Έντυπη Έκδοση

Το πρώτο σκαλοπάτι

Rick Riordan

Βιβλίο πρώτο

Τα 39 στοιχεία

Ο λαβύρινθος των σκελετών

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 280, 15,80 ευρώ

Τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς. Απαρτίζουν ένα πολυπληθές σύνολο που μπορούν να ξεσηκώσουν έναν δημιουργό. Η περίπτωση της Τζόαν Ρόουλινγκ και του Νταν Μπράουν, χαρακτηριστική. Η επιτυχία τους οφείλεται και στο γεγονός ότι κατάφεραν να εισβάλουν στο μυαλό των νεαρών. Πιο πολύ βέβαια η πρώτη. Ωστόσο, η βάση είναι κοινή. Η περιέργεια και η αχαλίνωτη φαντασία τούς έκαναν πετυχημένους. Ετσι, η νεανική περιπέτεια έγινε μόδα και όταν κάτι παγκοσμιοποιείται, κινδυνεύει να εκφυλιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Αν αποφευχθεί η επιρροή των προηγούμενων έργων, μπορεί να ιδωθεί και να δοθεί αλλιώς στο αναγνωστικό κοινό.

Τα 39 στοιχεία. Ο λαβύρινθος των σκελετών είναι η παραδοσιακή προσέγγιση. Μας θυμίζει τα παιχνίδια που λίγο-πολύ όλοι παίξαμε όταν ήμασταν παιδιά. Το βιβλίο είναι ένα κυνήγι θησαυρού. Οχι κάτι πρωτότυπο, όμως δεν ενισχύεται τόσο πολύ με θρησκευτικά, μεταφυσικά, μαγικά «όπλα». Μένει πιστό στην ευρηματικότητα, τη φαντασία και την επιθυμία για ανακάλυψη. Το ηλικιακό πεδίο δράσης κλείνει δύο καταλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της ιστορίας. Τη διάθεση για παιχνίδι και την απόκτηση γνώσης. Διαδικασίες που λαμβάνονται, βιώνονται με διαφορετικό τρόπο για το κάθε παιδί. Το συγκεκριμένο έργο όμως έχει κι άλλες προεκτάσεις. Πρώτα απ' όλα, την αδύναμη ανθρώπινη φύση. Ο εγωκεντρισμός και η απληστία είναι συμπτώματα που δεν αποβάλλονται εύκολα, ακόμη και αν είσαι ανήλικος. Στη συνέχεια, υπάρχει η απάντηση στο σκοταδιστικό και αυταρχικό «πίστευε και μη ερεύνα». Ο συγγραφέας βάζει πάνω απ' όλα τη σκέψη και την έρευνα. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται κι αν είναι, πρέπει να το μάθουμε πρώτα. Επειτα, καταδεικνύεται η επιρροή της οικογένειας στις πράξεις των παιδιών. Τέλος, επισημαίνεται η παιδικότητα που υπάρχει σε όλες τις ηλικίες. Η περιέργεια μένει για πάντα.

Ο μύθος της δύναμης

Η συγκεκριμένη ιστορία έχει φόντο τον μύθο του πλούτου και της δύναμης. Το συναντάμε κι αλλού, όμως πάντα ελκύει, εξάπτει τη φαντασία. Οι ζωές που πλημμυρίζουν από φήμη και οικονομική ισχύ, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε «πώς τα κατάφεραν;» ή «ποιο είναι το μυστικό;». Αυτή είναι η αφετηρία του μυθιστορήματος και ο πυρήνας του. Η διείσδυση σ' έναν μυστηριώδες κόσμο μοιάζει με ταξίδι στο βάθος της αβύσσου, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος. Επειδή όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζεται και κάτι άλλο. Η διαφορετική αντιμετώπιση της οικογενειακής ιστορίας. Η οικογένεια Κέιχιλ είναι παντοδύναμη, όμως κανείς δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η δύναμή της. Οταν πεθαίνει η επικεφαλής της, Γκρέις Κέιχιλ, και ανοίγει η διαθήκη, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της να γίνουν γνώστες. Η αγωνία και το μυστήριο ξεκινούν αμέσως, αφού ο δικηγόρος Γουίλιαμ Μακιντάιρ τους βάζει στο θανάσιμο δίλημμα: «Ενα στοιχείο που ή θα σας εξασφαλίσει απίστευτη δύναμη ή θα σας σκοτώσει». Η πρόσκληση για τη μεγάλη πρόκληση έχει γίνει. Οσοι Κέιχιλ έχουν δεχτεί την αποστολή, δεν μπορεί παρά να θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους. Οσο επικίνδυνο κι αν είναι. Η άγνοια που είχαν, τους κάνει να πεισμώσουν και δεν τους νοιάζει τίποτα.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι η Εϊμι και ο Νταν Κέιχιλ. Είναι μόνοι τους απέναντι στους υπόλοιπους, που έχουν μεγαλύτερη ισχύ. Τα δύο αδέλφια είναι ορφανά και στηρίζονται μεταξύ τους και στο μυαλό τους. Στην ουσία γίνεται αντιπαράθεση μεταξύ πονηριάς και εξυπνάδας. Κάθε ομάδα που μετέχει στην αποστολή έχει πάρει το πρώτο στοιχείο από τα 39 που οδηγούν στη λύση του μυστηρίου. Οπως αναφέρεται και στο βιβλίο, υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να αποκρυπτογραφηθεί. Οι κεντρικοί ήρωες, λοιπόν, επιλέγουν τον έντιμο τρόπο και τα λιγοστά (αλλά όχι ανίσχυρα) μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Το γεγονός ότι είναι ορφανά, είναι και το σημείο υπεροχής. Οταν δεν έχεις σχεδόν τίποτα, μπορείς να κερδίσεις τα πάντα. Οπως είναι φυσικό, οι ικανότητες έχουν μοιραστεί. Ο Νταν είναι πιο ανέμελος και θαρραλέος. Η αδελφή του Εϊμι, πιο συνεσταλμένη, αλλά πανέξυπνη και με αγάπη για τα βιβλία. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν είναι τόσο ξένοι σήμερα όσο φαίνονται. Δύο κακομαθημένα, πονηρά πλουσιόπαιδα. Μια πατριαρχική, αυταρχική οικογένεια, ένας εκκεντρικός ηλικιωμένος ταξιδευτής, τρία κακά αδέλφια, μια επικίνδυνη γυναίκα κι ένας ξιπασμένος, αλαζονικός καλλιτέχνης. Ο χωρισμός σε καλούς και κακούς είναι προφανής, όμως εξυπηρετεί απολύτως την υπόθεση. Εξάλλου, μερικές φορές δεν μπορεί να ξεχωρίσουν τα δύο, κάτι που δίνει άλλη διάσταση στην ιστορία.

Το δικό μας παζλ

Το βιβλίο μοιάζει με παζλ, τα κομμάτια του οποίου ανακαλύπτουμε σιγά σιγά. Το ξετύλιγμα της αφήγησης γίνεται μεθοδικά και σε ελεγχόμενο ρυθμό. Σε κάθε κεφάλαιο (20 είναι συνολικά) υπάρχει αναμονή για το επόμενο. Υπάρχει και κάποιο κομμάτι που λειτουργεί σαν κλειδί για να μπορέσουμε να μπούμε σ' αυτό που ακολουθεί. Το πρώτο στοιχείο είναι αυτό που καθορίζει την πορεία. Οι γρίφοι και τα μυστήρια οδηγούν το ετερόκλιτο σύνολο. Το τέλος δημιουργεί πάντα προσμονή για την επόμενη σελίδα, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στα «39 στοιχεία». Οπως είναι φυσικό, οι ανατροπές δεν λείπουν και δεν είναι μόνο λογοτεχνικές. Είναι και κινηματογραφικές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας (αναμένεται στις αίθουσες το 2011) Ο λαβύρινθος των σκελετών, από το συγκεκριμένο βιβλίο. Στη ανάγνωση του ανακαλύπτεις το γρήγορο, συναρπαστικό, πέρασμα της στιγμής. Η αγωνία είναι κοινή σε λογοτεχνία και κινηματογράφο. Το μη αναμενόμενο εξάπτει, ιντριγκάρει και κάνει το μυαλό να «καίγεται» από την επιθυμία για τη συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία δεν θα αφήσει κανέναν νεαρό, κανένα παιδί παραπονούμενο. Η προσπάθεια για το «σπάσιμο» του πρώτου στοιχείου και τα ταξίδια θα συναρπάσουν. Η περιπέτεια που κυλά μέσα τους, θα βρει όμοιό της σ' αυτό δημιούργημα. Νεανική περιπέτεια για το μυαλό και μόνο. Για τη φιλία και μόνο. Για την αλληλεγγύη. Η ατέλειωτη εξερεύνηση ταιριάζει στα παιδικά μάτια. Δεν είναι όμως τόσο αθώα, αφού όσο μεγαλώνουμε χάνουμε τη αθωότητα. Εντούτοις, εδώ μετράνε περισσότερο η ενέργεια, η τρέλα, η γενναιότητα και ο κίνδυνος που μπαίνει πάνω απ' όλα. Ο Ρικ Ριόρνταν προσπάθησε να περάσει αυτά τα στοιχεία στο γράψιμο. Να βάλει τη νεανική ματιά σε λέξεις. Μάλλον, τα κατάφερε.

Ο τίτλος Τα 39 στοιχεία. Ο λαβύρινθος των σκελετών είναι ο πρώτος σε μια σειρά δέκα βιβλίων, η έκδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Οι εκδόσεις Αγκυρα προσφέρουν κάτι πρωτότυπο, μια κι εκτός από τον αριθμό των τίτλων είναι και διαφορετικοί συγγραφείς. Δεν είναι ένας. Ο πρώτος είναι ο Ρικ Ριόρνταν. Επόμενος είναι ένας συγγραφέας που έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία, ο Γκόρντον Κόρμαν, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Πίτερ Λεράνγκις και Τζουντ Γουότσον. Επιπλέον, η σειρά είναι διαδραστική, καθώς οι αναγνώστες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, είτε μέσα από τα βιβλία είτε από το Διαδίκτυο (www.39clues.gr).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Προς δόξαν της οικογένειας
Ποιητής του παγκόσμιου θεάτρου
Τα θεία δώρα της ζωής
Η από μηχανής φαντασία ή Μούσα
Τα πάντα είναι τραγούδι
Τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας αθωότητας
Ταξίδι στον χρόνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Προς δόξαν της οικογένειας
Ποιητής του παγκόσμιου θεάτρου
Τα θεία δώρα της ζωής
Η από μηχανής φαντασία ή Μούσα
Τα πάντα είναι τραγούδι
Τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας αθωότητας
Ταξίδι στον χρόνο
Το πρώτο σκαλοπάτι
Ποίηση
Οταν το ποίημα δεν χάνεται
Συνέντευξη: Τζοάνα Καβένα
Εσωτερικό ταξίδι σε αναζήτηση νοήματος
Ανδρέας Κάλβος
Οταν ο ποιητής έσπειρεν παντού την χαράν με την θλίψη
Από τις 4:00 στις 6:00
Τραγούδια που περιγράφουν ιστορίες
Ο βασιλιάς της 12χορδης κιθάρας
Μουσική
Τα εκ «συρραφής» ρεμπέτικα, των ρεμπέτικων καταγωγή
Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Το βάρος και η χάρη των λέξεων
Μετάφραση: μια δημιουργική ανάγνωση
Συνέντευξη: Νίκος Κουνενής
Το γέλιο απάντηση στο γελοίο
Άλλες ειδήσεις
Τηλεφώνημα από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ
Αντω τι, Μούσα, προς μέσον λάλησον