Έντυπη Έκδοση

ΑΤΕ: ακόμη ξεθάβουν τοξικά δομημένα

Την ώρα που η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ζητούσε από τους εργαζόμενους να βγάλουν μόνοι τους τα ξυραφάκια και να δεχτούν περικοπές 10% του μισθού για να σωθεί το ιστορικό αυτό ίδρυμα, και η Σοφοκλέους γιόρταζε αναλόγως το γεγονός με ένα «μπουμ» 25% της μετοχής, οι «τυμβωρύχοι» της τρόικας ανακάλυπταν στα υπόγεια του τραπεζικού μεγάρου και άλλα... άταφα πτώματα που εξέπεμπαν αφόρητη δυσωδία!

Συγκεκριμένα, δίπλα στο σωρό με τα 31 δομημένα ομόλογα υψηλότατου κινδύνου, που είχε αγοράσει στην περίοδο 2004-2005 η διοίκηση Δημήτρη Μηλιάκου δαπανώντας 767 εκατ. ευρώ (ακόμη δεν μπορεί να βρει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο των δομημένων πόσα από αυτά «εξαερώθηκαν» αφού πολλά ήταν ομόλογα της Lehman Brothers που πτώχευσε), ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε άλλο ένα «τοξικότατο» τραπεζικό προϊόν, που κατά πληροφορίες είχε αγοραστεί και αυτό από τη διοίκηση Μηλιάκου χωρίς υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Πρόκειται για ένα παράγωγο ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ που αγοράστηκε το 2008 με «όρους καζίνου», όπως σημειώνουν γνώστες της τραπεζικής αγοράς, και το οποίο αποφέρει κάθε τρίμηνο σημαντικές ζημιές στην Αγροτική Τράπεζα. Λέγεται ότι και αυτό το ομόλογο αγοράστηκε με τη διαμεσολάβηση της γνωστής «παρέας του Λονδίνου», που πρωταγωνίστησε στην ιστορία των αμαρτωλών «δομημένων».

Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμη και η σημερινή διοίκηση Πανταλάκη-Λάζαρη φαίνεται ότι αγνοούσε την ύπαρξη αυτού του ομολόγου που κάποιοι μηχανισμοί φρόντιζαν να κρατούν στο σκοτάδι!..

Ομως τα έργα και οι ημέρες της προηγούμενης διοίκησης της Αγροτικής, που επιπλέον αντιμετωπίζει και μηνυτήριες αναφορές 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για διαμεσολαβήσεις και προσωπικό όφελος, με αποτέλεσμα να προξενηθούν τεράστιες ζημιές στην Τράπεζα, φαίνεται να μη σταματούν εδώ.

Ετερη αποκάλυψη εκ Βρυξελλών αναφέρει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2009 επίσης από τη διοίκηση Μηλιάκου με υπουργό Οικονομίας τον Γιάννη Παπαθανασίου -ήταν μια αύξηση 675 εκατ. ευρώ κυρίως για να καλυφθούν οι ζημιές από τα δομημένα- κρίθηκε «μη σύννομη» από τις ευρωπαϊκές αρχές για το ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Παρασκήνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
727 μεγαλοϊδιοκτήτες οφειλέτες καλούνται να «ξηλωθούν» 12,5 εκατ.
ΔΕΚΟ
Απολύσεις από το Δημόσιο, στο Σχέδιο Β'
Συμβάσεις εργασίας
Προϋπόθεση, το 6μηνο πάγωμα απολύσεων
Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Φρένο» στη συγχώνευση Vivartia - ΜΕΒΓΑΛ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ελεγχοι Κομισιόν στις φαρμακευτικές
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Επέκταση χωρικών υδάτων στα 8 μίλια θα 'ταν δώρο στην Τουρκία
Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η λιτότητα δεν οδηγεί στην ύφεση, επιμένει ο Τρισέ
Οίκοι αξιολόγησης
Νάρκη S&Ρ στο νέο Μηχανισμό Διάσωσης
Απόφαση, από εξελίξεις εκτός Ελλάδος
Αυτοκινητοβιομηχανία
62,6% η βουτιά στην αγορά αυτοκινήτων τον Νοέμβριο
Τεχνο-οικονομικά
Ενας γάμος χάλασε - άλλοι αρραβώνες είναι στα σκαριά
40% λιγότερους υπολογιστές αγόρασαν στο γ' τρίμηνο οι Ελληνες
Οι ταμπλέτες θα πουλήσουν πάνω από 51.000.000 κομμάτια το 2011
Συνέντευξη: Μάικλ Λίμποβιτς
Ψάξτε πώς φούσκωσε το χρέος σας και διαγράψτε το
Άλλες ειδήσεις
ΙΟΒΕ: είδε καταναλωτική προσαρμοστικότητα
Και στη Βουλγαρία ο ελληνικός «ιός»
* ΠΑΣΕΓΕΣ: Μας γονατίσατε με την περαίωση
Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ