Έντυπη Έκδοση

Στον παράδεισο της παιδικής ηλικίας

Εργο του Γιάννη Στεφανάκι
Η λεγόμενη σοβαρή λογοτεχνία είναι, κατά κανόνα, σκυθρωπή. Στρέφεται περισσότερο προς την αρνητική πλευρά των πραγμάτων παρά προς τη θετική. Προτιμά τις επώδυνες από τις τερπνές καταστάσεις και αφηγείται μελαγχολικές ιστορίες, αντί για χαρούμενες.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Η ποινή της γραφής
   Η ποίηση και ο πεζός λόγος συνυπάρχουν στις σελίδες του τελευταίου ποιητικού βιβλίου του Σταύρου Ζαφειρίου. Ο τίτλος Ενοχικόν έχει σχέση με τη διερεύνηση της έννοιας της ενοχής, σε πολλές από τις διαστάσεις της, από τον ποιητή.
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ Η ευτυχία βλάπτει....
   Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία έχει αξιόπιστη παρουσία διεθνώς, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλά ονόματα εμφανίζονται στο προσκήνιο, τα περισσότερα απ' αυτά με επιτυχία, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και στην απαιτητική αγγλοσαξονική αγορά.
  • Φωτογραφίες και κούκλα
   Η περιπέτεια μιας φωτογραφίας σε εξώφυλλο βιβλίου
  • Από την αρχαία Ρώμη στην Αλγερία
   Δύο μυθιστορήματα που στρέφονται στο ιστορικό παρελθόν, αποκαλύπτοντας τις θρησκευτικές και τις ιδεολογικές του αντιθέσεις ή φωτίζοντας πράξεις βίας και εξανδραποδισμού, οι οποίες το στοιχειώνουν ακόμη στα μάτια μας από μιαν εντελώς απροσδόκητη πλευρά.
  • Εκπαίδευση, ταυτότητες και σύνορα Ελληνισμός στα ξένα
   Ο Γιάννης Παπακώστας έχει, κάθε φορά, την ικανότητα να αιφνιδιάζει το αναγνωστικό κοινό με τις μελέτες που εκδίδει. Εστιάζει σε θέματα που τον απομακρύνουν από την εικόνα του κειμενοκεντρικού φιλολόγου.
  • Φόνος με σκηνοθεσία μυστηρίου σε κλειστές πόρτες
   Το μυθιστόρημα αφηγείται τις συνέπειες ενός οικογενειακού φόνου. Εστιάζει στις ενοχές και τους ενόχους, που επιδιώκουν την «αθώωσή» τους με την απόκρυψη του εγκλήματος.
  • Κική Δημουλά και Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου, τα νέα τους βιβλία Με τα εύρετρα της ποιητικής τέχνης για κτερίσματα από άλλες εποχές
   Ενδεχομένως αυθαιρετώντας -προκειμένου να βρω ένα συμφερτικό «πάτημα» να προχωρήσω-, υποθέτω ότι λέγοντας «εύρετρα», η ποιήτρια, εννοεί την ανταμοιβή της για τα όσα «βρήκε», ποικιλοτρόπως περιπλανώμενη στον κόσμο, και, εν συνεχεία, εναπόθεσε σε κοινή θέα, στο πεδίο της γλώσσας, έχοντάς τα προηγουμένως εμβαπτίσει, διά της γραφής, σε μιαν απολύτως προσωπική της κολυμπήθρα, το περιεχόμενο της οποίας συνθέτουν μνήμες, σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα.
  • Η συμπόρευση των μοναχικών ποιητών
   Ερχονται ώρες δειλινού για τους ποιητές, στιγμές νηφάλιας αποτίμησης της επώδυνης μοναχικής πορείας τους. Πρόσφατα, μας μετέφερε Στη νήσο των Μακάρων, των εν όπλοις και διαχρονία ομοτέχνων του, ο ποιητής Νάσος Βαγενάς.
  • Η αδύνατη απόλαυση
   Πάνω σε δύο κομβικές σκέψεις της λακανικής θεωρίας, «Το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν γλώσσα» και «Δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση», οικοδομεί ο αργεντινός ψυχαναλυτής J.-D. Nasio μια σειρά σεμιναρίων του, που έδωσε την άνοιξη του 1982, στο Κάλι της Κολομβίας, πάνω στη θεωρία του Ζακ Λακάν.
  • Το βιβλίο του Ρομπέρτο Μπολάνιο Με το ρεύμα της τραγωδίας ενός μυθιστορήματος
   Δηλωμένος «αντίπαλος» (ή μήπως «ορκισμένος εχθρός») του μεξικανού ποιητή των ποιητών Οκτάβιο Παζ και κατά συνθήκη, ως προς τη στάση απέναντι στη λογοτεχνία, «κολλητός» του αργεντινού συγγραφέα των συγγραφέων Χόρχε Λουίς Μπόρχες που τον ενέπνευσε, ο Χιλιανός Ρομπέρτο Μπολάνιο στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή (1953-2003) έκανε τη λογοτεχνία τρόπο και μηχανισμό ζωής, αφού έζησε την ποιητική ζωή του ποιητή, όχι μόνο στα άκρα, αλλά και στην κυριολεξία, μιας και τα ποικίλα στάδια του βίου του θυμίζουν σε πολλά έναν άλλον μεγάλο της ισπανόφωνης ποίησης του 20ού αιώνα, τον Καίσαρα Βαγιέχο, κατακυνηγημένο κι αυτόν από την εποχή του.
  • Στίχοι στη συνεχή ροή του χρόνου στη θάλασσα
   Με την ολιγοσέλιδη συλλογή Στην άκρη του ονείρου ο Γιάννης Παππάς βγάζει προσωρινά τα ενδύματα του κριτικού και του φιλολόγου και ενδύεται αυτά του συγγραφέα.
  • Μια λεπτή ισορροπία για συναισθηματικές εντάσεις
   Υπάρχει μια διάχυτη μελαγχολία στην ποίηση του Πέτρου Γκολίτση. Μια μελαγχολία που διαφοροποιείται από την παθολογική έννοια με την οποία τη συναντάμε στην Ψυχολογία και πάει πίσω ώς τον Αριστοτέλη, που τη θεωρούσε σύμφυτη με τη δημιουργικότητα στο πνεύμα των εξαιρετικών ανθρώπων.
  • Με το όνομα καθαρά στην ταυτότητα: Σκύλος
   Rain Dogs 1 Απόγευμα Κυριακής και η Φράνσις χτυπά την πόρτα. Αναγνωρίζω πάντοτε το χτύπημα της Φράνσις - δύο ή τρία ισόχρονα χτυπήματα κάπως μουντά, λόγω της υφής των πελμάτων της από το βάδισμα σε σκληρά εδάφη.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Αστραπές και κεραυνοί στο τραγούδι
   Εκτός από μετεωρολογικό φαινόμενο, από τη χρήση της στην ελληνική λαϊκή παράδοση και τη συχνή παρουσία της στους αρχαίους μύθους, η αστραπή έχει σημαντική παρουσία και στο τραγούδι, ειδικά σε χώρες όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη συχνότερη παρουσία της στον ουρανό.
  • Sting Δεν έχει μόνο ωραίο πρόσωπο...
   Οταν ήλθε με το συγκρότημά του, τους Police, πριν από 30 χρόνια στην Αθήνα, όλοι οι θεατές της συναυλίας τους συνειδητοποίησαν ότι παρακολουθούσαν ένα από τα μεγάλα ονόματα της εποχής.
 • Η τρίτη ανάγνωση

  • Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Μια θέση στο Δημόσιο
   Αν υπάρχει μια δημοσιοϋπαλληλική θέση που σίγουρα έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, είναι αυτή που κατείχε κάποτε ο δήμιος.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ο Μάνος Χατζιδάκις μαγικά στον Πειραιά
   «...θα φωτίσω τις κρυφές κι αθέατες γωνιές σας, θα σας εκπλήξω, θα σας γεμίσω ερωτήματα και μελωδίες που ίσως γίνουν δικές σας, έτσι που να κοπεί ο ύπνος σας και αν είναι δυνατόν, να χαθεί για πάντα ο εφησυχασμός σας» Μάνος Χατζιδάκις
  • Να ανατινάξουμε στ' αλήθεια τον Παρθενώνα;
   Σε μια καλή φίλη Οταν μια φίλη με σταμάτησε τυχαία στον δρόμο έχοντας διαβάσει τον «Βομβιστή του Παρθενώνα» και με ρώτησε αν θα έπρεπε να τον ανατινάξουμε στ' αλήθεια, υποσχέθηκα να της απαντήσω γραπτώς.
  • Αυθεντική και δήθεν λογοτεχνία
   Η κρίση στην Παιδεία και την Οικονομία πλήττει, όχι μόνο την αγορά, αλλά και τη συγγραφή του βιβλίου, αφού, χρόνια τώρα, δεν φροντίσαμε να διαλυθεί μια παρεξήγηση που κινδυνεύει να ριζώσει για τα καλά και η οποία καταργεί τη διάκριση αυθεντικής και δήθεν λογοτεχνίας.