Έντυπη Έκδοση

Η παραβίαση της αθωότητας

«Το σχολείο μου η φυλακή μου, κάθε χρονιά μια καταδίκη. Ολα τα ωραία πράγματα στον κόσμο, το καινούργιο φως, η μυρωδιά του φούρνου, τα χαμόγελα, οι λέξεις που προφέρονται ψιθυριστά, είναι για τα άλλα παιδιά. Δεν είναι για μένα».

Παράθυρο στη σκοτοδίνη  η φωτοχυσία της Αμαλίας Παράθυρο στη σκοτοδίνη η φωτοχυσία της Αμαλίας Σκέψεις και συναισθήματα ένος μαθητή-θύματος σε μια ιστορία ενδοσχολικής βίας απ' αυτές που καθημερινά διαδραματίζονται στις τάξεις και στο προαύλιο.

«Μου έκλεψαν το όνομά μου», το βιβλίο του Tassies Penella Josep Antoni (δική του και η εικονογράφηση), μετάφραση Δημήτρης Ψαρράς, εκδόσεις της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (τηλ. 210-6545402). Ο Ισπανός εικονογράφος, βραβευμένος στην Μπιενάλε της Μπρατισλάβα το 2009, απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς και τονίζει: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το σχολείο δεν θα είναι ο καθρέφτης του μοντέλου εξουσίας και βίας, έτσι όπως παρουσιάζεται καθημερινά στους νέους από μια άρρωστη κοινωνία υπό τον έλεγχο ανεύθυνων ενηλίκων. Ωστόσο, πρέπει να πιστέψουμε στον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος απ' το να εργαστούμε για να χτίσουμε το σύνθετο οικοδόμημα της ειρήνης και της υγείας. Η πίστη μας και οι κόποι μας θα βοηθήσουν τους νεότερους να σκεφτούν σύνθετα, αποφεύγοντας την πίεση της βίας, μεγαλώνοντας καλύτερα από μας».

Το βιβλίο παρουσιάζεται στις 10 Οκτωβρίου, ώρα 7.30 μ.μ., στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας (Μητροπόλεως 23). Μιλούν ο Ιωάννης Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός. Διαβάζει ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης.*

*Μεθαύριο, ώρα 8.30 μ.μ., στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στους Αέρηδες (τηλ. 210-3250198, 210-3254119), η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Αττικά», από τις σημαντικότερες μαντολινάτες κλασικού ρεπερτορίου στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει, στο πρώτο μέρος, έργα για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων γραμμένα από συνθέτες της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία). Στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσει ένα αφιέρωμα στους σπουδαιότερους Ελληνες συνθέτες από την εποχή του Μεσοπολέμου έως τις μέρες μας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αρης Δημητριάδης, Μαρία Φιλιππίδη, Χρήστος Τάκος, Γιάννης Αρβανιτάκης, Μαρία Στέλλιου, Γιάννης Γουμενάκης, Δημήτρης Κουφογιώργος, Γιάννης Καραμανιόλας, Δημήτρης Κούστας, Νίκος Βελώνιας και η σοπράνο Ναταλία Κάντζια.

Φωνές και ψίθυροι

Εκατό εικαστικοί συμμετέχουν στην έκθεση με θέμα «Παιδιά και Εφηβοι / Φωνές και Ψίθυροι», την οποία διοργανώνει από αύριο στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτισμικού Κέντρου «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο) η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, όσο και τη στήριξη των προγραμμάτων της.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του πολιτισμικού οργανισμού «Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά». Η εταιρεία είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που από το 1991 αναπτύσσει υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας σε θέματα που αφορούν παιδιά και εφήβους. Στο πλαίσιο αυτών των υπηρεσιών λειτουργούν ο ξενώνας παιδιών «Μελία», το Κέντρο Ημέρας Εφήβων «Ωρίωνας» και οι δύο τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης: Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177 για γονείς/εκπαιδευτικούς και Γραμμή-Στήριξης 116 111 για παιδιά/εφήβους.

Παίζω και μαθαίνω

Ενα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη γραφή προτείνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Συγγρού 387, Π. Φάληρο), ειδικά στους μικρούς της φίλους Α', Β' και Γ' Δημοτικού.

Ετσι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ιστορία της γραφής, ξεκινώντας από τις τοιχογραφίες του προϊστορικού κόσμου και ώς το ελληνικό αλφάβητο, μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Το θεατρικό παιχνίδι, οι αισθητικοκινητικές δράσεις, η σωματική έκφραση, οι εικόνες/animations, το παιχνίδι ρόλων και η δραματοποίηση θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να περιηγηθούν με ενδιαφέρον σε τόπους/σταθμούς για να μάθουν πώς αναπτύχθηκε η γραφή και να πειραματιστούν με «τα υλικά της». Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210-9469631 και 632.

Αντιθέσεις

Σταμάτης Φασουλής

ηθοποιός

«Εκείνο που με αγριεύει, εκείνο που τρέμω, είναι το βλέμμα του πανικού στα μάτια των κυβερνώντων»

«Νέα»

Στέλιος Ράμφος

φιλόσοφος

«Χρειάζεται κάποιος να θεραπεύσει την ψυχή αυτού του τόπου. Η ψυχή είναι άρρωστη»

«ΝΕΤ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απεργιακός πυρετός
Παράλυση για 24 ώρες η απάντηση στην απόλυση και την εφεδρεία
Διαμαρτυρία στο εργοτάξιο
Αποχή-αντίδραση στη φοροκαταιγίδα
Κατεβάζουν ρολά στα λιμάνια
Μόνο με προσωπικό ασφαλείας
Κλειστά στις 19 Οκτωβρίου
10 απολύσεις στην ΕΒΓΑ
Κατέλαβαν γκαράζ και ΧΥΤΑ
Στάση αναμονής, χειρόφρενο σε ΟΣΕ, Προαστιακό
Δημόσιος τομέας
«Ούτε πολλοί είμαστε ούτε ακριβοί»
Ρέππας: Η εφεδρεία εξορθολογίζει...
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Απελευθέρωση ενάμιση χρόνο νωρίτερα
Παιδεία
Ετοιμάζεται εφεδρεία και για εκπαιδευτικούς
Η Βουλή (του ξυλοδαρμού) των εφήβων
Και στη Θεσσαλονίκη
«Εμείς το μέλλον, εσείς το παρελθόν, ελάτε να παλέψουμε όλοι για το παρόν»
Ακίνητα
Χαράτσι 800 ευρώ στις μεταβιβάσεις
30.000 δηλώσεις σε 3 μέρες
«Πολίτες της Βέροιας»
Οι Ρομπέν του ρεύματος
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Πληρώνουμε διπλό το τέλος ΑΠΕ
Εξι χρόνια και 320 υπογραφές για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής
Φοροκάρτα
Κάρτα αποδείξεων, αλλά POS;
Δικαιοσύνη
«Οχι αδικίες στο βωμό της επιτάχυνσης»
Περιβάλλον
Κι άλλα «θα» για τον Ασωπό μετά 4 χρόνια διαπιστωμένης μόλυνσης
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης
Αγροτικά θέματα
Ο περονόσπορος ρίχνει τη φετινή οινοπαραγωγή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νεκρός από μαχαιριές συνταξιούχος στον Πειραιά
Θέματα ζώων
Καταγγέλλουν σκλαβοπάζαρο ζώων στο Σχιστό
Υγεία
Αντιδράσεις ξεσήκωσε στη Νίκαια το πρόγραμμα μεθαδόνης στο νοσοκομείο
Οδικό δίκτυο
Επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό
Άλλες ειδήσεις
Βρέθηκε χρώμιο στο Βελεστίνο
Στο σφυρί αντίκα ευεργέτη