Έντυπη Έκδοση

20-22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ COSCO-ΟΛΠ

Θριάσιο: Το φιλέτο βγαίνει σε διαγωνισμό

Το μεγάλο εμπορικό - διαμετακομιστικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου, του οποίου η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές με διεθνή διαγωνισμό κρίνεται στις 20-22 Νοεμβρίου, είναι, όπως φαίνεται, η αιχμή του δόρατος της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ο κάπτεν Τζιαφού ξεναγεί τον πρωθυπουργό στη μακέτα του προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά Ο κάπτεν Τζιαφού ξεναγεί τον πρωθυπουργό στη μακέτα του προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά Στο διαγωνισμό αυτό πρόκειται να συμμετάσχει η κινεζική εταιρεία COSCO, η οποία εκμεταλλεύεται πλέον τον προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, άρα ενδιαφέρεται σφόδρα και για τη διαμετακομιδή κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια (Σκόπια, Βουλγαρία κ.λπ.). Στην κοινοπραξία που θα συσταθεί, θα συμμετάσχουν ο ΟΛΠ, ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες logistics.

Εξοδος προς Βορράν

Οι κινεζικές προθέσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα είναι ειλικρινείς. Το ενδιαφέρον, πάντως, για το Θριάσιο Πεδίο συνδέεται με τις προθέσεις αυτές, καθώς και με την εκδηλωθείσα θέληση να αγοράσει η Κίνα ελληνικά ομόλογα (κυρίως νέα και όχι λήγοντα). Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η ταύτιση απόψεων Ελλάδας-Κίνας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Οι Κινέζοι -οι μεγαλύτεροι έμποροι της αρχαιότητας- τοποθετούν στο Θριάσιο Πεδίο όλες τις ελπίδες τους για μια μεγάλη εισαγωγική διείσδυση προς Βορράν της Ελλάδας. Ηδη «κατέχουν» την πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων με τον προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά (τους παραχωρήθηκε με διαγωνισμό), όπου φθάνουν χιλιάδες και αύριο εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.

Με την επιτυχία τους στο διαγωνισμό του Νοεμβρίου αποκτούν 600 στρέμματα στο Θριάσιο Πεδίο (συνολικά αποτελείται από 2.000 στρέμματα), όπου θα εγκαταστήσουν logistics, δηλαδή χώρους όπου θα αποθηκεύονται προϊόντα (μεταφερόμενα από το λιμάνι του Πειραιά), αλλά και όπου αυτά θα μετασκευάζονται σε τελικά προϊόντα, έτοιμα για κατανάλωση.

Στους χώρους αυτούς π.χ. θα καταφθάνουν κοντέινερ (κιβώτια) με βίδες, κοντέινερ με οθόνες και κοντέινερ με βάσεις.

Θα συναρμολογούνται και θα παράγονται τηλεοράσεις, οι οποίες θα μεταφορτώνονται για ξένους προορισμούς. Εχει εξαιρετική σημασία να ειπωθεί ότι στο Θριάσιο πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται τεράστια έργα υποδομής.

Από το 2001

Καταφθάνουν εκεί σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ, δρόμοι για νταλίκες κ.λπ., εγκαθίστανται τεράστιες γερανογέφυρες, υπάρχουν ύδρευση και αποχέτευση, κτίρια σταθμών κ.λπ. Το Θριάσιο συνδέεται ήδη με το Ικόνιο του ΟΛΠ, με σιδηροδρομική γραμμή περίπου 17 χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Το έργο εξαγγέλθηκε το 2001 από τους τότε υπουργούς Μεταφορών Χρ. Βερελή και Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη. Τα έργα υποδομής κόστισαν μέχρι σήμερα 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 256 εκατ. προήλθαν από κοινοτική επιδότηση. Θα έπρεπε να ολοκληρωθούν το 2007, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι κοινοτικοί να ετοιμάζονται να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων της Ε.Ε.

Η τεράστια χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Θριάσιου Πεδίου (πέρασαν ήδη 9 χρόνια από την εξαγγελία του) δείχνει και το χαμηλότατο βαθμό προώθησης - ωρίμανσης των μεγάλων δημόσιων έργων, με σύνηθες αποτέλεσμα απαξιώσεις εγκαταστάσεων, αναθεωρήσεις τιμών, επιβαρύνσεις του κόστους κ.ο.κ.

600 στρέμματα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η παραχώρηση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (ιδιόκτητης της έκτασης) των 600 στρεμμάτων του Θριασίου για την εγκατάσταση logistics. Ως πλεονέκτημα της COSCO-ΟΛΠ προβάλλεται το γεγονός ότι διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία, γιατί κατασκεύασε παρόμοιο έργο στο Ντουμπάι.

Φάκελο του διαγωνισμού έχουν λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 επενδυτικοί οίκοι και κοινοπραξίες (Αγγλοι, Ιταλοί κ.ά.). Πιθανολογείται ότι, τελικά, θα εμφανιστούν και θα υποβάλουν προσφορά 2-3 υποψήφιοι. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Κίνα
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Η Κίνα στην Ελλάδα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης
Συμμαχία για την επιστροφή των Μαρμάρων
Θετική η Ν.Δ., γενική αποδοκιμασία ΚΚΕ, ριζική αντίθεση ΣΥΡΙΖΑ
500 εκατ. € σε μία πενταετία
Ενδεκα συμφωνίες και πάνω από 10 δισ. δολάρια
«Επίσκεψη σημαντική και απ' ό,τι φαίνεται επιτυχημένη»
Ζιγκ ζαγκ ή απευθείας;
Δέσμευση για στήριξη ευρώ και Ελλάδας
Σινικό τείχος παραμένει η πανάκριβη βίζα
Το τρίγωνο του διαβόλου και στη μέση η Ελλάδα
Νομισματική Γιάλτα για το γουάν
Για το ίδιο θέμα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Η Κίνα στην Ελλάδα
Σινική ψήφος εμπιστοσύνης
Συμμαχία για την επιστροφή των Μαρμάρων
Θετική η Ν.Δ., γενική αποδοκιμασία ΚΚΕ, ριζική αντίθεση ΣΥΡΙΖΑ
500 εκατ. € σε μία πενταετία
Ενδεκα συμφωνίες και πάνω από 10 δισ. δολάρια
«Επίσκεψη σημαντική και απ' ό,τι φαίνεται επιτυχημένη»
Ζιγκ ζαγκ ή απευθείας;
Δέσμευση για στήριξη ευρώ και Ελλάδας
Θριάσιο: Το φιλέτο βγαίνει σε διαγωνισμό
Σινικό τείχος παραμένει η πανάκριβη βίζα
Το τρίγωνο του διαβόλου και στη μέση η Ελλάδα
Νομισματική Γιάλτα για το γουάν
Νέα Δημοκρατία
Ο Καραμανλής στεναχώρησε τον Καρατζαφέρη
Αδειάζουν τη βάρκα με τρύπιο κουβά
Δημοτικές & περιφερειακές εκλογές
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ. Μακεδονία
Καστανίδης υπέρ Μπουτάρη
Ψηφίστε τη νίλα τους
Από Καμίνια ξεκινά ο Μίχας
ΣΥΡΙΖΑ
Εγωισμούς και αδιέξοδα καταλογίζει στον Αλαβάνο
Συρία - Τουρκία
Φλερτ Συρίας - Τουρκίας
Γ. Παπανδρέου
Γερμανικό βραβείο στον Παπανδρέου
Άλλες ειδήσεις
Σφίγγουν ζωνάρι στους Απόδημους