Έντυπη Έκδοση

Η μαγεία του αργαλειού

«Η Κρήτη ύφαινε αριστουργήματα στον αργαλειό πολύ πριν ο κόσμος ανακαλύψει τα νομίσματα». Με περηφάνια για τον τόπο της και την αρχοντιά που τη χαρακτηρίζει μιλάει η Βαρβάρα Τερζάκη.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση «Πηνελόπη Gandi» Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση «Πηνελόπη Gandi» Είναι μια δυνατή Κρητικιά με πολύπλευρα ενδιαφέροντα, παντρεμένη με τον καθηγητή οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωαν. Παλλήκαρη με μεγάλο επιστημονικό έργο - ισχυρό δίδυμο. Εμπνεύστρια και συντονίστρια μιας αποστολής που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη και φέρει το όνομα «Πηνελόπη Gandi». Από την Πηνελόπη του Οδυσσέα και Gandi από τον Ινδό ηγέτη με τους αγώνες του για την ειρήνη.

Θέμα της, η ιερή τέχνη της υφαντικής στην Κρήτη και η μακρόχρονη παράδοσή της.

Με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση και μια σειρά εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν (έως τις 29 Δεκεμβρίου). Πρόκειται για μαθήματα πατριδογνωσίας, είπε χαρακτηριστικά ο διαχρονικός με υψηλή αισθητική και ευγένεια, όχι μόνο στη δουλειά του αλλά και στη ζωή, διευθυντής του Μουσείου Αγγελος Δεληβοριάς.

Η αποστολή αυτή, όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου, είναι εθελοντική μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία του «Πανεπιστημίου των Ορέων» της Κρήτης. Είναι συγκινητικό πως ηλικιωμένες γυναίκες, από τις τελευταίες μυημένες υφάντριες, έρχονται από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης στο Μουσείο και κατά τις ώρες λειτουργίας του αναβιώνουν την τέχνη τους, τη διδάσκουν σε μικρούς και μεγάλους.

Υπέροχες καθηγήτριες τέχνης. Επιθυμούν, λένε, να μεταδώσουν στη νεότερη γενιά την «ιερή τέχνη της υφαντικής στην Κρήτη», που έχει μια φιλοσοφία ζωής, μαθαίνεις και τις αξίες και την οικονομία, τα υφαντά και για χρήση και για διακόσμηση και διάκοσμος και σύμβολα, όπου ο αργαλειός είναι και εργαστήρι και εργαλείο.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διευθυντής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μιλάει μεταξύ άλλων για τις αρχόντισσες υφάντρες στον Ομηρο και την πρώιμη εποχή του σιδήρου.

Επίσης, μιλούν για το κρητικό υφαντό η πρύτανις Ελένη Αρβελέρ και οι καθηγητές Θ. Δετοράκης «Ολη 'ναι η θάλασσα αργαλειός κι η Κρήτη κάθεται και υφαίνει», Ν. Καραπιδάκης για «τα χρώματα και την ιστορία τους», η επιμελήτρια Ξ. Πολίτου, η Ζωή Μητσοτάκη, πρόεδρος στο Λύκειο Ελληνίδων Χανίων, η Τίνα Δασκαλαντωνάκη για «την τελειότητα της Μεγαλονήσου» και άλλοι. Ομορφη πρωτοβουλία, περιμένει ανταπόκριση από τους νέους, και εδώ που τα λέμε μέσα από αυτή μπορούν, αν την προχωρήσουν και δεν μείνουν στο παρελθόν, να βρουν και δουλειά και μέλλον...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κρήτη
Εκθέσεις
Κι αυτά
Ελληνική Υφαντουργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Στην 35χρονη Λορ Προυβόστ το βραβείο Turner
Θέατρο
Ζούμε το εφιαλτικό παραμύθι «Το κοριτσάκι με το μαγκάλι»
Βιβλίο
Στο τραπέζι πάλι η ενιαία τιμή βιβλίου
Μνημεία
Αναστηλώνεται ως τζαμί;
Εκθέσεις
Ο Παζολίνι εμπνέει
Κι αυτά
Η μαγεία του αργαλειού
Κι εκείνα
Για ρατσισμό κατηγορείται ο Μπομπ Ντίλαν
Ο πιο κακός ο μαθητής
Λογοτεχνία
Απεβίωσε ο Αιγύπτιος λογοτέχνης Αχμάντ Φουάντ Νεγκμ
TV & Media
Ακριβοί στα πίτουρα...
Πλάνα χωρίς άδεια
Συζήτηση για την ΕΡΤ στην έκθεση Newspeak
Κινηματογράφος
Τρόμος στην οθόνη
Άλλες ειδήσεις
6 χρόνια σε κλουβί φυλακής