Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΖΗΤΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Προϋπόθεση, το 6μηνο πάγωμα απολύσεων

«Πάγωμα» των απολύσεων 6 μήνες πριν από την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων, σαφή οικονομικά κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί το εργοδοτικό αίτημα για υποδεέστερες αποδοχές, «οδικό χάρτη» για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας και κατάργηση της πρόβλεψης για μείωση των μισθών κατά 12% ζητεί η ΓΣΕΕ από την κυβέρνηση.

Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα εργασιακά, καθηγητή Ι. Κουκιάδη, ο πρόεδρος της εργατικής Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος θέτει πρόσθετους όρους που πρέπει να ενσωματωθούν στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά λόγω τρόικας και με εγχώρια υποκίνηση από τις «μεγάλες επιχειρήσεις, τις τράπεζες και ορισμένους εκδότες».

Παράλληλα επιτίθεται ευθέως στο κυβερνών κόμμα αναφέροντας ότι «θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει κυβέρνηση, υπουργός, υπηρεσιακός παράγοντας που θ' αποδεχτεί τη νεοφιλελεύθερη "ιδέα" των πολιτικών εκπροσώπων των δανειστών μας να διαλύσουν και το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

Αναφορικά με τις λεόντειες, υπέρ των εργοδοτών, προβλέψεις του σχεδίου, ο κ. Παναγόπουλος σημειώνει:

1 Δεν προσδιορίζονται βασικά κριτήρια που θα πιστοποιούν ότι μια επιχείρηση κινδυνεύει. Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι επιχειρηματίες σε ευρεία κλίμακα χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα για να απαιτήσουν περικοπές και κατάργηση δικαιωμάτων.

Μάλιστα, αναδεικνύει την ανάγκη νομοθέτησης θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας («οδικός χάρτης» διάσωσης) όπου «όλα τα μέρη θ' αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Και αναρωτιέται: «Γιατί θα πρέπει -πριν προσδιοριστεί τι θα βάλουν εργοδότες, τράπεζες, κράτος- να πηγαίνουμε κατευθείαν στους εργαζόμενους;».

2 Το ποσοστό μείωσης 12% χαρακτηρίζεται γενικευμένο «κοστούμι» και θεωρείται απαράδεκτο και ενάντια στη λογική της διαπραγμάτευσης.

3 Θα πρέπει ρητά ν' απαγορεύονται κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης ειδικών συνθηκών οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

4 Ο επιχειρηματίας να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει πρώτα τις απολύσεις και μετά να ζητά και σύμβαση ειδικών συνθηκών. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, αν το προηγούμενο διάστημα (π.χ. 6 μηνών) έχει προβεί σε απολύσεις.

5 Μετά το χρόνο ισχύος (και της ενδεχόμενης παράτασης) πρέπει να προβλέπεται αυτόματη επαναφορά στο καθεστώς που τότε θα προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας.

* «Είναι εξωφρενικό, απαράδεκτο και πρωτοφανές με συμφωνία της ίδιας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην κυβέρνηση για την άμεση προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου - "παραγγελίας" της τρόικας για να υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς», σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
Απασχόληση και ανεργία
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
ΣΕΒ
Εργοδοτικοί φορείς
Για το ίδιο θέμα
Εμεινε μόνη η ΠΑΣΚΕ στο προεδρείο της ΓΣΕΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
727 μεγαλοϊδιοκτήτες οφειλέτες καλούνται να «ξηλωθούν» 12,5 εκατ.
ΔΕΚΟ
Απολύσεις από το Δημόσιο, στο Σχέδιο Β'
Συμβάσεις εργασίας
Προϋπόθεση, το 6μηνο πάγωμα απολύσεων
Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Φρένο» στη συγχώνευση Vivartia - ΜΕΒΓΑΛ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ελεγχοι Κομισιόν στις φαρμακευτικές
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Επέκταση χωρικών υδάτων στα 8 μίλια θα 'ταν δώρο στην Τουρκία
Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η λιτότητα δεν οδηγεί στην ύφεση, επιμένει ο Τρισέ
Οίκοι αξιολόγησης
Νάρκη S&Ρ στο νέο Μηχανισμό Διάσωσης
Απόφαση, από εξελίξεις εκτός Ελλάδος
Αυτοκινητοβιομηχανία
62,6% η βουτιά στην αγορά αυτοκινήτων τον Νοέμβριο
Τεχνο-οικονομικά
Ενας γάμος χάλασε - άλλοι αρραβώνες είναι στα σκαριά
40% λιγότερους υπολογιστές αγόρασαν στο γ' τρίμηνο οι Ελληνες
Οι ταμπλέτες θα πουλήσουν πάνω από 51.000.000 κομμάτια το 2011
Συνέντευξη: Μάικλ Λίμποβιτς
Ψάξτε πώς φούσκωσε το χρέος σας και διαγράψτε το
Άλλες ειδήσεις
ΙΟΒΕ: είδε καταναλωτική προσαρμοστικότητα
Και στη Βουλγαρία ο ελληνικός «ιός»
* ΠΑΣΕΓΕΣ: Μας γονατίσατε με την περαίωση
Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ