Έντυπη Έκδοση

Η λιτότητα δεν οδηγεί στην ύφεση, επιμένει ο Τρισέ

«Κβαντικό άλμα» στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης ζήτησε χθες από τις εθνικές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποκλείοντας ύφεση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση επέκτασης των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, ο Τρισέ υποστήριξε χθες από το Παρίσι ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους 750 δισ. ευρώ ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, είναι αρκετά μεγάλα και ικανά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η τοποθέτηση αυτή του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί έμμεση απάντηση στους οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν αυξανόμενα τον τελευταίο καιρό ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ενδεχομένως να «τεντωθεί» αν η Πορτογαλία και η Ισπανία αναγκαστούν να ακολουθήσουν τις Ιρλανδία, Ελλάδα και αναζητήσουν κεφάλαια από αυτόν για τη διάσωσή τους.

Το ευρώ δεν αντιμετωπίζει κρίση

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ακόμη ότι το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα. «Δεν υπάρχει κρίση για το ευρώ. Υπάρχουν απλά προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα οποία οφείλονται στη δημοσιονομική κρίση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε. «Εχουμε πρόβλημα δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες δεν είναι σωστές, παρά τους σχετικούς κανόνες, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί και είναι αυτό που θα διορθωθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Υιοθετώντας και αυτός τη νέα μόδα στη ρητορική των οικονομικών ελίτ της Ευρώπης, μίλησε για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και την ανάγκη ενός κβαντικού άλματος σε αυτήν σήμερα. Παράλληλα ο Τρισέ απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν αρκετές χώρες της ευρωζώνης να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Υιοθετώντας τις νουθεσίες Τρισέ περί «διόρθωσης των δημοσιονομικών πολιτικών», η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει και αυτή -όπως νωρίτερα η ελληνική- αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού. Στόχος της, να μαζέψει επιπλέον φόρους ενός δισ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια στιγμή η JP Morgan Chase προειδοπούσε για ντόμινο επιπτώσεων αν ένα ευρωπαϊκό κράτος αναγκαστεί σε στάση πληρωμών του χρέους του. «Εάν ένα ευρωπαϊκό κράτος χρεοκοπήσει, τότε η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες που διατηρούν τα ομόλογα αυτού, μια στρατηγική διόλου καλή», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας, Μαντ Ντάιμον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
727 μεγαλοϊδιοκτήτες οφειλέτες καλούνται να «ξηλωθούν» 12,5 εκατ.
ΔΕΚΟ
Απολύσεις από το Δημόσιο, στο Σχέδιο Β'
Συμβάσεις εργασίας
Προϋπόθεση, το 6μηνο πάγωμα απολύσεων
Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Φρένο» στη συγχώνευση Vivartia - ΜΕΒΓΑΛ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ελεγχοι Κομισιόν στις φαρμακευτικές
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Επέκταση χωρικών υδάτων στα 8 μίλια θα 'ταν δώρο στην Τουρκία
Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η λιτότητα δεν οδηγεί στην ύφεση, επιμένει ο Τρισέ
Οίκοι αξιολόγησης
Νάρκη S&Ρ στο νέο Μηχανισμό Διάσωσης
Απόφαση, από εξελίξεις εκτός Ελλάδος
Αυτοκινητοβιομηχανία
62,6% η βουτιά στην αγορά αυτοκινήτων τον Νοέμβριο
Τεχνο-οικονομικά
Ενας γάμος χάλασε - άλλοι αρραβώνες είναι στα σκαριά
40% λιγότερους υπολογιστές αγόρασαν στο γ' τρίμηνο οι Ελληνες
Οι ταμπλέτες θα πουλήσουν πάνω από 51.000.000 κομμάτια το 2011
Συνέντευξη: Μάικλ Λίμποβιτς
Ψάξτε πώς φούσκωσε το χρέος σας και διαγράψτε το
Άλλες ειδήσεις
ΙΟΒΕ: είδε καταναλωτική προσαρμοστικότητα
Και στη Βουλγαρία ο ελληνικός «ιός»
* ΠΑΣΕΓΕΣ: Μας γονατίσατε με την περαίωση
Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ