Έντυπη Έκδοση

Για τα τελευταία συμπεράσματα της έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μιλάει ο καθηγητής Ξ. Μουσάς

Μηχανισμών των Αντικυθήρων

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ tablet

Ο Μηχανισμός όπως εκτείθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
Την ώρα που συνεχίζεται η υποβρύχια έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων ευρημάτων στο αρχαίο ναυάγιο των Αντικυθήρων, ο καθηγητής Ξενοφών Δ. Μουσάς, ένας από τους ερευνητές της διεθνούς ομάδας που μελετά το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μας εξηγεί την εικόνα που έχουν πλέον για τη λειτουργία του. Πιστεύει πως είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε και το αρχαιότερο προηγμένης τεχνολογίας αστρονομικό όργανο. Είναι δηλαδή ένας υβριδικός υπολογιστής, ψηφιακός και αναλογικός. «Το αρχαιότερο tablet», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Πλήρες θέμα...

 • Συγγραφείς/Λογοτεχνία

  • Οι αγωνίες και τα πάθη του μεγάλου λογοτέχνη στο νέο βιβλίο του Γιάννη Βασιλακάκου Ανέκδοτες επιστολές του Ταχτσή προς τον φίλο του Καρλ Πλάτε
   «Σχεδόν παλάβωσα από τη στενοχώρια». Λίγο πολύ με με εκβιάζουν να αποσυρθώ από οιονδήποτε πολιτικό αγώνα. Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι "ελεύθερος" να κάνω είναι να πουλάω το κορμί μου -για να μπορώ να ζήσω...» Ανάμεσα στους συμπατριώτες μας που κάποια στιγμή αναζήτησαν τον επίγειο παράδεισο στην Αυστραλία υπήρξε και ο Κώστας Ταχτσής, μια από τις πιο αντιφατικές και αντικομφορμιστικές φυσιογνωμίες στη ιστορία της λογοτεχνίας μας.
 • Ενθετο Βιβλιοθήκη

  • Μίλοραντ Πάβιτς (1929-2009) Σφαιρών οικοδόμημα
   Φανταστείτε... Φανταστείτε ένα παλάτι με εκατοντάδες πόρτες και δεκαπλάσια παράθυρα. Φανταστείτε ένα παλάτι με πύργους, μπαλκόνια, παρεκκλήσι, βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής, αίθουσα χορού, μεγάλη τραπεζαρία, μαγειρείο, σταυρωτές σκάλες και διαδρόμους, βοτανικό κήπο, κήπο-λαβύρινθο, ανακτορικούς στάβλους, κρήνη, κρύπτη...
 • Μουσική

  • «Moderato cantabile» Μια ευτυχισμένη στιγμή της σύγχρονης μουσικής
   Ευτυχώς που υπάρχει η Μουσική και ευτυχώς που γράφονται και σήμερα τέτοια αριστουργήματα! Με άλλα λόγια, το «Moderato cantabile» της Γερμανίδας τσελίστριας Anja Lechner και του Γάλλου πιανίστα Francois Couturier είναι ένα μεγάλο σύγχρονο μουσικό έργο που, όπως κάθε σημαντικό έργο τέχνης, απαντά στο ερώτημα «της ζωής και του θανάτου» με αισθητικούς -επί του προκειμένου- μουσικούς όρους.
  • Ομορφη μουσική από τους Wonder fall Quartet
   Για να «χτιστεί» μια άξια λόγου μουσική σκηνή σε μια χώρα, χρειάζονται πρώτ' απ' όλα άξιοι λόγου μουσικοί. Χρειάζονται όμως παράλληλα να υπάρχουν και να δρουν και άλλοι παράγοντες, όπως: χώροι με χαρακτήρα για lives, μάνατζερ για να «τρέχουν» τις πρακτικές αλλά και ουσιαστικές δουλειές των γκρουπ, μέσα ενημέρωσης που να ασχολούνται με το είδος, κατά το δυνατόν εταιρείες παραγωγής και φυσικά... κοινό και μεροκάματα για τους μουσικούς.
  • Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μιλάει στην «Ε» λίγο πριν εμφανιστεί στη σκηνή του Ηρωδείου «Θα ήθελα μια Αριστερά ενωμένη»
   «Δεν γνωρίζω από πολιτική στρατηγική και δεν μου αρέσει. Εμένα πάντως αν μου ζητούσε και ο Πάπας της Ρώμης να του τραγουδήσω, θα το έκανα» «Η αριστερή ιδεολογία είναι η πιο ανθρώπινη. Πιο κοντά στο κοινό καλό. Αλλά έχουν καταρρεύσει τόσα γύρω μας. Αριστερά είναι για μένα η αντίθεση σε κάθε μορφή λανθάνουσας και εκ του πονηρού εξουσίας. Αλλά εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ούτε η ταμπέλα ούτε η φανέλα. Εχω τον Παναθηναϊκό και τρώω τις φάπες μου. Δεν θέλω άλλη φανέλα».