρίπη
Λουκέτα χωρίς κανένα σχέδιο
Δικαστικό θρίλερ για ένα εμβόλιο
Εκκλησία
Δος ημίν υπεραξίες
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Die Polykatikien