Έντυπη Έκδοση

Ανθη εκπαιδευτικής ιστορίας

«Συλλογισθείτε, γυμνασιάρχας, διευθυντάς ή διευθυντρίας κοινοτικών ή ιδιοσυντηρήτων παιδευτικών ιδρυμάτων, επιθεωρητάς, διδασκαλίσσας, δημοδιδασκάλους εκκινήσαντας από τα βάθη της Αιγύπτου και της Μακεδονίας, από τα παράλια της Προποντίδος και του Ευξείνου και της Ιωνίας, από πάσας τας πτυχάς της ελευθέρας και της αλυτρώτου Ελλάδος, διασχίσαντας βουνά και θαλάσσας διά να συσκεφθούν περί βελτιώσεως, περί μεταρρυθμίσεως της εκπαιδεύσεως».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Αριστοτέλης Κουρτίδης, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», δημοσιογράφος, συγγραφέας, καθηγητής Δραματολογίας, το «πρώτον εν Ελλάδι Εκπαιδευτικόν Συνέδριον» με 1.000 συνέδρους από τον ελλαδικό και παροικιακό Ελληνισμό, στην Αθήνα (31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 1904) με πρωτοβουλία των Δημ. Βικέλα και Γ. Δροσίνη (στον οποίον οφείλεται και η πρόταση της συγκλήσεώς του).

Αυτά και άλλα, ιστορικά εκπαιδευτικά περιέχονται στον 450 σελίδων τόμο του ομότιμου καθηγητή Γιάννη Παπακώστα με τίτλο «Διά τον Σύνδεσμον του απανταχού Ελληνισμού, Μείζων Ελληνισμός και ελληνικά γράμματα στις απαρχές του 20ού αιώνα», έκδοση Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων, τηλ. 210-6462636.

Εκτός των άλλων διαβάστε εδώ πώς ο σπουδασμένος, και στο Παρίσι, ιερομόναχος Στέφανος Νούκας, με τη μεσολάβησή του σε εμπόρους, τραπεζίτες ή Συλλόγους, μπόρεσε να συγκεντρώσει χρήματα και να αναδειχθεί ο ιδρυτής ή ο βασικός συντελεστής της ίδρυσης τεσσάρων περιώνυμων εκπαιδευτηρίων, όπως είναι το Παρθεναγωγείον «Παλλάς» στην Κωνσταντινούπολη, το Γυμνάσιο Τσοτυλίου στην Κοζάνη, το «Μαράσλειον Ελληνογαλλικόν και Εμπορικόν Λύκειον Νούκα» στη Θεσσαλονίκη και το «Πρακτικόν Παρθεναγωγείον», μετέπειτα «Πρότυπον Παρθεναγωγείον Αγλαΐας Σχινά», επίσης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτούργησε έως το 1974.

Κατά τον συγγραφέα: «Πρόθεση της παρούσας έκδοσης δεν είναι να λύσει προβλήματα· ερωτήματα θέλει να θέσει. Θέματα που σήμερα προβάλλονται ως καινοτομίες στον χώρο της εκπαιδευτικής πολιτικής, είχαν ήδη προβληθεί και αναζητούσαν τη λύση τους έναν και πλέον αιώνα πριν». *

Εξοδος και διέξοδος

«Η χώρα μας περνά μια δύσκολη φάση. Βουρλιζόμαστε στη δίνη μιας εθνικής τραγωδίας και εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική της λιτότητας, τότε όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα καταποντισθούν».

Ο Στέλιος Παπαθεμελής, μαχη-τικός , ευπρεπής και ευρυμαθής, με την ευγένεια και την κλασική καλλιέργεια σήμα κατατεθέν του και τις ακλόνητες ιδέες του να τον συνοδεύουν, απ' όποιο μετερίζι και εάν αγωνίστηκε, στη Βουλή, στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου κατέρχεται ως υποψήφιος τώρα, διακρίθηκε κερδίζοντας την αφειδώλευτη επιδοκιμασία ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Στο νέο του βιβλίο «Αντίσταση ή υποτέλεια, κείμενα εθνικής αυτογνωσίας και στρατηγικής», εκδόσεις Γερμανός, καταγράφονται δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα και συνεντεύξεις του τα τελευταία τρία χρόνια, που αφορούν κυρίως εθνικά θέματα, αλλά και την «κατοχή» που περνά η χώρα μας. Ο κ. Παπαθεμελής τονίζει: «Οι πολίτες-θύματα πληρώνουν τη διαφθορά και την ανικανότητα των ηγεσιών που τους έφτασαν σ' αυτή την κατάσταση».

*

«Λένε πως πάν' για δήμαρχοι, χίλια καλά να κάνουν, όμως τα χέρια τους τα δυο μες στη φωτιά δε βάνουν...».

Με κεφάτο, λαϊκό, προεκλογικό και ρεμπέτικο πρόγραμμα, το Σάββατο, ώρα 10.30 μ.μ. οι «Παραπεταμένοι» στο Μακάρι, τηλ. 210-6458958, Ζωοδόχου Πηγής και Κομνηνών, Εξάρχεια. Τη ρεμπετοπαρέα αποτελούν οι: Γιώργος Χαρατσής, μπουζούκι - τραγούδι, Ρένα Στρούλιου, τραγούδι, Φωτεινή Καράμπαμπα, μπαγλαμάς, Γιώργος Μακρής, κιθάρα - τραγούδι, Κώστας Τρυφωνόπουλος, μπάσο - κιθάρα - μπουζούκι.

Του Μάνου Ελευθερίου

Διπλά εγκαίνια για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης Σύρου.

Παρουσιάστηκε η νέα πτέρυγά της, που είναι πλέον στο χώρο που κατελάμβανε μέχρι πρότινος η αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη» (η οποία έχει ήδη μεταφερθεί σε χώρο του ισογείου του Δημαρχιακού Μεγάρου), με την παρουσία του ποιητή και πεζογράφου Μάνου Ελευθερίου (φωτογρ.) προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομά της. Παράλληλα, λειτουργεί και η έκθεση «χαρτί και καλαμάρι» που αφορά τα είδη και εργαλεία γραφής και γραπτής επικοινωνίας, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από διάφορες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για εικοσαετή δουλειά επίπονη, που πραγματοποίησε ένας παθιασμένος συλλέκτης των ανωτέρω εργαλείων, ο γιατρός Μιχάλης Καΐρης, δημιουργώντας μια συλλογή μοναδικής ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.

Ανιτθέσεις

Ρούλα Πατεράκη σκηνοθέτις
«Ισως οι άνθρωποι, τώρα με την κρίση, να τρέχουν πιο  πολύ στο θέατρο»
«Βήμα»
Κώστας Γαβράς σκηνοθέτης
«Οι Ελληνες μόνο με αυτοκριτική και παιδεία διορθώνονται».
«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλληλογραφία - βόμβα
Το post μπαμ «βγάζει» ασφυκτικούς ελέγχους
Συναίνεση για σταθερότητα ζήτησε ο Κ. Παπούλιας
Προς αλλαγή νομοθεσίας για τα δέματα με κούριερ
Ευρωσύσκεψη κατόπιν βομβο-φακέλων
Αυστηρότερους πανευρωπαϊκούς ελέγχους θέλει η Μέρκελ
Οι Ιταλοί βλέπουν ιταλικό δάκτυλο
Σήμερα απολογούνται οι συλληφθέντες
Ψάχνουν δύο βομβο-δέματα ακόμα
Και εμπρησμοί «σε ένδειξη αλληλεγγύης»
Μόνο για την Αλ Κάιντα ανησυχούν οι Γάλλοι
«Καμία σχέση με διεθνή τρομοκρατία»
Οδικό δίκτυο
Διόδια με το χιλιόμετρο από το 2012
Αξονας Κόρινθος-Καλαμάτα: θα πληρώνουμε και στην Ασέα
Ιατρική
Με ηλεκτρόδια νίκησε τους πόνους 18 χρόνων
AIDS
AIDS: το 54-70% των νέων κρουσμάτων από κρυφούς φορείς
Πηνειός Ηλείας
Το φράγμα στο όριο
Δικαστικό ρεπορτάζ
27 χρόνια για τις βαλίτσες με τα εκρηκτικά
Υπουργείο Παιδείας
Ομόφωνο «όχι» στις προτάσεις Διαμαντοπούλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σε διαθεσιμότητα 15 + 6 αστυνομικοί για τα «φρουτάκια»
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΣτΕ: συνταγματικοί και νόμιμοι οι περιορισμοί δόμησης στην Πάρνηθα
Συμβασιούχοι
«Μπλόκο» στο ΚΕΠΥΟ στην Καλλιθέα
Ακτοπλοΐα
Ο «Πρωτέας» ξανά στα λιμάνια
Εντομολογία
Βρήκαν φάρμακο για το κόκκινο σκαθάρι αλλά...
Άλλες ειδήσεις
Κατέλαβαν τον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης
Στον ΟΚΑΝΑ
Χρήστος Τριάντης: Εφυγε πλήρης ημερών και αγώνων
Κατάληψη από εκπαιδευτικούς