Έντυπη Έκδοση

Απολύσεις από το Δημόσιο, στο Σχέδιο Β'

Δύο οχήματα για να προωθηθούν δραστικές ανατροπές στον αριθμό και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση αν αποτύχει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας για μαζικές συνταξιοδοτήσεις και εξυγίανση των ΔΕΚΟ με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ το 2011.

Το πρώτο «όχημα» θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου, δηλαδή της πλήρους εικόνας του ποιος εργάζεται και τι λαμβάνει στο ευρύτερο Δημόσιο (σήμερα υπάρχει εικόνα μόνο για περίπου 200.000 υπαλλήλους συγκεκριμένων υπουργείων).

Το δεύτερο «όχημα» αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται να γίνουν σημαντικές συνταγματικές αλλαγές». Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για παράθυρο ευκολότερων απολύσεων στο Δημόσιο αν ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποτύχει (νέα συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει μετά το 2013).

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δημοσίως επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι θα πετύχει και κατ' ιδίαν επιχειρεί να οριστικοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, το οποίο ακόμη βρίσκεται στα σκαριά:

*Εκκρεμεί η ολοκλήρωση από την αρμόδια ειδική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών του Μητρώου των ΔΕΚΟ.

*Εκκρεμεί και η ανακοίνωση όλων των οικονομικών στοιχείων των πλέον ελλειμματικών ΔΕΚΟ (ενδεχομένως οι ειδήσεις να έρθουν την προσεχή εβδομάδα, με την ανακοίνωση από την Κομισιόν του αναθεωρημένου Μνημονίου).

*Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει την απόλυση 5.500 συμβασιούχων σε ΔΕΚΟ (από τους 10.000 συνολικά που έχει ανακοινώσει ότι θα απολύσει το 2011 η κυβέρνηση) αλλά και συνολική αποχώρηση (λόγω συνταξιοδότησης) 12.000 υπαλλήλων έως το 2012 επί συνόλου 52.000 ατόμων που απασχολούνται σε επιχορηγούμενες από το κράτος επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημοσίου.

Προσδοκά 70.000 αποχωρήσεις

Συνολικά, η κυβέρνηση «ποντάρει» σε 70.000 αποχωρήσεις φέτος και το 2011 από το Δημόσιο και στην «πρόσληψη» 8.000 υπαλλήλων. Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς, άγνωστο ακόμη πόσο αφού η καταγραφή είναι σε εξέλιξη, αφορά μετατάξεις προσωπικού από τις ΔΕΚΟ προς το Δημόσιο.

Μόνο από τον ΟΣΕ εκτιμάται ότι θα «φύγουν» προς δημόσιες υπηρεσίες 1.250 εργαζόμενοι, ενώ 850 άτομα από τον ΟΑΣΑ.

Αρμόδια στελέχη φοβούνται ότι όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα γίνει φανερό ότι οι δυνατότητες για νέες προσλήψεις σχεδόν θα μηδενιστούν, εμποδίζοντας την εφαρμογή πολιτικών που έχουν πολύ μεγάλη σημασία (δικαστές και προσωπικό για τις δίκες εξπρές, οικονομολόγοι για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ.).

Η λύση που δίδεται από την τρόικα είναι μόνο η μείωση προσωπικού από άλλους τομείς, την οποία , προς το παρόν, αρνείται ως επιλογή η κυβέρνηση. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για πολλούς εργαζομένους η μετάταξη μπορεί να σημάνει και απόλυση στο μέλλον: αν κριθεί ότι δεν έχουν αντικείμενο στο νέο πόστο και τα δημοσιονομικά «στενέψουν», τότε οι κυβερνητικές αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν.

*Το δεύτερο μέτωπο είναι το οικονομικό, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος κατά 900 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά κατά 1,5 δισ. ευρώ την τριετία. Η οικονομική πορεία κάθε ΔΕΚΟ πλέον θα παρακολουθείται από την τρόικα σε μηνιαία βάση. Δηλαδή θα υπάρχει από τον επόμενο μήνα άμεση σχέση μεταξύ επιδόσεων και του μέλλοντος κάθε μιας από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση ξεκινά τη δράση της από τις εταιρείες που «χτυπούν» άμεσα στον προϋπολογισμό: τις μεταφορικές και τις αμυντικές. Μεγάλη εξοικονόμηση θα έρθει με την αλλαγή των μισθολογίων, που εκτιμάται ότι θα φέρουν μέσες μειώσεις αποδοχών 20%-30%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
727 μεγαλοϊδιοκτήτες οφειλέτες καλούνται να «ξηλωθούν» 12,5 εκατ.
ΔΕΚΟ
Απολύσεις από το Δημόσιο, στο Σχέδιο Β'
Συμβάσεις εργασίας
Προϋπόθεση, το 6μηνο πάγωμα απολύσεων
Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Φρένο» στη συγχώνευση Vivartia - ΜΕΒΓΑΛ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ελεγχοι Κομισιόν στις φαρμακευτικές
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Επέκταση χωρικών υδάτων στα 8 μίλια θα 'ταν δώρο στην Τουρκία
Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η λιτότητα δεν οδηγεί στην ύφεση, επιμένει ο Τρισέ
Οίκοι αξιολόγησης
Νάρκη S&Ρ στο νέο Μηχανισμό Διάσωσης
Απόφαση, από εξελίξεις εκτός Ελλάδος
Αυτοκινητοβιομηχανία
62,6% η βουτιά στην αγορά αυτοκινήτων τον Νοέμβριο
Τεχνο-οικονομικά
Ενας γάμος χάλασε - άλλοι αρραβώνες είναι στα σκαριά
40% λιγότερους υπολογιστές αγόρασαν στο γ' τρίμηνο οι Ελληνες
Οι ταμπλέτες θα πουλήσουν πάνω από 51.000.000 κομμάτια το 2011
Συνέντευξη: Μάικλ Λίμποβιτς
Ψάξτε πώς φούσκωσε το χρέος σας και διαγράψτε το
Άλλες ειδήσεις
ΙΟΒΕ: είδε καταναλωτική προσαρμοστικότητα
Και στη Βουλγαρία ο ελληνικός «ιός»
* ΠΑΣΕΓΕΣ: Μας γονατίσατε με την περαίωση
Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ