Έντυπη Έκδοση

Εξεταστική επιτροπή για τα χάλια του ασφαλιστικού

Προαναγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αναδειχθούν οι ευθύνες όσων οδήγησαν σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαντά ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση εφαρμόσει τα όσα εξαγγέλλει δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στα Ταμεία.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος συνέδεσε την πρωτοβουλία του κόμματός του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Να το γνωρίζουν αυτό -σημείωσε με νόημα- οι βουλευτές της συμπολίτευσης που την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, διότι με την επιλογή τους αυτή θα συναινέσουν στην απώλεια 70 δισ. από το ασφαλιστικό σύστημα».

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του που πήραν το λόγο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, με τις μνημονιακές πολιτικές που προωθεί, προκάλεσε κούρεμα στα αποθεματικά των Ταμείων (4,1 δισ. ευρώ σήμερα, έναντι 31 δισ. ευρώ πριν από την κρίση), ενώ λόγω της αύξησης της ανεργίας μειώθηκαν και οι εισφορές από τα 16 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της κρίσης, στα 9 δισ. σήμερα. Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αύξηση των συντάξεων στα προ Μνημονίου επίπεδα, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

«Μακρογιαλούροι»

«Οι παροχές θα επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα με 13 δισ. επιπρόσθετες δαπάνες ετησίως. Θα οδηγήσετε με μαθηματική ακρίβεια σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία», απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανεφάρμοστες και αόριστες, που παραπέμπουν σε εποχές Μαυρογιαλούρων. Προκάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει στοιχεία για το πού θα βρει τους πρόσθετους πόρους.

«Θα κόψουμε το λαιμό μας να τους βρούμε. Θα τους πάρουμε από εκεί που τους χαρίζετε, από τους εφοπλιστές και τις off shore εταιρείες» απάντησε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Βρούτσης λίγη ώρα μετά επανήλθε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για χάρη λίγων ψήφων θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις. Επανέλαβε ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες, ενώ δεσμεύτηκε ότι η επικείμενη ενοποίηση των Ταμείων δεν θα επιφέρει νέες μειώσεις.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η πιλοτική θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Στη ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα ενταχθούν και οι υπερήλικες ανασφάλιστοι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ). «Οταν πάρετε εντολή να κυβερνήσετε τότε θα συνομιλήσετε για πρώτη φορά στην ιστορία σας με την πραγματικότητα», δήλωσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Επικριτικός ήταν όμως και κατά της Ν.Δ. Υπενθύμισε ότι και εκείνη ήταν ενάντια στο νοικοκύρεμα που προωθούσε το ΠΑΣΟΚ και χρειάστηκε να γίνουν πρώτα οι εκλογές το 2012 ώστε να αποκτήσει υπεύθυνη στάση. Α.Ν.Γ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ασφαλιστικό
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κύριο θέμα
Παζάρια για τον προϋπολογισμό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Παζάρια για τον προϋπολογισμό
ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν θα δεχθούμε καμιά συμφωνία για το χρέος»
ΠΑΣΟΚ
Ανοίγουν διμέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι
Διασπώνται και οι ανεξάρτητοι
Ασφαλιστικό
Εξεταστική επιτροπή για τα χάλια του ασφαλιστικού
Νέα Δημοκρατία
Για να σταματήσει την κατηφόρα
Κύπρος
Ποινές-χάδια για θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κύπρο
ΔΗΜΑΡ
Σινιάλο προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρα/Σχολιασμοί
Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόγραμμα εξόδου από την κρίση;
Κομισιόν
Αναρμόδιος για αξιολόγηση - χρέος δηλώνει ο Γιουνκέρ
Διαφθορά
Κουκούλωμα με (ν)τροπολογία στη λεηλασία του «ΑΘΗΝΑ '97»
Άλλες ειδήσεις
MΠOYMEPANΓK το δασικό ρουσφέτι