Έντυπη Έκδοση

Απεβίωσε ο Αιγύπτιος λογοτέχνης Αχμάντ Φουάντ Νεγκμ

Ο ποιητής Αχμάντ Φουάντ Νεγκμ, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Αριστεράς, βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στην πλατεία-σύμβολο Ταχρίρ του Καΐρου. Η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είχε ως «σάουντρακ» την απαγγελία των ποιημάτων του από τον ίδιο τον ποιητή, ενώ από κάτω το πλήθος τραγουδώντας και επαναλαμβάνοντας τους στίχους του, τον αποθέωνε.

Αυτή είναι η τελευταία πράξη από τη βιογραφία ενός Αιγύπτιου δημιουργού, αγαπητού στον αραβικό κόσμο και λατρεμένου από τους συμπατριώτες του. Ενας οικείος του ανήγγειλε την είδηση του θανάτου του, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ηταν 84 ετών.

Το χαρακτηριστικό των στίχων του Αχμάντ Φουάντ Νεγκμ ήταν ο σαρκαστικός τόνος, που είχαν μόνιμο στόχο τους εκάστοτε Αραβες κυβερνώντες, σ' ένα γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει μηδαμινή σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν από τον εθνικιστή Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ώς τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Αντιαποικιοκράτης και εναντίον οποιασδήποτε μορφής μονοκρατικής διακυβέρνησης, ο Νεγκμ στάθηκε σ' όλον τον μακρύ βίο κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό, προτρέποντάς τον «να αγαπά την ισότητα και να μισεί το άδικο». Τα αντιστασιακά αραβικά κινήματα είχαν πάντα ως σημείο αναφοράς την εμπνευσμένη προσωπικότητά του, ήδη από το 1970.

Είχε γεννηθεί στην επαρχία Αλ Σαρκίγια το 1929, στο Δέλτα του Νείλου, και πέρασε δεκαοκτώ χρόνια της ζωής του στη φυλακή, όπου άρχισε να γράφει ποιήματα. Είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Πρέσβης τών Φτωχών» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Αίγυπτος
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Θάνατος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Στην 35χρονη Λορ Προυβόστ το βραβείο Turner
Θέατρο
Ζούμε το εφιαλτικό παραμύθι «Το κοριτσάκι με το μαγκάλι»
Βιβλίο
Στο τραπέζι πάλι η ενιαία τιμή βιβλίου
Μνημεία
Αναστηλώνεται ως τζαμί;
Εκθέσεις
Ο Παζολίνι εμπνέει
Κι αυτά
Η μαγεία του αργαλειού
Κι εκείνα
Για ρατσισμό κατηγορείται ο Μπομπ Ντίλαν
Ο πιο κακός ο μαθητής
Λογοτεχνία
Απεβίωσε ο Αιγύπτιος λογοτέχνης Αχμάντ Φουάντ Νεγκμ
TV & Media
Ακριβοί στα πίτουρα...
Πλάνα χωρίς άδεια
Συζήτηση για την ΕΡΤ στην έκθεση Newspeak
Κινηματογράφος
Τρόμος στην οθόνη
Άλλες ειδήσεις
6 χρόνια σε κλουβί φυλακής