Έντυπη Έκδοση

Το Πεκίνο βάζει τα λεφτά, η Ελλάδα τα έργα

Συν Αθηνά και χείρα Κίνα

ΩΣ νέα πύλη της για την Ευρώπη θέλει η Κίνα την Ελλάδα, μέσω του λιμανιού του Πειραιά (στη φωτ. ο κάπτεν Γουέι της Cosco με τη μακέτα του Κερατσινίου) και με στρατηγικό σταθμό το Θριάσιο. Ως αντάλλαγμα πρόσφερε 11 οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Αθήνα. Το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ήταν η δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο, ότι η χώρα του θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν εκδοθούν και θα κρατήσει κι αυτά που έχει.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Η Κίνα στην Ελλάδα

  • Συμμαχία για την επιστροφή των Μαρμάρων
   Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας στον Ιερό Βράχο Η Κίνα θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο.
  • Θετική η Ν.Δ., γενική αποδοκιμασία ΚΚΕ, ριζική αντίθεση ΣΥΡΙΖΑ
   ΗΝ.Δ. αντιμετώπισε θετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας και τις οικονομικές συμφωνίες με την Ελλάδα.
  • * ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ 500 εκατ. € σε μία πενταετία
   Με στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι εξάλλου που δήλωσε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι Κινέζοι σκοπεύουν να επενδύσουν έως το 2015 περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ* ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ* ΘΡΙΑΣΙΟ ΚΑΙ ΟΣΕ ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ* ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ Ενδεκα συμφωνίες και πάνω από 10 δισ. δολάρια
   Με στοχευμένες συμφωνίες, τις οποίες η κυβέρνηση αποτιμά σε πάνω από 10 δισ. δολάρια, ήρθαν και έφυγαν από την Ελλάδα οι Κινέζοι. Πέραν της δέσμευσης για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με διακράτηση και αγορά νέων ομολόγων, η κινεζική πλευρά έδειξε τις προθέσεις της για επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
  • * ΤΖΙΑΜΠΑΟ ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ «Επίσκεψη σημαντική και απ' ό,τι φαίνεται επιτυχημένη»
   Τα ποτήρια σηκώνονται, τα χαμόγελα περισσεύουν. Στο προεδρικό μέγαρο η αισιοδοξία φιλοδοξούσε να γίνει το πρώτο πιάτο στο κυριακάτικο τραπέζι του Προέδρου Κ. Παπούλια προς την κινεζική αντιπροσωπεία Προσωρινές χαρακτήρισε τις δυσκολίες από την οικονομική κρίση, που περνάει ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο.
  • * ΠΤΗΣΕΙΣ Ζιγκ ζαγκ ή απευθείας;
   Ζιγκ ζαγκ στην Ευρώπη ή μια στάση κάπου στον Αραβικό Κόλπο υποχρεώνονται να κάνουν σήμερα όσοι θέλουν να ξεκινήσουν από την Αθήνα για να φτάσουν κάποια στιγμή στο Πεκίνο.
  • ΟΜΟΛΟΓΑ Δέσμευση για στήριξη ευρώ και Ελλάδας
   Μετά την επιζήμια διαμεσολάβηση της Goldman Sachs στις αρχές του έτους, η οποία κατέληξε σε φιάσκο και όξυνε την κρίση δανεισμού οδηγώντας τελικώς τη χώρα στο Μνημόνιο, η δέσμευση του Κινέζου πρωθυπουργού για «στήριξη των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ» αλλάζει εντελώς τους συσχετισμούς.
  • 20-22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ COSCO-ΟΛΠ Θριάσιο: Το φιλέτο βγαίνει σε διαγωνισμό
   Ο κάπτεν Τζιαφού ξεναγεί τον πρωθυπουργό στη μακέτα του προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά Το μεγάλο εμπορικό - διαμετακομιστικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου, του οποίου η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές με διεθνή διαγωνισμό κρίνεται στις 20-22 Νοεμβρίου, είναι, όπως φαίνεται, η αιχμή του δόρατος της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Σινικό τείχος παραμένει η πανάκριβη βίζα
   Μια πανάκριβη βίζα -το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει ώς και 5.000 ευρώ (50.000 γουάν) για έναν Κινέζο τουρίστα στο ελληνικό προξενείο της Σανγκάης- αλλά και η ανυπαρξία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τους Κινέζους τουρίστες να φτάσουν στην Ελλάδα.
  • ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ: Το τρίγωνο του διαβόλου και στη μέση η Ελλάδα
   Με την αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του Κογκρέσου, αλλά και εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, το κεντρικό πολιτικό θέμα στην Αμερική είναι ένα: οι θέσεις εργασίας.
  • ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ Νομισματική Γιάλτα για το γουάν
   Τι φέρνει τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο στην Ευρώπη; Το γουάν.
 • Νέα Δημοκρατία

  • ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ», ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο Καραμανλής στεναχώρησε τον Καρατζαφέρη
   Ηταν τόση η αναστάτωση που προκλήθηκε από τη φημολογία και σεναριολογία περί επανάκαμψης του Κώστα Καραμανλή, που ο τέως πρωθυπουργός έσπευσε να το διαψεύσει, προκαλώντας ανακούφιση στον Αντώνη Σαμαρά.
  • ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ Αδειάζουν τη βάρκα με τρύπιο κουβά
   Ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να δοκιμάσει τα αφρώδη κρασιά της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου Τα πυρά του στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο έστρεψε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διήμερη περιοδεία του στους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης.
 • Δημοτικές & περιφερειακές εκλογές

  • Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ. Μακεδονία
   Τα ψηφοδέλτιά τους στην Κεντρική Μακεδονία παρουσίασαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (ΚΚΕ) και Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ).
  • Καστανίδης υπέρ Μπουτάρη
   Στηρίζει την υποψηφιότητα του Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως στηρίζει κάθε απόφαση του Γ. Παπανδρέου, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπουτάρη, ύστερα από αίτημα του υποψηφίου.
  • ΠΑΠΑΡΗΓΑ Ψηφίστε τη νίλα τους
   Στις προσεχείς εκλογές για την αυτοδιοίκηση το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. «πρέπει να πάθουν νίλα», είπε η Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της σε συγκέντρωση νέων ζευγαριών, όπως ανακοινώθηκε από το ΚΚΕ.
  • Από Καμίνια ξεκινά ο Μίχας
   Την προεκλογική του μάχη ξεκινά σήμερα και επίσημα ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και απερχόμενος νομάρχης Γιάννης Μίχας.
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • ΤΣΙΠΡΑΣ Εγωισμούς και αδιέξοδα καταλογίζει στον Αλαβάνο
   Αγκαλιά με τον Αλέξη Μητρόπουλο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, υπό το βλέμμα του Δημ. Παπαδημούλη Αιχμές τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τον Αλέκο Αλαβάνο για «τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς» στην Περιφέρεια Αττικής περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατόβραδο.
 • Συρία - Τουρκία

  • Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φλερτ Συρίας - Τουρκίας
   Η αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία από τη Συρία προβάλλει ως μια συνέχεια καταστάσεων στο δίαυλο μεταξύ της Δαμασκού και της Αγκυρας. Καταστάσεις που είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από ένα χρόνο με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Συρίας με τα κατεχόμενα της Κύπρου.
 • Γ. Παπανδρέου

  • Γερμανικό βραβείο στον Παπανδρέου
   Πριν από μερικούς μήνες, όταν οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονταν στο χαμηλότερο σημείο τους και η πτώχευση χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας, κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στο Βερολίνο: ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να τιμηθεί με το βραβείο «Γκουάντριγκα» και με τον τίτλο «Δύναμη για Αλήθεια» από τη γερμανική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Σφίγγουν ζωνάρι στους Απόδημους
   Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης έστειλε σαφέστατο μήνυμα για περιορισμό των δαπανών του στο λιγότερο δυνατό.