Έντυπη Έκδοση

Ο Διονύσιος Σολωμός στην πρώτη σελίδα

Μια επετειακή, μνημειακή, δίτομη έκδοση έφτασε στο καταφύγιο.

Διονυσίου Σολωμού τα Κερκυραϊκά επιγράφεται. Εχει κυκλοφορήσει και λειτουργεί μυστηριακά από τον Χρήστο Αλέξανδρο Μέμο (δημοσιογραφικό ψευδώνυμο του Χρήστου Κορφιάτη), και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών Κερκυραίων, με ιδιαίτερη σημασία για την Κέρκυρα: γιατί συγκεντρώνει το έργο που ο Ιάκωβος Πολυλάς και οι συνεργάτες του διέσωσαν, αναστήλωσαν και παρέδωσαν στον κόσμο, το έργο του Διονύσιου Σολωμού, κάτω από αγγλική «προστασία» τα Επτάνησα. Είναι η μόνη στην αγορά που περιλαμβάνει τα ελληνόγλωσσα Ευρισκόμενα και μεταφρασμένα (από Κερκυραίους) όλα τα ιταλικά.

Τα Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα, στα οποία είναι αφιερωμένος ο δεύτερος τόμος, περιγράφουν τη συγκλονιστική ζωή του ποιητή στην Κέρκυρα, όπου έζησε 28 χρόνια και έκλεισε τα μάτια του, καθώς και όσα ακολούθησαν από Κερκυραίους για την ανάδειξη και την καταξίωση του σολωμικού θησαυρού.

Τόμος Α': 24 τυπογραφικά (384 σελ.), Τόμος Β': 10 τυπογραφικά (160 σελ.).

Τόμος Α': Διονυσίου Σολωμού Τα Ευρισκόμενα εν Κερκύρα, 1859, Διονύσιος Σολωμός, προλεγόμενα: Ιάκωβος Πολυλάς, Πέτρος Κουαρτάνος, εισαγωγή: Περικλής Παγκράτης, μετάφραση ιταλικών: Γεώργιος Καλοσγούρος, Γιώργος Κεντρωτής, Θεόδωρος Μακρής, Γεράσιμος Σπαταλάς.

Τόμος Β': Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα, 1822 - 2009, Χρήστος Κορφιάτης.

Η έκδοση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, αρχειακό και άλλο υλικό, που αφορά τον ποιητή και την Κέρκυρα. Το υλικό έχουν προσφέρει: η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Κέρκυρας, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, οι Εκδόσεις Ικαρος, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, ιδιώτες συλλέκτες, το Μουσείο Σολωμού Ζακύνθου και το Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας.

Τα βιβλία περιέχουν 75 νέα και παλαιότερα εικαστικά έργα, με τα οποία εικονογραφούνται η ποίηση και η ζωή του ποιητή. Οι 24 εικαστικοί καλλιτέχνες, των οποίων έργα παρουσιάζονται, είναι: Σπύρος Αλαμάνος, Δημήτρης Ανθης, Γιώργης Βαρλάμος, Σπύρος Βασιλείου, Αγγελος Γερακάρης, Γιάννης Δημητράτος, Νίκος Ζερβός, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Κεφαληνός, Νίκος Κόκκαλης, Αρία Κομιανού, Σπύρος Κουρσάρης, Ρένα Κρουαζιέ, Γιάννης Κυριακίδης, Γιάννης Μιχαήλ, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημήτρης Μπισκίνης, Αγλαΐα Παπά, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Μάριος Πιέρης, Ερνέστος Πολυλάς, Σπύρος Προσαλέντης, Πέτρος Στραβοράβδης, Αλέκος Φασιανός.

**Η έκδοση διατίθεται σε ειδική συσκευασία, με χαραγμένη την υπογραφή του ποιητή, από τις εκδόσεις Αλκίνοος, 28ης Οκτωβρίου 18, 151 27 Μελίσσια - Αθήνα. Τηλ. 6944 106451, 210-6109014, Fax 210-6109015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Σάββατο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Στον παράδεισο της παιδικής ηλικίας
Η ποινή της γραφής
Η ευτυχία βλάπτει....
Φωτογραφίες και κούκλα
Από την αρχαία Ρώμη στην Αλγερία
Ελληνισμός στα ξένα
Φόνος με σκηνοθεσία μυστηρίου σε κλειστές πόρτες
Με τα εύρετρα της ποιητικής τέχνης για κτερίσματα από άλλες εποχές
Η συμπόρευση των μοναχικών ποιητών
Η αδύνατη απόλαυση
Με το ρεύμα της τραγωδίας ενός μυθιστορήματος
Στίχοι στη συνεχή ροή του χρόνου στη θάλασσα
Μια λεπτή ισορροπία για συναισθηματικές εντάσεις
Με το όνομα καθαρά στην ταυτότητα: Σκύλος
Από τις 4:00 στις 6:00
Αστραπές και κεραυνοί στο τραγούδι
Δεν έχει μόνο ωραίο πρόσωπο...
Η τρίτη ανάγνωση
Μια θέση στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
Ο Μάνος Χατζιδάκις μαγικά στον Πειραιά
Να ανατινάξουμε στ' αλήθεια τον Παρθενώνα;
Αυθεντική και δήθεν λογοτεχνία